2024.03.19, Kedd
Több száz milliárdos fejlesztésekkel gazdagodik Zala megye
Illusztráció (fotó: Dernovics Tamás, magyarepitok.hu)

Több száz milliárdos fejlesztésekkel gazdagodik Zala megye

MTI

2020.01.08. 13:41 - Almási Krisztina

Az idei évben folytatódik a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő gyorsforgalmi út és az uszoda építése, valamint a zalai tesztpálya munkálatai is. Ezen kívül a megyei kórház is fejlődik, valamint iskolák és óvodák is megújulnak.

Hirdetés

A közeljövőben több száz milliárd összértékű fejlesztés érkezik Zala megyébe, melyek közt turisztikai, közlekedési és gazdasági jellegű programok is vannak – jelentették be Zalaegerszeg vezetői az évindító sajtótájékoztatón. Tavaly a TOP keretében 22,3 milliárd forint állt rendelkezésre a zalai települések fejlesztésére, az összeg idén 4,5 milliárd forinttal egészült ki.

A tájékoztatás szerint a megyei kórházban 521 millió forintot fordítanak majd fejlesztésre, további 300 millió forintból pedig a rendelőintézetet újítják fel.

A közlekedésfejlesztési programok közül kiemelt fontosságú, hogy megkezdődött a Zalaegerszeg és a szlovén határ (Rédics) közötti 48,7 kilométeres vasúti pálya felújításának tervezése. A munka hat állomást és nyolc megállóhelyet fog érinteni.

Ezen kívül folytatódik a 170 milliárd forintból készülő, Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő, 2x2 sávos gyorsforgalmi út építése, valamint elkezdődött a zalai megyeszékhelyet Körmenddel összekötő kétszer kétsávos (M8-as és M86-os) gyorsforgalmi út tervezése is.

Az 55-60 százalékos készültségű zalai tesztpályán már folyamatosan zajlanak a tesztelések, tavaly csaknem negyven cég vette igénybe a pályát. A 2017 májusa óta zajló, több mint 40 milliárd forintos projektben többek között az önvezető autók egyre jelentősebb kutatási területének hazai infrastruktúráját alakítják ki, Európában egyedülálló feltételeket teremtve. A 250 hektáron épülő zalaegerszegi autóipari tesztpálya munkálataiban a Duna Aszfalt Kft. és a Szabadics Zrt. már eddig is főszerepet vállalt, megvalósítva a mélyépítési feladatokat az első ütemben. A teszpálya legújabb beruházását, melyben többek közt közmű- és vízépítési munka is megvalósul, szintén az említett két vállalat végzi majd el.


Ezek a fejlesztések pörögnek fel idén

Az idei évben befejeződik a logisztikai központ és konténerterminál kialakítása, az északi ipari parkot pedig tovább bővítik. A MOL zalaegerszegi üzeme 4 milliárd forintot fordít a gumibitumen-gyártás kapacitásának növelésére.

Zalaegerszegen csaknem 20 milliárd forint ráfordítással 12 új projekt is megvalósul: többek között megújulnak óvodák és iskolák újulnak majd meg, valamint új kerékpár- és turistautak épülnek.

A legnagyobb, 9,5 milliárd forintos beruházás keretében új uszoda-tanuszoda épül a ZÁÉV Zrt. kivitelezésben, valamint 1,85 milliárd forintos projekt keretében zajlik a Göcseji Múzeum teljes felújítása. A Mindszenty iskolában 3,3 milliárd forint költséggel egy vívócentrumként is üzemelő tornacsarnokot alakítanak ki, melynek kivitelezése 2019 októberében kezdődött el a Szabadics Zrt. munkájával.

Mi épül?ZalaegerszegSzabadics Zrt.Duna Aszfalt Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.M7-es autópályaRédicsKörmendzalai tesztpályakórházfejlesztésvasútfejlesztésuszodaépítéssportcsarnokGöcsejiskolafelújításközlekedésfejlesztéslogisztikai központ

Hírlevél

Hirdetés