2024.03.04, Hétfő

Gazdaság

A kormány bevonja a szakmát az új építési szabályozásba

2016.01.22

A miniszterelnökséget vezető miniszter hét fontos változásról számolt be a CSOK-nál, és február elejére szabályozó kormányrendeleteket ígért. Az NGM ugyanakkor sajtótájékoztatóval és egy összefoglalóval próbálta segíteni a CSOK-os információözön értelmezését.

Négy Mercedes-gyár is elférne Miskolc leendő ipari parkjában

2016.01.12

A borsodi megyeszékhely önkormányzatának döntése szerint az ipari park a város külső részén, Martinkertváros, Hejőcsaba és Szirma térségében épül ki.

„Nem hiszem, hogy élő ember merte gondolni” – magyar rekord a kifizetésekben

2016.01.06

A Portfolio szokásos hónap eleji összesítéséből kiderül, tavaly 2329 milliárd forint uniós pályázati kifizetés teljesült Magyarországon. Ez még a rendkívül magas hivatalos célt is közel 100 milliárddal meghaladta, és új éves történelmi csúcsnak számít.

Uniós pénzek: Magyarország egyedül lehet százszázalékos

2015.12.08

Magyarország már csaknem teljes egészében felhasználta az előző hétéves uniós költségvetési ciklusban rendelkezésére álló több mint 9 ezer milliárd forintos keretet.

Átszervezik a hazai magasépítési piac egyik ikonikus vállalatát

2015.12.04

Miután 2015-re a korábbi mélyépítési piac  vezetője, a szakmai szempontból sok esetben anakronisztikus működést produkáló KÖZGÉP Zrt. végkép elveszítette a valósághoz fűződő kapcsolatát, így a mindvégig szakmailag elismert Duna Csoport vehette át a hazai mélyépítési ágazatban a piacvezetői státuszt. 

Sikeres fiatal cégek: dobogós helyen az építőipar

2015.12.02

Az Opten a 2009-ben alapított 41 ezer magyar cég adatait vizsgálva arra jutott, a siker záloga az ifjonti hév helyett sokkal inkább az üzleti rutin: többnyire a 40 fölöttiek futottak be, általában nem az első vállalkozásukkal. Az ötödik évükben 100 millió forintos árbevétel fölé jutott vállalkozások között 268 építőipari társaság van, ezzel az ágazat a második helyen áll. A legsikeresebbnek a kereskedelmi és gépjárműjavító cégek bizonyultak, közülük 783 került 100 millió fölé.

Előkelő pozícióban a magyar építőipar

2015.11.19

Miközben Európában stagnált az építőipar, Magyarország holtversenyben az élen áll az Európai Unióban a havi szinten mért 8,4 százalékos növekedéssel. Az éves növekedést tekintve a hazai 8,1 százalékos bővülés harmadik helyet ér az EU-ban.

Ez rosszabb, mint a tenyérjóslás – így számítja ki a FORBES a leggazdagabbak vagyonát

2015.11.03

Miután a Forbes közlése alapján a 33 leggazdagabb magyar közül szinte mindenki tart az érdekeltségében építőiparral foglalkozó társaságot, feladatunknak éreztük, hogy a maga valóságában mutassuk be a milliárdos összegektől hemzsegő számítás alapját. Előjáróban talán elég annyit mondani, hogy a Forbes számítása alapján, ha egy magánszemély havi nettó 200 ezer Ft-ot keres, van a bankszámláján 200 ezer Ft megtakarítása és van egy 3 millió Ft-os lakáshitele, akkor a lap  számítása alapján ez az ember jelenleg 16,4 millió Ft-os vagyonnal rendelkezik úgy, hogy most éppen még nem is tud róla!

Javaslatok a lakásépítési piac élénkítéséhez

2015.10.19

Csökkent az építőipari cégek törlése

2015.08.25

2015. júliusban csak 474 építőipari cég szűnt meg.

Külföld felé nyit a KÉSZ Csoport

2015.08.24

Öt országban több mint nyolc gyárat épít a KÉSZ Csoport.

Az EU-ban javult a gazdasági hangulat

2015.08.20

Júliusban kissé javult a gazdasági hangulat a 28 tagállamból álló Európai Unióban.

Marad a feszített tempó: 2000 milliárd fölött az uniós kifizetési cél

2016.01.14

A kormány csütörtökön úgy határozott, hogy idén az uniós támogatások kifizetési célját 2048 milliárd forintban határozza meg. A döntéssel tartani kívánja a 2015-ös kifizetések felpörgött tempóját, ami tavaly több mint 2300 milliárd forint kifizetését hozta. Legkésőbb 2019 elejére a mostani uniós ciklus összes pénzét ki akarják fizetni a pályázóknak.

CSOK: máris megindult a roham

2016.01.07

A bankok első tapasztalatai szerint gyorsan mozgásba hozták a családokat az új CSOK lakásépítésre és lakásvásárlásra használható kedvezményei. Az FHB Banknál már megtörténtek az első igénylések, tapasztalatuk szerint az érdeklődők között nagy az aránya a legalább 2-3 gyermekes családoknak. A támogatások hamarosan a többi bankban is elérhetőek lesznek, ugyanakkor a Pénzcentrum a három gyermek nem teljesülésekor esedékes visszafizetés mértékére figyelmeztet.

2016. az online építőanyag kereskedelem éve lehet

2015.12.16

Látványosan változnak a lakosság vásárlási szokásai az építőipar területén. Jelentősen megerősödött az interneten való tájékozódás, információszerzés, egyre tudatosabbak a megrendelők és erősödött az online építőanyag vásárlás 2015-ben. Az országgyűlés által most  megszavazott áfa csökkentés miatt várható élénkülés tovább erősítheti e trendeket. 2016. online építőanyag kereskedelem éve lehet – állítja Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Jelentős magyar fejlesztés indul a mongol fővárosban

2015.12.08

A Magyar Nemzeti Kereskedőház 25 millió eurós együttműködési megállapodást kötött Ulánbátor önkormányzatával. A jövőben magyar cégek bevonásával egy komplett városrész épül fel Ulánbátorban, emellett magyar cégek építik ki a város intelligens közvilágítási rendszerét és újítják meg a buszparkját. További tervek szerint magyar technológiával indulhat építőanyag-gyártás Ulánbátorban.

Átalakulóban az építőipari generál-kivitelezői ágazat – máris eladásra kínálták a svájci Tief Terra Kft-t

2015.12.03

472 milliárdos beruházással újul meg a Budapest-Belgrád vasútvonal

2015.11.25

Aláírta a kormányközi szerződést a Budapest-Belgrádvasútvonal felújításáról Szijjártó Péter a kínai Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság elnökével. A javarészt kínai hitelből megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően 166 km-nyi vonal újul meg, 740 méter hosszú tehervonatok közlekedhetnek rajta, 160 kilométeres óránkénti sebességgel.

Miért van tele hiányszakmákkal a magyar építőipar?

2015.11.09

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a szakmunkáshiányra és a szakképzés hiányosságaira keresi a választ, ezért 400 cég megkeresésével felmérést készített. A leggyakrabban megnevezett hiányszakmák a cégeknél: kőműves, ács, bádogos, burkoló, asztalos, vasbetonszerelő, központi fűtés szerelő, villanyszerelő, épület- és szerkezetlakatos. A kezdő szakmunkások gyakorlati tudását és önálló munkavégzését gyengének minősítik a cégek, ugyanakkor csak a 16 százalékuk vesz részt aktívan a tanulók gyakorlati képzésében.

Városnyi terület fedhető be az idén eladott Terrán cserepekkel

2015.10.29

A 95 évvel ezelőtt alapított magyar családi vállalkozás, a Terrán cégcsoport – öt leányvállalatból álló, és Európa 12 országába szállító – jelentős nemzetközi vállalattá fejlődött, megbízhatóságukat fémjelzi, hogy a hazai beton tetőcserépgyártó cégek közül 2015-től elsőként emelték termékeik garanciális idejét 50 évre, amit a külpiacokon is érvényesíthetnek a vásárlók.

A Nyerges-Simicska kettős nem is tudott róla, hogy a KÖZGÉP újra pályázhat

2015.09.25

Meg nem erősített információnk alapján a Nyerges-Simicska kettősnek nem volt tudomása arról, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság felfüggesztette a Közgép Zrt közbeszerzésektől történő eltiltásról szóló Közbeszerzési Döntőbizottság által hozott határozatot. Talán a madeirai fények vakították el a dúsgazdag párost, hiszen amire tudomást szereztek a felfüggesztésről, addigra a Közbeszerzési Döntőbizottság megtámadta a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság eltiltást felfüggesztő végzését. Rigó Csaba Balázs KH-alelnök közleménye:

Lökhárítógyár épül Kecskeméten

2015.08.24

Négyszáz-ötszáz főt foglalkoztató lökhárítógyárat épít az indiai Samvardhana Motherson Group autóipari beszállító Kecskeméten.

Knáb János – Örülnék, ha a Merkbau Csoport is lehetne egyszer százéves

2015.08.22

A Merkbau Csoport az elmúlt 5 évben hihetetlen nagy növekedést tudhat magáénak.