2024.03.19, Kedd
Megszületett a XXII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredménye

Megszületett a XXII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredménye

magyarepitok.hu/FIABCI Hungary

2020.12.04. 18:20 - Kalácska-Nagy Nóra

A győztesek között szerepel számos nagynevű hazai építőipari vállalat munkája is.

Hirdetés

A világ legnagyobb ingatlan szakmai szövetsége, az 1951-ben alakult, párizsi székhelyű FIABCI Magyar Tagozata idén huszonkettedszer rendezte meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot.

Az idei pályázat sok szempontból rendhagyónak bizonyult. A koronavírus járványra tekintettel a FIABCI Magyar Tagozata a pályázat elindítása előtt kikérte a támogató szervezetek véleményét, és ők egyöntetűen a szervezés elindítására szavaztak, sőt időközben a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Tájépítészek Szövetsége is csatlakozott a támogató szakmai szervezetekhez.

Az ingatlanfejlesztők, a kivitelezők és a tervezők a rendkívüli helyzetben is kiemelt aktivitást mutattak, így a pályázat történetének legnagyobb létszámú mezőnye indult idén.

 

Indiába is eljutottak a magyar szakemberek

A 41 létesítmény nevezése lehetővé tette, hogy 8 funkcionális, valamint az Örökségvédelem és a Környezettudatos Építés minőségi kategóriában is díjazhatták a kategória legjobbját. Emellett a támogató szervezetek is adtak különdíjakat.

A hagyományoknak megfelelően idén is megszületett a pályázók szavazata alapján kiválasztott létesítmény különdíja. A pályázók titkos szavazáson ismét a zsűri által kiválasztott legjobb három projekt egyikét tartották legjobbnak.

Idén több lakóépület is nevezett, és ismét szerepelt olyan fejlesztés, amelyet magyar cég külföldön valósított meg. Ezúttal a KÉSZ Csoport indult a kolozsvári Hexagon irodaházával. 

A legkülönlegesebb projektnek a Zangla Solar iskola bizonyult, amely magyar tervek alapján, magyarok munkájával létesült Indiában, 4000 méter magasságban a Himaláján.

 

Szoros verseny alakult ki

A pályaművek között a magán beruházások mellett megtalálhatók a kiemelt állami beruházások és a helyi önkormányzatok által kezdeményezett fejlesztések is.

A benevezett művek színvonala bizonyítja, hogy a magyarországi fejlesztők jó elképzeléseit a tervezők, a kivitelezők és az összes közreműködő igényesen valósította meg. A szoros versenyben a díjazottak mögött végző létesítmények is magas minőséget képviselnek, amelyek hozzájárultak a települések megújulásához.

Az idei pályázaton a zsűri ismét nehéz helyzetben volt, hiszen a mezőny egészében és ezen belül minden kategóriában nagyon szoros verseny alakult ki, így komoly elemzés után választották ki a nyerteseket. A www.fiabcimagyarorszag.hu weboldalon minden pályaművet bemutatnak.

 

A XXII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredménye

 

Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

I. DÍJAT NYERT,

AZ ÖRÖKSÉGVÉDELEM KATEGÓRIA I. DÍJÁT ÉS A SZÁLLODA KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA:

a Párizs Property Kft.

a Párisi Udvar 5 csillagos szálloda rekonstrukció, Budapest pályaműért. Az épület a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében született újjá, és az Óbuda Group a projekt- és költségmenedzsmentet, valamint a műszaki ellenőrzési feladatokat látta el.

 

MOME

II. DIJAT NYERT,

ÉS AZ OKTATÁS KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA:

a BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt.

a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Campusfejlesztés Kreatív Innovációs Központ és Tudáspark kialakítása, Budapest pályaműért. A beruházás a Market kivitelezésében zárult le.

 

III. DIJAT NYERT,

A MAGYAR URBANISZTIKAI TÁRSASÁG KÜLÖNDÍJÁT, A LAKÁSVÁSÁR MÉDIA CSOPORT KÜLÖNDÍJÁT,

A MAGYAR TÁJÉPÍTÉSZEK SZÖVETSÉGE KÜLÖNDÍJÁT NYERTE ÉS

A LEGJOBB PROJEKT A PÁLYÁZÓK SZAVAZATA ALAPJÁN:

az Arkt Építész Stúdió Kft.

a Treehouses Noszvaj pályaműért.

 

AZ IRODA KATEGÓRIA ÉS A KÖRNYEZETTUDATOS ÉPÍTÉS KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA:

a Futureal-csoport

a Corvin Technology Park, Budapest pályaműért.

 

A LAKÓÉPÜLET KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA:

a Metrodom Építő Kft. és Hajnal Építész Iroda Kft.

a Metrodom Panoráma Lakópark, Budapest pályaműért.

 

Győr-Gönyű (Dernovics Tamás / magyarepitok.hu)

AZ IPAR-GAZDASÁG KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA:

az A-Híd Zrt.

a Győr–Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő infrastrukturális továbbfejlesztése pályaműért. Az A-HÍD Zrt.-n kívül a Mészáros és Mészáros Kft.-ből valamint a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-ből álló konzorcium felelt a generálkivitelezésért.

 

Puskás Aréna

A SPORT KATEGÓRIA I. DÍJÁT ÉS

AZ ÉPÍTÉSI VÁLLALKOZÓK ORSZÁGOS SZAKSZÖVETSÉGÉNEK KÜLÖNDÍJÁT KAPTA:

a BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt.

a Puskás Aréna, Budapest pályaműért. 

Az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar építési projektje teljes mértékben magyar szereplőkkel valósult meg a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) Nonprofit Zrt. beruházásában. Ennek megfelelően a két generálkivitelező mellett - Magyar Építő Zrt. és ZÁÉV Zrt. - a műszaki ellenőri feladatokat az Óbuda Group és a Főber Zrt. látta el, a tervezési munkákat a Közti Zrt. végezte el, a stadion vezető tervezője Skardelli György. A kivitelezés során a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. készítette és szerelte az acélszerkezetet, míg a szerkezetépítés feladatait a West Hungária Bau Kft. és az Épkar Zrt. oldotta meg.

 

Millenium Háza (Dernovics Tamás / magyarepitok.hu)

A KULTURÁLIS KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA:

a Városliget Zrt.

a Millennium Háza, Budapest pályaműért. A Liget egyik legimpozánsabb épülete október 26-án nyitotta meg kapuit. Az értékmentő és- teremtő munkát az Épkar Zrt. végezte el. A lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatokat pedig az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végezte el.

 

A SPECIÁLIS LÉTESÍTMÉNY KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA:

a Haris Park Kft.

a Haris Park, Budapest pályaműért.

 

A MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGÉNEK KÜLÖNDÍJÁT KAPTA:

a P92 Prónay-kastély Kft.

a Prónay-kastély rendezvényhelyszín és szálloda fejlesztése, Alsópetény pályaműért.

 

A MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA KÜLÖNDÍJÁT KAPTA:

a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat

Csúszdával az udvarra - a XIII. kerületi Vizafogó tagóvoda felújítása, Budapest pályaműért.

 

A MAGYAR ÉPÍTŐMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGÉNEK KÜLÖNDÍJÁT KAPTA:

az Archi-kon Kft.

a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdő, Budapest pályaműért.

 

A MAGYAR KÖRNYEZETTUDATOS ÉPÍTÉS EGYESÜLETÉNEK KÜLÖNDÍJÁT KAPTA:

az Archi-kon Kft.

a Zanglai Szolár iskola, India, Himalája, Zangla pályaműért.

 

Klapka Központ

A BUDAPESTI ÉPÍTÉSZ KAMARA KÜLÖNDÍJÁT KAPTA:

a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat

A hétköznapok lendülete: szolgáltatóház és közösségi tér a XIII. kerületben –

a Klapka Központ, Budapest pályaműért. A modern agora a Laterex Építő Zrt. kivitelezésében valósult meg.

 

AZ IRODAKERESO.INFO KÜLÖNDÍJÁT KAPTA:

a Bonemo Kft.

a Markó Irodák 9, Budapest pályaműért.

 

A ZSŰRI KÜLÖNDÍJÁT KAPTA:

Gödöllő Város Önkormányzata

a Gödöllői Várkapitányi Lak műemléki helyreállítása pályaműért.

 

Külföldön is díjazzák a magyarokat

Az idei verseny eredményhirdetésével a folyamat nem ér véget, mert a díjazottak jogot nyertek arra, hogy részt vegyenek a Wall Street Journal által támogatott FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi pályázaton.

A magyar ingatlanfejlesztők, tervezők és kivitelezők munkájának magas színvonalát a nemzetközi porondon elért eredmények is mutatják.

A magyar pályázat győztesei idén 2 első és 5 második helyezést értek el, és ezzel az első megjelenés óta Európa legjobbjaiként 24 első díjat és 35 második díjat nyertek a FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi pályázaton.

A szervezők remélik, az idei pályázat nyertesei folytatják a hagyományokat, és 2021-ben Párizsban, a FIABCI Kongresszusa keretében megrendezésre kerülő díjátadó gálán ismét lesz díjazott magyar projekt.

 

Iparági hírekA-Híd Zrt.Market Építő Zrt.LATEREX Építő Zrt.KÉSZ CsoportÓbuda GroupFőber Zrt.Épkar Zrt.Budapest Fejlesztési Központ (BFK)Magyar Építő Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.WEST HUNGÁRIA BAU Kft.nívódíjakMészáros és Mészáros Kft.Swietelsky Vasúttechnika Kft.Bonemo Kft.

Hírlevél

Hirdetés