2024.04.20, Szombat
Nem egy projektet, hanem magát az építőipart szereti
Fotó: Market Zrt.

Nem egy projektet, hanem magát az építőipart szereti

magyarepitok.hu

2021.01.13. 08:01 - Hegedűs Gergely

Bár a Párisi Udvar saját bevallása szerint is az eddigi legszebb projektje volt, az azóta eltelt másfél évben sem csökkent a lendülete Bajnok Sándornak, aki 2020-ban elnyerte a Magyar Építész Kamara díját. A Market szakembere a mostani projektjeiről és a sikerek titkáról is mesélt a lapunknak.

Hirdetés

Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgató kapta meg 2020-ban a Magyar Építész Kamara Sándy Gyula díját. A 2019-ben a Hónap Mérnöke rovatunkban is bemutatott szakember a Párisi Udvar kivitelezésének műszaki vezetőjeként érdemelte ki az elismerést. A mérnök a pandémiás helyzet miatt egyelőre nem vehette át a díjat, ugyanakkor egy telefonos interjúban meg tudtuk kérdezni az elismerésről és a jelenlegi munkáiról.

A Marketet immár 23 éve erősítő szakember egy évvel ezelőtt, a szintén jelentős ranggal bíró Lechner Ödön díjat is elnyerte, melyet hosszabb időszakon át végzett kimagasló, példamutató munka alapján lehet kiérdemelni. „Ahogy a korábbi elismerések, ez a mostani is nagy örömmel és büszkeséggel tölt el” – fogalmazott a 47 éves mérnök.

Bajnok Sándor a 2019-ben elnyert Lechner Ödön díj átvételekor

 

A legnehezebb műemléki kérdéseket is átlátja

Amikor a sikerek titkáról kérdeztük, Bajnok Sándor úgy fogalmazott, alaposabb választ kaphatnánk, ha azokat kérdeznénk meg, akikkel munkakapcsolatban van. Ennek megfelelően segítségül hívtuk az Archikon Kft. két olyan építészét, akikkel számos projektben együtt dolgozott. „Bajnok Sándorral hosszú évek óta, mindig lényegre törően és eredményesen tudjuk egyeztetni tervezői és kivitelezési kérdéseket, feladatokat” – fogalmazott Nagy Csaba és Pólus Károly a lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatban. „Figyeli és érti a szempontjainkat, és még a legnehezebb, legkomplexebb műemléki kérdéseket is átlátva irányítja a kivitelezést, a kivitelezést végző csapatot.”

A két szakember hangsúlyozta, hogy Bajnok Sándorral való közös munkáik – akárcsak az Andrássy úti Hotel Moments, vagy a szintén budapesti Párizsi Udvar – rendre elnyerik az összes szakmai díjat, legyen az építőipari, ingatlanfejlesztői, építészeti, vagy éppen közönségdíj. „Sándor kiemelt részese ezeknek a sikereknek, és a jelenben, de majd a jövőben is nagy örömmel dolgozunk vele együtt” – írták az építészek. 

Kéry Balázs belsőépítész a KROKI Stúdiótól pedig úgy fogalmazott: „Szeretek Sándorral együtt dolgozni, mert szigorú, következetes és becsületes ember. Az a munka, amit rábíznak biztos, hogy minőségi módon készül el. De ami még fontosabb, és ez kapcsol össze legjobban bennünket: a munkáját úgy valósítja meg, hogy ő is büszke lehessen rá.”

 

Itt lehetőség van a legjobbá válni

Mindazonáltal a Market mérnöke is vállalkozott az értékelésre, és az alábbi fontos tulajdonságokat emelte ki:

„A kitartásom, elkötelezettségem és a szakmám szeretete nélkül nem hiszem, hogy működne.”

Ugyanakkor még ennél is fontosabb számára a biztos családi háttér. „Ezúton is köszönöm, hogy mindenben támogatnak, és minden helyzetben ott állnak mellettem.”

A Market mérnöke a Párisi udvar bejárásán - Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A fentiek mellett kiemeli még a sikerfaktorok közül a motiváltságot. „Ebben nagyon nagy szerepe van annak a közegnek, amelyikben dolgozom. Ezt a CSAPATOT pedig Market Építő Zrt.-nek hívják. Itt óriási tudás gyűlt össze, ebből rengeteget lehet tanulni, fejlődni és a legjobbá válni.”


A vállalat minden területére plusz terheket rótt a rendkívüli helyzet

A rendre a legérdekesebb és legnagyobb projekteket irányító műszaki igazgatót a 2020-as évéről is megkérdeztük. „Az élet eléggé átírta a korábbi évekhez képest, de ezzel együtt is nagyon tartalmas és munkával teli évet zártunk.” A pandémia által megkövetelt változásokra is kitért:

„Sok mindent kellett tanulni, sok mindenhez kellett alkalmazkodni, és számos új dolgot alkalmazni. Mindezekkel együtt sikerrel vettük az akadályokat.” 

Az elsődleges szempont a rendkívüli helyzetben a biztonság volt. „Megteremtettük a lehetőséget, hogy amint valaki belép az építkezésre, azonnal tud fertőtleníteni, és ha nincs neki, maszkot kap.” A hőmérséklet ellenőrzése mellett a távolságtartás is biztosított, akárcsak a nagyobb egyeztetések online lebonyolítása. „Ez mind-mind olyan feladat, amely plusz terhet rótt az IT-osztályra, az építésvezetésre, de az előkészítésre és a munkavédelmi koordinátorokra is, akiknek mindezt be is kell tartatni.”

Hozzátette, a beszerzés számára külön kihívás volt, hogy jóval előrébb kellett gondolkodni a beszállítások akadozása miatt ahhoz, hogy a határidők ne szenvedjenek csorbát.


Most is dolgozik egy szállodaprojekten

2020-ból az irányításával átadott projektek közül kettőt emelt ki. „A budapesti Belgrád rakparton átadott Hotel Visionról úgy gondolom, hogy egy jól sikerült, szép szálloda lett. A Kossuth téren épített Nemzeti Összetartozás emlékhely pedig azért áll közel a szívemhez, mert nem egy épület, hanem egy emlékmű jött létre, ami teljesen más jellegű építmény volt, mint az eddigi projektjeim.”

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Egészen más feladatot képez az egyik mostani projektje: Kaposváron egy Interspar áruházat építettek fel, amit éppen a beszélgetésünk másnapján adtak birtokba a megrendelőnek. A projektben egy jelzőlámpás külső útcsomópontot is létrehozott a Market. Mindezek mellett jelenleg is egy szálloda kivitelezését végzi: Budapesten az Andrássy út 52. szám alatt egy műemléképületen dolgozik a Market, melyet várhatóan 2021 végén adnak át.


A lehetőség adott a további fejlődésre

Egy olyan szakembernél, aki már túl van a Párisi Udvar világszinten is elismerésre méltó fejlesztésén, felvetődik a kérdés, hogy mi motiválja még a jövőben, és milyen fejlődési ívet lát még maga előtt.

„Továbbra is azt mondom, hogy a Párisi Udvar projektje volt az eddigi legszebb, legösszetettebb és talán a legnehezebb feladat a pályámon. Ugyanakkor én nem egy-egy projektet szeretek, hanem magát az építőipart, az építészetet és gyakorlatilag „mindenevő” vagyok.

Ha pedig ebből indulok ki, akkor van még pár olyan funkciójú épület, ami újdonság lenne számomra, tehát van kilátás és van lehetőség a fejlődésre.”

A Párisi udvar megújult épülete - fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


Azért is tekint nyugodtan és magabiztosan az új kihívásokra, mert úgy látja, a Market szaktudása szép lassan a teljes palettát lefedi. „Akármilyen feladatot is kapnék, biztos vagyok benne, hogy találnék olyan kollégát, aki már foglalkozott ilyennel, és szükség esetén segítene, megosztaná a tudását.”

Hozzáteszi, neki az is jól tud esni, ha a pályafutása elején sokszor feladatként kapott csarnoképítéshez tér vissza egy-egy projekt erejéig. „Most például a számos fővárosi hotelprojekt után kifejezetten jó érzés volt a kaposvári Spar fejlesztésében részt venni: jó volt újra elmenni vidékre, és ott egy teljesen más jellegű épületet sokkal gyorsabban felépíteni.”

AktuálisinterjúMarket Építő Zrt.Párisi Udvarnívódíjak

Hírlevél

Hirdetés