2023.09.26, Kedd

Hirdetés

Vas vármegye úthálózata tovább fejlődik, kiemelt fontosságú feladat az utak felújítása is

Vas vármegye úthálózata tovább fejlődik, kiemelt fontosságú feladat az utak felújítása is

MTI

2023.01.12. 15:10 - Kalácska-Nagy Nóra

A cél, hogy 25 percen belül mindenki eljuthasson úticéljához, ezért kell fejleszteni - főleg vidéken - a közlekedést.

Hirdetés

Magyarországon kiemelt fontosságú feladat az állami és önkormányzati kezelésben lévő utak felújítása, korszerűsítése - hangoztatta január 12-én a Vas vármegyei Celldömölkön az építési és közlekedési miniszter, miután megtekintette a városon áthaladó, Celldömölkről Jánosházára vezető felújított főút 4,4 kilométeres szakaszát.

Lázár János úgy fogalmazott: a Magyar Közút által kezelt és a szaktárca által felügyelt 32 ezer kilométernyi magyarországi közúthálózat felújításával lemaradásban vannak, ezért szavai szerint rengeteg a tennivaló.

Hozzátette: hazánkban naponta 4 millió ember ingázik tömegközlekedéssel és egyénileg az otthona és a munkahelye, vagy lakóhelye és a járási központok között.

Az a cél, hogy 25 percen belül mindenki eljuthasson úticéljához, ezért kell fejleszteni - főleg vidéken - a közlekedést.

A miniszter aláhúzta: az elmúlt 12 évben összesen 280 milliárd forintot fordítottak Vas vármegye úthálózatának fejlesztésére.

 

Ezek az útfejlesztések várhatók Vas vármegyében

A fejlesztés legjelentősebb eleme a Szombathelyt Győrrel összekötő négysávos gyorsforgalmi út volt (M86 és M85 szakaszai), de jutott pénz - 1 milliárd 150 millió forint - például a Celldömölk és Jánosháza közötti főút felújítására és jutott több tízmilliárd forint a megye alsóbbrendű úthálózatának karbantartására és fejlesztésére is - hangzott el.

Lázár János a várható Vas vármegyei útfejlesztésekről szólva

a szombathelyi elkerülő megépítését, a Körmend és Szombathely közötti négysávos autóút megépítését és a Szombathely-Kőszeg közötti gyorsforgalmi út megépítését jelölte meg a tárcájához tartozó kiemelt projektként.

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési minisztérium társadalmi koordinációért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Észak-Vas vármegyében is lépésről-lépésre halad az utak felújítása, 2022-ben például Lócson, Nemesbődön, Vasasszonyfán, Mesterházán és a térség központjában, Celldömölkön is tetten érhetők pozitív változások.

Fehér László, Celldömölk polgármestere felvetette, hogy a várostábla és a MOL benzinkút között a Jánosháza irányába vezető főút felújításából kimaradt egy 560 méteres szakasz. Ezzel kapcsolatban Lázár János arra tett ígéretet, megvizsgáltatja annak lehetőségét, hogy miniszeri keretéből forrást teremtve az említett szakaszon is befejezzék a munkát.

AktuálisútfelújításMagyar Közút Nonprofit Zrt.útépítésVas vármegye

Hírlevél

Hirdetés