2024.03.04, Hétfő

Gazdaság

Vasúton éledhet újjá az ókori Borostyánút

2016.04.07

Az új árufuvarozási folyosó a lengyel-belorusz határtól indulva Magyarországot is átszelve a szlovén Koperig tartana.

Komoly csökkenés közeleg a cégtörlések számában

2016.04.04

A válság és a kormányzati szigor együttesen konszolidálták a cégvilágot az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb elemzése szerint.

Csongrádon három elemmel bővült a CSOK

2016.03.29

Négyzetméterenkénti egyforintos telekárral, lakhatási támogatással és a rossz állapotban levő ingatlanok bontását serkentő egymilliós összeggel fejelte meg a CSOK-ot a csongrádi önkormányzat.

Ezért érdemes kimenni a pénteken megnyílt ingatlanbörzére

2016.03.18

Debrecenben két napon át ingyen lehet hozzájutni a legfontosabb információkhoz a keleti régió ingatlankínálatáról. A lakásvásárlás és az albérlet mellett a házépítés, a felújítás, az energetika, a bútorzat, a hitelezés, a jog és a CSOK területén is kérhető szaktanácsadás.

Szigorít a kormány a hatékonyabb gazdaságfejlesztésért

2016.03.16

Az előző uniós ciklusbeli 16%-ról 60%-ra akarja növelni a közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítandó támogatások arányát a magyar kormány. A miniszterelnök az önkormányzatok értésére adta, hogy ha nem lesznek valóban gazdaságfejlesztő projektjeik, akkor a kormány a településfejlesztésre szánt forrásokat (TOP) átcsoportosítja gazdaságtámogatásra (GINOP) – adta hírül a portfolio.hu.

8,9 milliárdos beruházással európai top 10-be lép a magyar baromfifeldolgozó

2016.03.09

A kisvárdai Master Good vágóhídját és feldolgozóüzemét bővítő fejlesztés 500 új munkahelyet hoz létre. Az intenzíven növekedő családi vállalkozás a húsz legnagyobb európai baromfivágóhíd között van, a beruházással bekerülhet a tíz legnagyobb közé. Három éven belül az évi 60 milliárd forintos árbevétel a cél.

Jelentős energetikai tartalékot találtak a magyar nagyvállalatoknál

2016.03.04

A kötelező energia audit eddig 350 telephelyet érintett Magyarországon, az erre kötelezett nagyvállalatok 700 javaslatot kaptak energetikai beruházásokra. Ezek többsége nem jelent túlzottan nagy átalakítást, a megtérülési ideje pedig rövid. Az öt éven belül megtérülő beruházások összértéke a 100 milliárd forintot is meghaladja.

Ilyen még nem volt: a magyar cégvezetők bizakodóbbak, mint a világátlag

2016.03.03

A hazai vezérigazgatók körében nőtt az optimizmus a magyar gazdaság és a saját vállalkozásuk kilátásait illetően. 72 százalékuk számolt be cégének javuló helyzetéről, és 84 százalékuk úgy véli, cége növekedés előtt áll. A nemzetközi trendektől eltérően itthon a szakemberhiányt látják a legnagyobb problémának, a tavalyi 62 százalék után az ilyen vezetők száma 85 százalékra ugrott.

Kinőtték a cégek a nagykanizsai és zalaegerszegi ipari parkot

2016.02.24

Összességében több mint négymilliárd forintból bővül a zalaegerszegi és nagykanizsai ipari park kapacitása. A zalai megyeszékhelyen három új csarnok épül, Nagykanizsán is bővítéshez vezettek az ipari parkban működő cégek fejlesztései.

Két nap alatt minden kiderül a kelet-magyarországi ingatlankínálatról

2016.02.17

A debreceni ingatlanbörze Hajdú-Bihar megye és a keleti régió legátfogóbb ingatlankínálatát ígéri: aki elmegy, pontos információkhoz jut, továbbá ingyen szakmai tanácsadást kap a CSOK, az adózás, a jog, a hitelezés, az értékbecslés és az energetika területén.

Így néz ki az új iparstratégia

2016.02.15

Az Irinyi terv 30 százalékra emelné az ipar arányát a GDP-ben. A kormány által megnevezett hét húzóágazat mellett kiemelt szempont lett a K+F, az oktatás és a digitalizáció, illetve az anyag- és energiafüggőség csökkentése.

Tavaly 13 ezer új munkahelyet hoztak a külföldi beruházások

2016.02.11

Rekordévet zártak a külföldi befektetések a Nemzeti Befektetési Ügynökségnél, mely tavaly 67 beruházást tárgyalt le sikeresen, ez 1,4 milliárd euró beruházást s 12 995 új munkahelyet jelent hazánkban. Jelenleg 169 projekt áll döntés előtt, ami 27 ezer új munkahelyet, és mintegy 4,6 milliárd euró (1431 milliárd forint) befektetést hozhat.

Jócskán az átlag fölött az építőipari bérek

2016.02.05

Az építőipari fizetések szintje 28 százalékkal emelkedik ki az átlagos országos bérszintből, ezzel az ágazat a negyedik helyen van. A legalacsonyabb bérek a kiskereskedelemben vannak, a legtöbb pénzt a vezetési tanácsadás területén lehet keresni. Az átlag magyar vezető hétmilliós autóval jár és évi 11 milliót visz haza – derül ki a Kinbaum elemzéséből, amit a tanácsadó cég 13 ezer pozíciót megvizsgálva végzett.

Önerőként elszámolható a CSOK a Takarékbanknál

2016.02.02

Komoly kedvezményeket ad az értékbecslési, a folyósítási és a közjegyzői díjra a CSOK keretében történő hitelfelvételnél a Takarékbank, melynél hétfőtől 1500 fiók kínálja a lakástámogatást. A 10 milliós vissza nem térítendő összeg önmagában is igényelhető, és a források vizsgálatánál önerőként beszámítják takarékoknál. A bank szakértői februárban országos road-show-t indítanak a CSOK-kal kapcsolatos információk terjesztéséért.

Felminősítést kapott a magyar gazdaság

2016.01.26

A világ egyik legnagyobb hitelbiztosítójaként számon tartott Coface az eddigi B helyett A4-es kategóriába helyezte Magyarországot - értesült a Tőzsdefórum. Az indoklásban többek közt a tartós gazdasági növekedés, a növekvő foglalkoztatottság és belső fogyasztás, illetve a lakossági svájci frank-hitelek kivezetése is szerepel.

Egy hónap alatt 2400 kérelem futott be a CSOK-ra

2016.04.05

Március közepéig 6 milliárd forintnyi igénylés érkezett a CSOK-ra, az otthonteremtési program az MNB becslése szerint már idén 64 százalékkal növelheti a lakásépítések számát. Ugyanakkor eddig többségében vannak a használt lakást kereső, egy-két gyermekes igénylők.

Kötelezettségszegés miatt bírságot fizet a Közgép és az A-Híd

2016.03.29

A Közbeszerzési Döntőbizottság egyaránt 2,5 millió forintos bírságot szabott ki a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt.-re és az A-Híd Építő Zrt.-re az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek között épülő szakaszával kapcsolatban – derült ki a Közbeszerzési Hatóság keretében, de attól függetlenül működő szervezet napokban publikált határozatából.

Közel félszáz szerződést vizsgál a Közbeszerzési Hatóság

2016.03.21

A hatóság az M4 autópálya kivitelezési munkáit látja a legkritikusabbnak, itt már két büntetőeljárás is indult, továbbá két jelentős projektben a közbeszerzési törvény megsértését állapították meg.

Itt az újabb eszköz a lakásépítés felgyorsítására

2016.03.17

Amíg a lakás-takarékpénztárak esetében a megtakarítást a futamidő végén használják fel, addig a kormány a nemzeti otthonteremtési közösségekkel (nok) azt akarja biztosítani, hogy az új lakások építése folyamatos legyen. A kormányzati érvelés szerint 300 befizető esetén nem a 10 éves futamidő végén épülne 300 lakás, hanem évente adnának át harmincat.

Tovább zuhant a kényszertörlések és felszámolások száma

2016.03.11

Az Opten legfrissebb adatai szerint folytatódott a cégek megszűnéséhez vezető eljárások számának csökkenése. Az elemzők szerint a folyamat hatására a cégtörlések száma egészséges szinten stabilizálódik majd. A kötelező alaptőke emelés segíti a trendet, ám az Opten úgy véli, az intézkedésnek nincs jó üzenete.

Magyarország főszerepre pályázik az elektromos autók gyártásában

2016.03.08

Az amerikai Tesla hamarosan elkezdi az olcsóbb elektromos autók tömeggyártását, ehhez Közép-Európában tervez gyártóüzemet létesíteni. Szlovákia mellett hazánk is versenyben van a beruházásért, ami óriási lökést adhatna az elektromos autózásnak.

Előnybe hoznák az energiahatékony vállalatokat az uniós pályázatoknál

2016.03.04

Egy átlagos méretű erőmű kapacitásának megfelelő energia-megtakarítást gyűjtött össze a Virtuális Erőmű Program (VEP) – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

Mórahalom felturbózott CSOK-kal élénkíti a lakásépítést

2016.02.29

A Csongrád megyei város 400 forintos négyzetméteráron kínál építési telket, egymilliós vissza nem térítendő támogatást nyújt, és 250 ezer forintig a ház tervezési költségét is átvállalja.

Rohamtempóban bővül a hazai napenergia felhasználás

2016.02.22

A szaporodó beruházások várhatóan idén is megduplázzák a magyar napenergia felhasználást, ám ez még így is jelentősen elmarad a környező országokétól. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke több kedvező tendenciát nevezett meg hajtóerőként, ugyanakkor az ágazatot terhelő adók mérséklését sürgette. Kiss Ernő szerint a hazai energiaszükséglet jelentős részét meg tudnánk termelni itthon, nagymértékben csökkentve az importfüggőségünket.

Hatott a szigorítás, tisztul a magyar cégvilág

2016.02.16

Több céginformációs elemzés is kedvező trendről számolt be: javuló fizetési fegyelem és kevesebb megszűnés jellemzi a magyar vállalkozásokat. Az építőipar a kifizetésekben és a felszámolások terén is folyamatosan javított, és megszüntette korábbi sereghajtó szerepét – a Bisnode és az Opten eredményeit néztük át.

Nyitott az új kormány, duplázódik román-magyar határátkelők száma

2016.02.14

2018-ig megnyitják a második gyorsforgalmi összeköttetést Magyarország és Románia között Debrecen és Nagyvárad térségében. A román és a magyar fél emellett ütemtervet készít azon tíz, a határon áthaladó, európai uniós finanszírozásból megépült új út megnyitásáról, amelyeket Románia schengeni csatlakozásának késése miatt egyelőre nem lehet használni.

Vállalkozói díjat értek a fővárosi fürdőfejlesztések

2016.02.09

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. nyerte a hónap beruházója díjat. A cég három jelentős fürdőfejlesztést hajt végre ötmilliárdos értékben, Palatinus, a Paskál és a Széchenyi fürdő fejlesztése után a Csillaghegyi, a Gellért és a Király fürdő megújítása következik. A vállalat támogatás nélkül öt év alatt 5,6-ról 10,2 milliárd forintra növelte árbevételét, és 1 millióval, 3,9 millióra növelte a vendégszámot.

Ez is kell a szakemberhiány megszüntetéséhez

2016.02.03

Gyakornokok foglalkoztatását segítő felhívások jelentek meg a GINOP keretében. A program bér és járuléktámogatást, kapcsolattartót és tárgyi feltételeket is biztosíthat a fiatalokat alkalmazó cégeknek. A felhívás kimondott célja a szakképesítésben részt vett fiatalok munkatapasztalat-szerzése és foglalkoztatásuk ösztönzése.

Építési telket mielőbb, új lakást minél később érdemes venni

2016.01.31

Az ingatlan.com havi szinten jelentős, 6 százalékos drágulásról számolt be az új lakásoknál 2016 első hónapjában.

Magyar cégeké lett egy 7 milliárdos beruházás Mongóliában

2016.01.25

A mongol-magyar tárgyalásokon összesen 40 millió dollárról született megállapodás, ennek részeként magyar cégek újítják fel az ázsiai ország egyik legnagyobb biokombinátját. A két főváros vízművei között is megállapodás született, ami által a Fővárosi Vízműveké lehet az ulánbátori vízvezeték- és szennyvízvezeték-rendszer működtetése.