2024.04.24, Szerda
Zöld lámpát kapott a Duna Aszfalt afrikai út- és hídépítő projektje
Fotók: GED Africa

Zöld lámpát kapott a Duna Aszfalt afrikai út- és hídépítő projektje

magyarepitok.hu

2022.04.14. 11:46 - Hegedűs Gergely

A szerződéssel megnyílt a lehetőség az új út építéséhez a Kongói Demokratikus Köztársaság és Zambia között, amelyen többek közt egy 345 méteres híd is létrejön.

Hirdetés

A Duna Aszfalt Zrt. leányvállalataként működő GED Africa Ltd és a Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya jelentős, hosszú távú infrastruktúra-fejlesztési megállapodást írt alá – derült ki a magyar mélyépítő cég nevében küldött közleményből.

Fotók: GED Africa

A Duna Aszfalt szakmai és pénzügyi befektetésével, illetve koordinálásával megvalósuló projektben a szóban forgó koncessziós szerződés aláírását a projekt kritikus mérföldköveként írja le a beszámoló. Ez ugyanis lehetőséget teremt egy új út építése előtt a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Kasomeno és a zambiai Mwenda között.

A szóban forgó híd, illetve a Kongó és Zambia határán elhelyezkedő út tervezéséért a Speciálterv Kft. felel.


A helyi cégek is szerepvállalása is bekerült a szerződésbe

A többoldalú infrastrukturális projektnek a legfontosabb elemei közé tartozik egy modern, 345 méteres, ferdekábeles híd építése a Luapula folyón, illetve egy korszerű határállomás létrehozása (One Stop Border Post) mindkét országban.

A megállapodás tartalmazza, hogy a szerződéses munkák 30%-át helyi cégek végzik majd el. A határállomás működtetéséhez szükséges komplex információtechnológiai rendszerek alkalmazása révén további kapacitásépítési és foglalkoztatási lehetőségek kínálkoznak majd a helyi közösség számára.


Egy hónap múlva hasonló megállapodást írnak alá Zambiával

„Ez a szerződés előnyös megoldást kínál a legfontosabb gazdasági szereplők (bányatársaságok) és az alvállalkozók fő igényeire, továbbá a helyi közösségekre is pozitív hatással van a létrejövő munkahelyek által” – idézte a közlemény idézi a Kongói Demokratikus Köztársaság infrastrukturális miniszterét, Gizaro Muvuni Alexist.

Klaus Findt, a GED Africa vezérigazgatója rámutatott, egy hónap múlva hasonló megállapodást írnak alá a Zambiai Köztársasággal. "Ez a két koncesszió együtt egy olyan kereskedelmi folyosót képez, amely számos gazdasági előnyt jelent az emberek számára a régióban és azon kívül is” - hangsúlyozta.

A közlemény arra is kitér, hogy a Zambia és Dar es Salaam nemzetközi kikötő között létesülő kereskedelmi összeköttetés elősegíti a bányászat és a mezőgazdaság ágazati fejlődését, illetve Kasengát a Kongói Demokratikus Köztársaság következő jelentős kereskedelmi központjává teszi.

Galéria

ÚtépítésAfrikahídépítésDuna Aszfalt Zrt.Speciálterv Építőmérnöki Kft.

Hírlevél

Hirdetés