2024.09.19, Csütörtök
Épített örökségünk újabb Árpád-kori emléke és annak környezete újult meg a Market közreműködésével
Fotó: magyarepitok.hu/Nagy Mihály

Épített örökségünk újabb Árpád-kori emléke és annak környezete újult meg a Market közreműködésével

MTI és magyarepitok.hu

2024.07.19. 08:30 - Sándor Csilla

Felújította a Market Építő Zrt. a vállalat ROM Vándor társadalmi felelősségvállalási programjának keretében a Tatabánya közelében, az országos Kéktúra útvonalán lévő, 800 éves csákányospusztai templomromot.

Hirdetés

„Kezdeményezésük célja a magyarországi történelmi műemlékeink megóvása, szakszerű helyreállítása és népszerűsítése” – mondta az átadáson Scheer Sándor. A Market Építő Zrt. vezérigazgatója hozzátette, legalább tízéves távlatban gondolkodnak, és a programra évente 100 millió forintot szánnak.
 

 

A cégvezetó úgy fogalmazott:

„Az unikális kezdeményezés az elmúlt évek alatt vállalatunk CSR zászlóshajójává vált. Az építőipar kiemelt szereplőjeként a társadalmi szerepvállalást tekintve is követendő példával kívántunk előállni, ezért egy olyan, több éves időszakon átívelő komplex CSR programot alkotottunk, amely szervesen illeszkedik építőipari tevékenységünkhöz és az „Építeni szeretünk” hitvallásunkhoz, hosszú távon is értéket teremt, országosan kiterjeszthető, továbbá lehetőséget biztosít a munkatársaink bevonására.”


A Market Építő Zrt. vezérigazgatója köszöntetét fejezte ki a cég valamennyi munkatársának, a KÖZTI Tervező Irodának és a MAPEI-nek, amely szakértelmével és felajánlott építőanyaggal is segítette a munkálatokat, valamint Sármán Zoltán Györgynek, aki magántulajdonából ajánlotta fel a közösségnek a romtemplom területét.

 

 

A természetes szépség megóvása a cél

A kezdeményezés elsődleges célja - olvasható a program honlapján -  a romok autentikus, természetes szépségének megőrzése. A beavatkozások visszafogottan segítik a megóvás, a biztonságos megtekintés és az értelmezés lehetőségét, miközben megőrzik és felerősítik a romok „időtlen” atmoszféráját.
Korábban, ahogy erről portálunk is beszámolt a ROM Vándor Program keretében, a Zsámbéki-medencében található Töki romtemplom és a Balaton partján lévő Aszófőn, a kövesdi templomrom és környezete újulhatott meg.

 

Kövesdi templomrom
Fotó: magyarepitok.hu / Dernovics Tamás

 

A templom és a temető maradt meg az Árpád-kori faluból

A most átadott csákányospusztai templomrom egy Árpád-kori, egyhajós, patkóíves szentélyű, északkeleti irányba tájolt kis templom maradványa, melyet a 12-13. század fordulóján építhették Csákányegyház falu számára. A templomot és település 144 sírból álló temetőjét László János régész, a Tatabányai Múzeum munkatársa vezetésével tárták fel 2003 és 2006 között.

 

 

 

Az előkerült ívsoros párkányzati elemek, román kori faragott ablakkeretek és a leletanyag alapján építési ideje a 12-13. századra tehető. A 15. században elnéptelenedett falu további részeit még nem sikerült megtalálni.

 

 

Eredeti köveket használtak a projektben

Az örökségmentő projekt keretében elvégzett munkálatokról a Rom Vándor programigazgatója, Belecz Péter elmondta, megerősítették a megmaradt középkori falszövetet, a területen összegyűjtött eredeti kövek felhasználásával.

 

 

A szakrális tér funkcióját egy 1,2 tonna súlyú kőtömb oltárral és kőpaddal jelezték. Az átadó ünnepségen Gedő Attila plébános felszentelte a templomot. Ezáltal, ahogy a programigazgató fogalmazott, az alvó rom újra élő szakrális funkciót kap.
A templom szomszédságában tűzrakó helyet alakítottak ki. Az Árpád-kori templomrom felújításához szükséges szakági előkészítést, engedélyeztetést és kivitelezést, az építmény teljes rehabilitációját a vállalat koordinálta és finanszírozta.

A projekt hozzáadott értéke, hogy a templomrom hivatalosan is műemléki védettséget kapott.

Az eseményen jelent volt és beszédében köszönetét fejezte ki a projekt megvalósításában valamennyi résztvevőnek Perényi Lóránt, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára, Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere és Pál Gabriella, a Tatabányai múzeum igazgatója, aki szakmai tanácsaival is segítette a munkálatokat.

 

 

Önkéntes munkában valósulnak meg a felújítások

A ROM Vándor programban több mint 100 elhagyatott középkori romot térképeztek fel, ezek felét részletesebben felmérték. A tervek szerint évente 2-3 romot újít fel a Market Építő Zrt., ezek mindegyike eltérő beavatkozást, egyedi megoldást igényel. A mostani átadót hamarosan egy újabb követi, a ROM Vándor következő állomása a Somogy vármegyében található Varjaskéri pusztatemplom romja, melynek felújítási munkáit tervezetten idén ősszel fejezi be az építőipari vállalat.

 

 

A program külön érdekessége és értéke, hogy a megvalósítás során a neves szakértők bevonása mellett a kapcsolódó feladatok elvégzése – az előkészítéstől egészen az átadásig – a vállalat munkatársainak önkéntes közreműködésével történik.

Galéria

Mi épül?Tatabányacsákányospusztai romtemplomMarket Építő Zrt.Rom Vándor Programtársadalmi felelősségvállalás országos kék túra

Hírlevél

Hirdetés