2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Zseniális magyar szabadalom: baromfitoll-hulladékból szigetelőanyag

Zseniális magyar szabadalom: baromfitoll-hulladékból szigetelőanyag

MTI

2017.01.31. 16:29 - Antal Zsófia

Tollkarton és tollfa névre keresztelték a K+F projekt keretében létrejött hő- és hangszigetelő termékeket, melyek jelentős környezeti terheléstől mentesítenek.

Hirdetés

Évente mintegy tízezer tonna baromfitoll keletkezik Magyarországon, s e melléktermék 90 százalékát költséges és környezetkárosító módon elégetik. A veszélyes hulladék építőipari szigetelőanyagként történő újrahasznosításával nyújt megoldást e problémára annak a kutatási projektnek az eredménye, melyet 2014 augusztusában a siklósi Bern Építő Zrt. konzorciumvezetőként, három másik magyar és egy norvég szervezettel együtt indított. A kutatás-fejlesztésben még az EU PCM Nonprofit Kft., az ÉMI Nonprofit Kft., a Peter's Paplan Kft. és az ID Norway AS vett részt.

A Norvég Alapból több mint 235 millió forintos támogatásban részesült projekt zárórendezvényére kedden, Siklóson került sor, ahol bemutatták a két baromfitoll-hulladékból előállított, magyar szabadalmat jelentő szigetelőanyagot, melyek külső homlokzat- és födémszigeteléshez is használhatók.

kép: greenfo.hu

Major József, a szabadalom tulajdonosa és az EU PCM Nonprofit Kft. ügyvezetője a projektzárón kifejtette: a prototípus-kutatásban 1500 különböző kísérletet végeztek. Az előállított termékek több mint 90 százalékát egész és darált baromfitoll képezi és kilenc adalék - köztük a polifarbe nevű - biztosítja azok statikai szilárdságát, a tűzállóságát, illetve a kártevők, rovarok elleni védelmét. A tollkarton elnevezésű külső homlokzati hőszigetelő, és a tollfa nevű, belső hő- és hangszigetelő termék szigetelő hatása mellett környezetvédelmi jelentősége is óriási. Az ezek gyártásához szükséges manufakturális gyártósor létrehozása a Bern Építő Zrt. feladata volt.

 

Következhet a tömeggyártás és a nemzetközi piac

Major József kitért arra is, hogy a prototípus-kutatást követően a hosszú távú cél a tömeggyártás és a nemzetközi piacra lépés, amelyet a termék gazdaságossága és környezetvédelmi értéke indokol. A magyarországi hőszigetelési piac évente átlagosan 15-20 millió négyzetméternyi felületet fed le. Az országban keletkező összes baromfitoll-hulladék e technológiával történő feldolgozása esetén évente mintegy 1,5-2 millió négyzetméterrel részesülhetne a piacból.

Technológiaépítőipari alapanyagokszigeteléskutatás-fejlesztésújrahasznosításNorvég Alap

Hírlevél

Hirdetés