2018.06.20, Szerda

Gazdaság

Ilyen még nem volt: a magyar cégvezetők bizakodóbbak, mint a világátlag

2016.03.03

A hazai vezérigazgatók körében nőtt az optimizmus a magyar gazdaság és a saját vállalkozásuk kilátásait illetően. 72 százalékuk számolt be cégének javuló helyzetéről, és 84 százalékuk úgy véli, cége növekedés előtt áll. A nemzetközi trendektől eltérően itthon a szakemberhiányt látják a legnagyobb problémának, a tavalyi 62 százalék után az ilyen vezetők száma 85 százalékra ugrott.

Kinőtték a cégek a nagykanizsai és zalaegerszegi ipari parkot

2016.02.24

Összességében több mint négymilliárd forintból bővül a zalaegerszegi és nagykanizsai ipari park kapacitása. A zalai megyeszékhelyen három új csarnok épül, Nagykanizsán is bővítéshez vezettek az ipari parkban működő cégek fejlesztései.

Két nap alatt minden kiderül a kelet-magyarországi ingatlankínálatról

2016.02.17

A debreceni ingatlanbörze Hajdú-Bihar megye és a keleti régió legátfogóbb ingatlankínálatát ígéri: aki elmegy, pontos információkhoz jut, továbbá ingyen szakmai tanácsadást kap a CSOK, az adózás, a jog, a hitelezés, az értékbecslés és az energetika területén.

Így néz ki az új iparstratégia

2016.02.15

Az Irinyi terv 30 százalékra emelné az ipar arányát a GDP-ben. A kormány által megnevezett hét húzóágazat mellett kiemelt szempont lett a K+F, az oktatás és a digitalizáció, illetve az anyag- és energiafüggőség csökkentése.

Tavaly 13 ezer új munkahelyet hoztak a külföldi beruházások

2016.02.11

Rekordévet zártak a külföldi befektetések a Nemzeti Befektetési Ügynökségnél, mely tavaly 67 beruházást tárgyalt le sikeresen, ez 1,4 milliárd euró beruházást s 12 995 új munkahelyet jelent hazánkban. Jelenleg 169 projekt áll döntés előtt, ami 27 ezer új munkahelyet, és mintegy 4,6 milliárd euró (1431 milliárd forint) befektetést hozhat.

Jócskán az átlag fölött az építőipari bérek

2016.02.05

Az építőipari fizetések szintje 28 százalékkal emelkedik ki az átlagos országos bérszintből, ezzel az ágazat a negyedik helyen van. A legalacsonyabb bérek a kiskereskedelemben vannak, a legtöbb pénzt a vezetési tanácsadás területén lehet keresni. Az átlag magyar vezető hétmilliós autóval jár és évi 11 milliót visz haza – derül ki a Kinbaum elemzéséből, amit a tanácsadó cég 13 ezer pozíciót megvizsgálva végzett.

Önerőként elszámolható a CSOK a Takarékbanknál

2016.02.02

Komoly kedvezményeket ad az értékbecslési, a folyósítási és a közjegyzői díjra a CSOK keretében történő hitelfelvételnél a Takarékbank, melynél hétfőtől 1500 fiók kínálja a lakástámogatást. A 10 milliós vissza nem térítendő összeg önmagában is igényelhető, és a források vizsgálatánál önerőként beszámítják takarékoknál. A bank szakértői februárban országos road-show-t indítanak a CSOK-kal kapcsolatos információk terjesztéséért.

Felminősítést kapott a magyar gazdaság

2016.01.26

A világ egyik legnagyobb hitelbiztosítójaként számon tartott Coface az eddigi B helyett A4-es kategóriába helyezte Magyarországot - értesült a Tőzsdefórum. Az indoklásban többek közt a tartós gazdasági növekedés, a növekvő foglalkoztatottság és belső fogyasztás, illetve a lakossági svájci frank-hitelek kivezetése is szerepel.

A kormány bevonja a szakmát az új építési szabályozásba

2016.01.22

A miniszterelnökséget vezető miniszter hét fontos változásról számolt be a CSOK-nál, és február elejére szabályozó kormányrendeleteket ígért. Az NGM ugyanakkor sajtótájékoztatóval és egy összefoglalóval próbálta segíteni a CSOK-os információözön értelmezését.

Négy Mercedes-gyár is elférne Miskolc leendő ipari parkjában

2016.01.12

A borsodi megyeszékhely önkormányzatának döntése szerint az ipari park a város külső részén, Martinkertváros, Hejőcsaba és Szirma térségében épül ki.

„Nem hiszem, hogy élő ember merte gondolni” – magyar rekord a kifizetésekben

2016.01.06

A Portfolio szokásos hónap eleji összesítéséből kiderül, tavaly 2329 milliárd forint uniós pályázati kifizetés teljesült Magyarországon. Ez még a rendkívül magas hivatalos célt is közel 100 milliárddal meghaladta, és új éves történelmi csúcsnak számít.

Uniós pénzek: Magyarország egyedül lehet százszázalékos

2015.12.08

Magyarország már csaknem teljes egészében felhasználta az előző hétéves uniós költségvetési ciklusban rendelkezésére álló több mint 9 ezer milliárd forintos keretet.

Átszervezik a hazai magasépítési piac egyik ikonikus vállalatát

2015.12.04

Miután 2015-re a korábbi mélyépítési piac  vezetője, a szakmai szempontból sok esetben anakronisztikus működést produkáló KÖZGÉP Zrt. végkép elveszítette a valósághoz fűződő kapcsolatát, így a mindvégig szakmailag elismert Duna Csoport vehette át a hazai mélyépítési ágazatban a piacvezetői státuszt. 

Sikeres fiatal cégek: dobogós helyen az építőipar

2015.12.02

Az Opten a 2009-ben alapított 41 ezer magyar cég adatait vizsgálva arra jutott, a siker záloga az ifjonti hév helyett sokkal inkább az üzleti rutin: többnyire a 40 fölöttiek futottak be, általában nem az első vállalkozásukkal. Az ötödik évükben 100 millió forintos árbevétel fölé jutott vállalkozások között 268 építőipari társaság van, ezzel az ágazat a második helyen áll. A legsikeresebbnek a kereskedelmi és gépjárműjavító cégek bizonyultak, közülük 783 került 100 millió fölé.

Előkelő pozícióban a magyar építőipar

2015.11.19

Miközben Európában stagnált az építőipar, Magyarország holtversenyben az élen áll az Európai Unióban a havi szinten mért 8,4 százalékos növekedéssel. Az éves növekedést tekintve a hazai 8,1 százalékos bővülés harmadik helyet ér az EU-ban.

Mórahalom felturbózott CSOK-kal élénkíti a lakásépítést

2016.02.29

A Csongrád megyei város 400 forintos négyzetméteráron kínál építési telket, egymilliós vissza nem térítendő támogatást nyújt, és 250 ezer forintig a ház tervezési költségét is átvállalja.

Rohamtempóban bővül a hazai napenergia felhasználás

2016.02.22

A szaporodó beruházások várhatóan idén is megduplázzák a magyar napenergia felhasználást, ám ez még így is jelentősen elmarad a környező országokétól. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke több kedvező tendenciát nevezett meg hajtóerőként, ugyanakkor az ágazatot terhelő adók mérséklését sürgette. Kiss Ernő szerint a hazai energiaszükséglet jelentős részét meg tudnánk termelni itthon, nagymértékben csökkentve az importfüggőségünket.

Hatott a szigorítás, tisztul a magyar cégvilág

2016.02.16

Több céginformációs elemzés is kedvező trendről számolt be: javuló fizetési fegyelem és kevesebb megszűnés jellemzi a magyar vállalkozásokat. Az építőipar a kifizetésekben és a felszámolások terén is folyamatosan javított, és megszüntette korábbi sereghajtó szerepét – a Bisnode és az Opten eredményeit néztük át.

Nyitott az új kormány, duplázódik román-magyar határátkelők száma

2016.02.14

2018-ig megnyitják a második gyorsforgalmi összeköttetést Magyarország és Románia között Debrecen és Nagyvárad térségében. A román és a magyar fél emellett ütemtervet készít azon tíz, a határon áthaladó, európai uniós finanszírozásból megépült új út megnyitásáról, amelyeket Románia schengeni csatlakozásának késése miatt egyelőre nem lehet használni.

Vállalkozói díjat értek a fővárosi fürdőfejlesztések

2016.02.09

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. nyerte a hónap beruházója díjat. A cég három jelentős fürdőfejlesztést hajt végre ötmilliárdos értékben, Palatinus, a Paskál és a Széchenyi fürdő fejlesztése után a Csillaghegyi, a Gellért és a Király fürdő megújítása következik. A vállalat támogatás nélkül öt év alatt 5,6-ról 10,2 milliárd forintra növelte árbevételét, és 1 millióval, 3,9 millióra növelte a vendégszámot.

Ez is kell a szakemberhiány megszüntetéséhez

2016.02.03

Gyakornokok foglalkoztatását segítő felhívások jelentek meg a GINOP keretében. A program bér és járuléktámogatást, kapcsolattartót és tárgyi feltételeket is biztosíthat a fiatalokat alkalmazó cégeknek. A felhívás kimondott célja a szakképesítésben részt vett fiatalok munkatapasztalat-szerzése és foglalkoztatásuk ösztönzése.

Építési telket mielőbb, új lakást minél később érdemes venni

2016.01.31

Az ingatlan.com havi szinten jelentős, 6 százalékos drágulásról számolt be az új lakásoknál 2016 első hónapjában.

Magyar cégeké lett egy 7 milliárdos beruházás Mongóliában

2016.01.25

A mongol-magyar tárgyalásokon összesen 40 millió dollárról született megállapodás, ennek részeként magyar cégek újítják fel az ázsiai ország egyik legnagyobb biokombinátját. A két főváros vízművei között is megállapodás született, ami által a Fővárosi Vízműveké lehet az ulánbátori vízvezeték- és szennyvízvezeték-rendszer működtetése.

Marad a feszített tempó: 2000 milliárd fölött az uniós kifizetési cél

2016.01.14

A kormány csütörtökön úgy határozott, hogy idén az uniós támogatások kifizetési célját 2048 milliárd forintban határozza meg. A döntéssel tartani kívánja a 2015-ös kifizetések felpörgött tempóját, ami tavaly több mint 2300 milliárd forint kifizetését hozta. Legkésőbb 2019 elejére a mostani uniós ciklus összes pénzét ki akarják fizetni a pályázóknak.

CSOK: máris megindult a roham

2016.01.07

A bankok első tapasztalatai szerint gyorsan mozgásba hozták a családokat az új CSOK lakásépítésre és lakásvásárlásra használható kedvezményei. Az FHB Banknál már megtörténtek az első igénylések, tapasztalatuk szerint az érdeklődők között nagy az aránya a legalább 2-3 gyermekes családoknak. A támogatások hamarosan a többi bankban is elérhetőek lesznek, ugyanakkor a Pénzcentrum a három gyermek nem teljesülésekor esedékes visszafizetés mértékére figyelmeztet.

2016. az online építőanyag kereskedelem éve lehet

2015.12.16

Látványosan változnak a lakosság vásárlási szokásai az építőipar területén. Jelentősen megerősödött az interneten való tájékozódás, információszerzés, egyre tudatosabbak a megrendelők és erősödött az online építőanyag vásárlás 2015-ben. Az országgyűlés által most  megszavazott áfa csökkentés miatt várható élénkülés tovább erősítheti e trendeket. 2016. online építőanyag kereskedelem éve lehet – állítja Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Jelentős magyar fejlesztés indul a mongol fővárosban

2015.12.08

A Magyar Nemzeti Kereskedőház 25 millió eurós együttműködési megállapodást kötött Ulánbátor önkormányzatával. A jövőben magyar cégek bevonásával egy komplett városrész épül fel Ulánbátorban, emellett magyar cégek építik ki a város intelligens közvilágítási rendszerét és újítják meg a buszparkját. További tervek szerint magyar technológiával indulhat építőanyag-gyártás Ulánbátorban.

Átalakulóban az építőipari generál-kivitelezői ágazat – máris eladásra kínálták a svájci Tief Terra Kft-t

2015.12.03

472 milliárdos beruházással újul meg a Budapest-Belgrád vasútvonal

2015.11.25

Aláírta a kormányközi szerződést a Budapest-Belgrádvasútvonal felújításáról Szijjártó Péter a kínai Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság elnökével. A javarészt kínai hitelből megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően 166 km-nyi vonal újul meg, 740 méter hosszú tehervonatok közlekedhetnek rajta, 160 kilométeres óránkénti sebességgel.

Miért van tele hiányszakmákkal a magyar építőipar?

2015.11.09

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a szakmunkáshiányra és a szakképzés hiányosságaira keresi a választ, ezért 400 cég megkeresésével felmérést készített. A leggyakrabban megnevezett hiányszakmák a cégeknél: kőműves, ács, bádogos, burkoló, asztalos, vasbetonszerelő, központi fűtés szerelő, villanyszerelő, épület- és szerkezetlakatos. A kezdő szakmunkások gyakorlati tudását és önálló munkavégzését gyengének minősítik a cégek, ugyanakkor csak a 16 százalékuk vesz részt aktívan a tanulók gyakorlati képzésében.