2024.03.19, Kedd
M3-as metró: jól haladnak a munkák a tavasszal átadásra kerülő állomásokon
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

M3-as metró: jól haladnak a munkák a tavasszal átadásra kerülő állomásokon

magyarepitok.hu

2022.01.23. 10:00 - Kolinek Nóra

Az ütemtervnek megfelelően halad a feladatokkal a SWIETELSKY Építő Kft. a belvárosi metrószakasz három állomásán. Összefoglaljuk, mi minden készült el az elmúlt hetekben, hónapokban az M3-as metrófelújítás projektjének utolsó ütemében.

Hirdetés

Rendszeresen beszámolunk az M3-as metró felújításával kapcsolatos legfrissebb hírekről. A BKV Zrt. beruházásában az állomások újjáépítését a belvárosi szakaszon a Lehel tértől a Nagyvárad térig a SWIETELSKY Építő Kft. végzi. Az alagútban a vasúti pályát az azonos konszernhez tartozó, külön irányítású Swietelsky Vasúttechnika Kft. építi ki, mindezt a Főmterv Zrt. és az Uvaterv Zrt. tervei alapján.

Korábban megírtuk, hogy a 9 megújuló állomásból hármat (Semmelweis Klinikák, Corvin-negyed és Kálvin tér) 2022 tavaszán vehet birtokba az utazóközönség. Most áttekintjük, milyen munkálatokkal készült el a SWIETELSKY az elmúlt időszakban.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

Az állomást szemmel tartó „Nagy Testvér” helyisége már elkészült

A Semmelweis Klinikák állomáson elkezdődtek a kisméterű mozaikokkal történő pillérburkolások. A peronszinten a fém-, fal- és mennyezeti burkolatok beépítése zajlik. Az állomáson a lejtakna és a peronszint területén, illetve a vágánytérbe az akusztikai burkolatok is bekerültek. A teljes állomás területén festési és hidegburkolási munkák haladnak. A felszínen elkezdődnek a bádogozási munkák, és a felszíni épület homlokzati kőburkolása tovább zajlik. 

Mindhárom mozgólépcső a helyére került, és megkezdődött a ferdelift építése: a fülke tartószerkezetét és az ellensúlyokat beépítették, megtörtént a motor rögzítése.

 

 

A ferdepályás felvonók előnyeiről, tervezéséről és beépítéséről korábban részletes fényképes beszámolót közöltünk.

Az ÁDI – vagyis az Állomás Diszpécser Szolgálat – helyiség teljesen elkészült. Ebben a szobában a nap 24 órájában szemmel tartják az állomás életét a monitorokon keresztül, a műszaki ügyeletes pedig az elektromos és a gépészeti rendszereket is figyeli.

Folyamatosan zajlanak a gépészeti üzempróbák: a peronon és a peron alatti szinten üzemelő hűtési rendszert karácsony előtt üzembe helyezték, a feszítő kamrában kiépítették a mozgólépcsőmosókat és a szivattyús blokkokat, a vízköddel oltó gépház nagyrészben elkészült.

 

 

Az elektromos munkák során az utaselosztó-csarnokban a világítást elkezdték felkapcsolni: az elosztókat feszültség alá helyezték, elosztó szekrények szerelése zajlik, emellett a vonali főszellőzőben és a vonali átemelőben a nagy keresztmetszetű kábeleket lehúzták. A Swietelsky Vasúttechnika Kft. jól halad a bal vágány kiépítésével.

 

A Kálvin téren már beépítették a ferde felvonót

A Kálvin téri állomás peronszintjén a padklóburkolás hamarosan teljesen elkészül. A vágányterekben és a peronszinten − a lámpák rakásával párhuzamosan − oldalfal- és álmennyezetburkolás folyik. A végleges áramellátás kialakítása is jelenleg zajlik.

Folyamatos a beton ülőpadok és támaszkodók kihelyezése. Az aluljárószinti metrócsarnokban kőpadló burkolását és a fémlemezből készült állmennyezet elhelyezését végzik.

A mozgólépcső lejtaknában az oldalfali üvegburkolatok tartószerkezete elkészült, és hamarosan kezdődik az üvegburkolás. A ferdeliftet már beépítették, a fémlemezből készült liftburkolat kialakítás alatt áll.

 

 

Jól haladnak a burkolási munkák a Corvin-negyednél

A Corvin-negyed állomáson a felszíni lift szerkezetépítése várhatóan cikkünk megjelenésének idejére befejeződik, a mozgólépcsők készre szerelése is ekkor kezdődik.

A ferdelift összeszerelése nagyrészt befejeződött, a vezérlés telepítését a napokban kezdik meg.

 

 

A burkolási munkákat illetően: a mennyezeti és oldalfali burkolás folyamatban van, a vágánytéri burkolatok nagyrészt elkészültek, a mennyezetzárás az aluljárószinti utasforgalmi térben néhány napon belül megkezdődik. A peronszinten az új gránitburkolat közel kész állapotban van.

Az üzemi terekben felületképzés, festés és hidegburkolási munkák zajlanak, az utasforgalmi terekben a lámpatestek telepítésével haladnak.

 

Galéria

M3-as metróSwietelsky Magyarország Kft.Swietelsky Vasúttechnika Kft.metrófelújításmetrófejlesztésBKV

Hírlevél

Hirdetés