2024.07.27, Szombat

Hirdetés

M3: Exkluzív videó – kiemelték a födémet az új Lehel téri lifthez  
Főkép: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

M3: Exkluzív videó – kiemelték a födémet az új Lehel téri lifthez  

magyarepitok.hu

2023.02.15. 07:48 - Bíró Beáta

Az M3-as metróvonal rekonstrukciója során új felszíni liftet építenek a Lehel tér állomáson. Stábunk egyedülálló videót készített a födémkiemelésről.

Hirdetés

Jelenleg már csak négy állomáson folynak a BKV beruházásában az M3-as metróvonal felújítási munkálatai, melynek kivitelezését a SWIETELSKY Építő Kft. végzi. Januárban megnyílt az utasok előtt a Deák Ferenc tér és a Ferenciek tere, a Nyugati pályaudvar és Arany János utcai állomásokon pedig zajlik a műszaki átadás-átvétel – ezt a két állomást a tervek szerint márciusban adja át a forgalomnak a beruházó BKV.

A Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokon májusig dolgoznak a szakemberek – utóbbi új, felszíni lifttel válik akadálymentessé.

A felvonó felszíni lejárata a Váci út és a Victor Hugo utca sarkán található majd és a metróállomás déli aluljárójába szállítja az utasokat. Egyszerre 13 fő befogadására alkalmas, teherbíró képessége 1000kg.

 

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

A liftszerkezethez az aknát január végén kezdték kialakítani. Stábunk jelen lehetett a különleges munkafolyamat közben, amikor kibontották és kiemelték a födémet a Váci út járdáján, amely jelenleg a gyalogosok elől elzárt építési terület.

A födémkiemelés részleteiről és az előtte elvégzett munkálatokról Gulyás Lőrinc munkahelyi mérnök tájékoztatta lapunkat. Mint elmondta:

az aluljárószinten először elbontották a kőburkolatot a falon és a padlón, majd az aljzatbetont is. Ahhoz, hogy a födémbontást el tudják kezdeni, az érintett szakaszt ideiglenesen alá kellett támasztani. Elbontották a járdaburkolatot az alatta lévő talajfeltöltéssel együtt, valamint a szigetelést és a védőbetont.

 

 

Ekkor kerülhetett sor a 85 centiméter vastag födém kivágására a liftszerkezet helyén. Ehhez gyémántkötél technológiát alkalmaztak, amely ilyen betonvastagságnál is hatékony, gyors és gazdaságos megoldás.

Összesen két darab beton elemet kellett kivágni. A körbevágott elemekre 4 darab emelőszemet rögzítettek, ezzel húzta ki az egyenként 10 tonna súlyú betonkockákat a daru, majd helyezte a nyerges vontatóra.

 

 

A kiemelést éjjel végezték, kihasználva a gyér forgalmat. A munkálatok mindössze öt órát vettek igénybe. Erre az időre az egyik forgalmi sávot elterelték, egy másikat az építés ideje alatt folyamatosan lefoglaltak, így a belváros irányába egy sávot zavartalanul használhattak az autósok. Forgalmi fennakadás nem történt.

 

 

A födémkiemelés után a szakemberek elbontották az alátámasztó állványt és megtisztították a munkaterületet.

 

A peronszinten zajlik a munka dandárja

Közben az állomás területén folytatódnak a lifthez kapcsolódó bontási munkák, az erről készült képgalériánk ITT megtekinthető. A közműátépítést követően az alaplemez helyreállítása történik. A felvonó szerkezetépítése már elkezdődött, a kabin telepítése pedig előreláthatólag áprilisban valósulhat meg, melynek időtartama várhatóan hat hét.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

A Lehel tér állomáson a felújításhoz kapcsolódóan a következő munkafázisokat végzik.

A peronszinten:

  • rakják a gránit burkolatot (ahogy az aluljáró szinten is),
  • építik a füstkötényfalakat,
  • szerelik a 3D burkolatok háttérszerkezetét,
  • telepítik az akusztikai burkolatokat és
  • építik a kábelnyomvonalat,
  • a jobb vágány mellett építik a peronéleket.

 

 

Az utasforgalmi térben a lámpákat szerelik, az állomási főszellőzőben és a vonali szakaszokon pedig a kábelezés zajlik. Mindeközben már tesztelik a vontatási berendezéseket.

Galéria

M3-as metróSwietelsky Magyarország Kft.metrófelújításmetrófejlesztésBudapestLehel térBKV

Hírlevél

Hirdetés