2024.04.20, Szombat
Balatonakarattyánál ér össze két hazai kerékpáros nagyprojekt
Illusztráció: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Balatonakarattyánál ér össze két hazai kerékpáros nagyprojekt

magyarepitok.hu

2021.01.06. 07:45 - Kalácska-Nagy Nóra

A NIF Zrt. beruházásaiban a kivitelezők a Budapest-Balaton kerékpáros összeköttetés összes szakaszán dolgoznak majd 2021-ben.

Hirdetés

A Budapest és a Balaton közötti biciklis összeköttetés kiépítése mintegy 17, a Balatoni Bringakör korszerűsítése közel 31 kilométeren folytatódik 2021-ben – adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A legjelentősebb hazai kerékpáros fejlesztések közé tartozó beruházások Balatonakarattyánál kapcsolódnak össze. A Veszprém megyei település térségében idén mindkét projektben elkészül egy-egy új szakasz.

A főváros és a magyar tenger közötti kerékpárút kivitelezése ebben az esztendőben 2,9 milliárd forintból folytatódik. A tervek szerint 2021 második felében átadják

A megyeszékhely bevezető szakaszán létesülő kerékpáros útvonalat a STRABAG Építő Kft. kivitelezi több mint 365 millió forint értékben. A Budapest és Etyek közötti szakaszon pedig a KM Építő Kft. dolgozik. A 710-es főút és Balatonakarattya közötti szakasz egybefüggően épül ki mintegy 1,29 km hosszan, amely a Magyar Alagútépítő és Bányászati Kft. munkájával valósul meg.

 

Balatonakarattyától Balatonlelléig korszerűsítenek

A tervek szerint nyárig dolgoznak majd a kivitelezők a Balatoni Bringakör egyes déli parti részein. Összesen 1,3 milliárd forintból számos építési engedélyköteles szakasz újul meg

  • Balatonakarattya,
  • Balatonvilágos,
  • Siófok,
  • Zamárdi,
  • Szántód,
  • Balatonszárszó,
  • Balatonőszöd és
  • Balatonlelle településeket érintve.

A kivitelezések befejeztével a Balatoni Bringakör korszerűsítése Balatonakarattyától Balatonlelléig elkészül. Itt a Balatonakarattya-Siófok szakaszon a SWIETELSKY Magyarország Kft. dolgozik.

Várhatóan 2021 tavaszán folytatódnak a meglévő lakóutcák lokális vagy teljes felületű burkolatjavításait, táblázását és burkolatjel-festését magukba foglaló, nem engedélyköteles fejlesztések a Balaton északi partján, Balatonkenesétől Gyenesdiásig. Megkezdődnek a Bringakör első északi engedélyköteles szakaszainak munkálatai is Tihany-Örvényes és Balatonkenese-Balatonfűzfő között. Ősztől pedig a tókerülő kerékpárút még hiányzó egyetlen szakaszának kivitelezése is megindulhat Balatonrendesen.

 

Idén további 95 kilométeren látnak neki a munkálatoknak

Az EuroVelo 6 nemzetközi hálózat részeként, 2021-es átadással kerékpáros kapcsolat létesül Budapest és Dunakeszi között a Penta Általános Építőipari Kft. munkájával. Győrből Pannonhalmáig biciklin juthatunk el, miután az idegenforgalmi főszezonra 1,8 milliárd forintból alakítja ki a közel 18 kilométeres kerékpárutat a Colas Út Zrt.

Ezenkívül vadonatúj szakaszokon kerekezhetnek Vámospércs és Nyírábrány, a román határ között és a tokaji Erzsébet királyné Tisza-hídon át is. A Vámospércs és Nyírábrány közötti 3,7 kilométeres biciklis- és gyalogosút kialakítását a Zemplénkő Kft. vállalta el. A 231 méter hosszú Tisza-híd átépítését és modernizálását pedig az A-Híd Zrt. végzi el.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta:

„2010 óta mintegy 1600 kilométer új kerékpárút épült Magyarországon. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásaiban idén további 95 kilométeren látnak neki a munkálatoknak a vállalkozók. A kivitelezők 2021-ben a Budapest-Balaton összeköttetés összes szakaszán dolgoznak majd. Az év elején a sikeres uniós forráslehívás érdekében több mint 1000 kilométernyi fejlesztés előkészítése kezdődhet meg. A kerékpározható hálózat teljes hossza 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert.”

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)StrabagKM Építő Kft.Magyar Alagútépítő és Bányászati Kft.Penta Általános Építőipari Kft.Colas Alterra Zrt.Zemplénkő Kft.A-Híd Zrt.kerékpárútBalatonSwietelsky Magyarország Kft.

Hírlevél

Hirdetés