2024.07.04, Csütörtök
A talaj megtisztításával indulhat a rákosrendezői óriásprojekt

A talaj megtisztításával indulhat a rákosrendezői óriásprojekt

magyarepitok.hu

2024.07.02. 08:01 - Hegedűs Gergely

Megérkezett a MÁV ajánlati felhívása: a korábbi állapotfelmérés szerint a barnamezős területen közel 250 ezer köbméter szennyeződött talaj kitermelésével és veszélyes hulladékként történő elszállításával lehet kalkulálni.

Hirdetés

A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. a TED-en közzétette a rákosrendezői óriásprojekt előkészítését célzó ajánlati felhívását. A Rákosrendezőn tényfeltárás és műszaki megoldás elnevézést viselő projekt előzetes becsült értéke nettó 5,92 milliárd forint, a megvalósítására keretszerződés útján kerül sor.


Több beavatkozási változat, költségelemzés és ütemterv készül

A nyertesnek a leírás szerint többek közt kézi feltárásokat, gépi fúrásokat, talajmintavételeket és talajvíz mintavételeket kell végre hajtania. A projektben emellett többek közt műszaki beavatkozási tervdokumentációt kell készíteni több beavatkozási változattal, költségelemzéssel és ütemtervvel.

A közbeszerzésből kiderül, a 2019-es állapotfelmérés eredményei alapján az érintett területen a szennyezési gócokban kb. 248.000 köbméter szennyeződött földtani közeg kitermelésével és veszélyes hulladékként történő elszállításával lehet kalkulálni. A hirdetmény előírja, hogy a legkisebb kockázatot eredményező és tervezhető határidőn belül eredményesen megvalósítható beavatkozási technológia preferálandó.


Irodák, lakások és óriási közpark a tervek közt

Ahogy arról korábban többször is beszámoltunk, a jelenleg barnamezős övezetnek számító rákosrendezői övezetben a tervek szerint mintegy 1 millió négyzetméternyi területet hasznosítanának. Sajtóhírek szerint egy emirátusi befektető beruházása valósul meg, ehhez a kormányzat mintegy 5 milliárd euró értékű magánbefektetési nemzetközi megállapodást készít elő.

Az ÉKM tárcavezetője, Lázár János korábbi tájékoztatója szerint mintegy 600-650 ezer négyzetmétert építene be a külföldi befektető, ez magában foglal irodaépületeket, lakásokat, kereskedelmi ingatlanokat. További  250-350 ezer négyzetméteren ugyanakkor Budapest egyik legnagyobb közparkja jönne létre. A vasúti pályák egy részét lefednék, és felette zöld felületet alakítanának ki.

A projekthez jelentős közlekedésfejlesztés is kapcsolódhat: Lázár János tavaly decemberben többek közt új vasúti pályaudvar létrehozását jelölte ki célként, és az M1-es metró meghosszabbítását is fontos elemként említette.

Kötött pályatervezésRákosrendezőbarnamezős beruházásokközbeszerzésMÁVvasútfejlesztésÉpítési és Közlekedési Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés