2024.03.19, Kedd
A rugalmasság lehet a Terrán csodafegyvere
(fotó: magyarepitok.hu)

A rugalmasság lehet a Terrán csodafegyvere

magyarepitok.hu

2017.05.29. 16:44 - Hegedűs Gergely

A bepörgött építőiparban a gyors reagálás nagyon felértékelődött a kivitelező cégek szemében, a kérdés az, hogy ki tudja őket a leghatékonyabban kiszolgálni. A piacvezető magyar gyártótól megkaptuk a választ.

Hirdetés

Az építőipar idei első negyedévében összességében közel 25 százalékos növekedést mértek, ami egyértelműen trendfordulót jelez, ugyanakkor az ágazatot sokan féltik a kapacitáshiánytól és az alapanyagok drágulásától is. A radikális növekedés kihívásairól az építőipari gyártók között vezető szerepben levő Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. regionális marketing igazgatóját kérdeztük.


Így kell választ adni az extra igényekre

„Nem gondolom, hogy a felfutás teljesíthetetlen igényeket támasztana az alapanyagok felé, inkább a munkaerő a szűk keresztmetszet” – vélekedett Tóth Szabolcs. „Vagyis a fő kérdés az, hogy egy-egy munkához van-e szerkezetépítő, gépész, kőműves vagy ács.” A nemzetközi hírű magyar cég igazgatója ugyanakkor elismerte, a termékellátottságban is vannak kihívásaik, de ezekre megvan a megfelelő válaszuk: „A bólyi, kunszentmiklósi és szlovákiai után most épül az erdélyi gyárunk, tehát van mire alapoznunk.”

Tóth Szabolcs szerint a nagyot ugró építőiparban gyártóként a rugalmasság lehet a legfőbb versenyelőnyük. „Minden azon múlik, hogy ebben a helyzetben ki tudjuk-e hatékonyan szolgálni a kivitelező társadalmat. A gyors reagálás most nagyon felértékelődik a kivitelező cégek szemében, nekik ugyanis pörgetniük kell a munkákat. Ha mindenféle pótrendelést, töréspótlást vagy bármi egyéb igényt gyorsan ki tudunk elégíteni, akkor a kivitelezőnek nem kell félbehagynia a munkát, átvonulnia egy másikra, majd két hét múlva visszajönni.” Ez pedig kulcsfontosságú, mert a nagy mennyiségű megrendelés miatt az eddiginél is jobban rákényszerülnek az építőipari cégek a határidők tartására.

fotó: terranteto.hu


Az ágazat felpörgésével tehát olyan extra igények kerülnek elő, amiket megfelelően kiszolgálva a tavaly 48,8 millió cserepet gyártó, 10 milliárdos árbevételig jutó Terrán tovább erősítheti piacvezető szerepét.


Távoli központok helyett otthoni kerekasztal

Hogy mi kell ehhez a rugalmassághoz, Tóth Szabolcs azt is kifejtette. „Nagyon fontos, hogy ott áll mögöttünk egy olyan beszállítói partner kör, aminek tagjaival régóta, egymást félszavakból megértve, gyorsan, hatékonyan tudunk együttműködni.”

fotó: magyarepitok.hu


A sürgős helyzetben szükséges gyors reagálást egy másik eszköz is segíti az 1920 óta sikeresen működő vállalkozásban. „Kézzelfogható az a helyzeti előnyünk, hogy családi vállalkozás vagyunk. Akár a legnagyobb lépések is el tudnak dőlni egy kerekasztal mellett, egy reggeli kávézás közben.

Vagyis nem kell hónapokat várni, hogy egy kérdésre egy külföldi központban egy befektetői társaság különböző táblázatok számai alapján rámondja, hogy igen vagy nem.”


Felszabaduló munkaerő, klímaszelíditő tetőcserép

A hazai és európai szinten is meghatározó szerep megtartásához a rugalmasság mellett nagy hangsúlyt kap az innováció is. Tóth Szabolcs emlékeztetett, Terrán a bólyi telephelyén immár ipari robotokat alkalmaz. „Az ismétlődő fázisokat robottechnológiával ki tudjuk váltani az idomcserépgyártásban és csomagolásban, a felszabaduló munkaerőt pedig át tudjuk csoportosítani olyan területekre, ahol szűkösség van.”

Tovább erősítve a Terrán innovatív vonalát az idei Construmán áprilisban a társaság bemutatta a ClimaControl felületkezelésű cserepet. Az új termék hatékony védekezést ad a nyári forróság ellen, segítségével igazoltan akár 10 fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet, mint a hagyományos tető alatt.

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.Aktuálisinterjúépítőipari gyártók

Hírlevél

Hirdetés