2024.03.19, Kedd
M3-as metrófelújítás: Modern és hatékony mérőrendszer segíti a geodéták munkáját az alagútban
Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

M3-as metrófelújítás: Modern és hatékony mérőrendszer segíti a geodéták munkáját az alagútban

magyarepitok.hu

2022.09.26. 19:30 - Bíró Beáta

A Trimble Gedo vágánykitűző rendszerrel ellenőrzik a vágányok megfelelő pozícióját, mielőtt véglegesen rögzítik azokat.

Hirdetés

Pályasín, vágányépítés, geodézia, prizma – cikkünkben a Swietelsky Vasúttechnika Kft. újabb, fontos munkafolyamatát mutatjuk be az M3-as metró alagútjaiban végzett kivitelezési feladataihoz kapcsolódóan.

A BKV Zrt. beruházásában megvalósuló metrófejlesztés az utolsó fázisában tart, a Swietelsky Vasúttechnika a középső szakaszon végzi a pályaépítési munkálatokat. Ebben a folyamatban is kiemelkedően fontos a milliméteres pontosság, ezért a geodéziai méréseket professzionális mérőműszerrel végzik.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Erre a vágánymező elkészülte után, de még a lefúrása és ragasztása előtt van szükség, hiszen lényeges, hogy a pályasín milliméter pontosan a megfelelő pozícióban legyen.

A pályaépítés során először is a tervezett helyére illesztik a lefektetett vágányt, a sínszálakat függesztőművekkel állítják be. Ezután következik a fent említett geodéziai mérés, amelyhez a szakemberek a Trimble GEDO mérőrendszert alkalmazzák. Ez a szerkezet egy rendkívül érzékeny, másodperc mérési pontossággal rendelkező Trimble S9 mérőállomásból és egy, a vasúti pályára elhelyezett, három kerekű kocsiból áll.

 

 

Mint Liegl Tamás, vezető geodéta lapunknak elmondta: a síneken guruló mérőkocsi pontos helyzetét a metró alapponthálózatára előzetesen letájékozott mérőállomás mérése határozza meg. A kocsiban elhelyezett szenzorok mérik a vágány nyomtávolságát, valamint túlemelését.

 

 

A mért adatokat egy Timble TSC7 kontroller dolgozza fel, és hasonlítja össze a tervezett értékekkel. Az eltérések a helyszínen azonnal ellenőrizhetők és a sínszálak helyzete pontosan beállítható. A beállítás után egy végleges minősítő mérést végzünk, melynek irodában feldolgozott adataiból készül a vágány geometriáját minősítő jegyzőkönyv.

Galéria

M3-as metróSwietelsky Vasúttechnika Kft.BKVmetrófelújításmetrófejlesztés

Hírlevél

Hirdetés