2024.05.19, Vasárnap

CSOK

Két nap alatt minden kiderül a kelet-magyarországi ingatlankínálatról

2016.02.17

Gazdaság

A debreceni ingatlanbörze Hajdú-Bihar megye és a keleti régió legátfogóbb ingatlankínálatát ígéri: aki elmegy, pontos információkhoz jut, továbbá ingyen szakmai tanácsadást kap a CSOK, az adózás, a jog, a hitelezés, az értékbecslés és az energetika területén.

A lakások kevesebb mint tizede alkalmas a 10+10 milliós CSOK-ra

2016.02.12

Iparági hírek

Adott a feladat az építőipar számára: jelenleg országos szinten az ingatlanoknak mindössze 9 százalékára lehet az új ingatlanokra vonatkozó 10+10 millió forintos támogatást igényelni. A szűkös kínálat miatt eddig csupán a vásárlások 15 százaléka érintett új lakásokat, a jövőben viszont ezek a tranzakciók kerülnek túlsúlyba az elemzők szerint.

Ilyen lett a használt lakások CSOK-rendelete

2016.02.10

Pályázatok

Egy gyerek után 600 ezer, két gyerek után 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer, négy vagy több gyereknél 2 millió 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez. Utóbbihoz legalább egy új lakószoba kell, de beleszámít a tetőtér-beépítés is. A fiatal házaspár gyermekvállalásának teljesítésére (ami örökbefogadás is lehet) előírt határidő egy gyermeknél 4 év, kettőnél 8 év.

Önerőként elszámolható a CSOK a Takarékbanknál

2016.02.02

Gazdaság

Komoly kedvezményeket ad az értékbecslési, a folyósítási és a közjegyzői díjra a CSOK keretében történő hitelfelvételnél a Takarékbank, melynél hétfőtől 1500 fiók kínálja a lakástámogatást. A 10 milliós vissza nem térítendő összeg önmagában is igényelhető, és a források vizsgálatánál önerőként beszámítják takarékoknál. A bank szakértői februárban országos road-show-t indítanak a CSOK-kal kapcsolatos információk terjesztéséért.

A kormány bevonja a szakmát az új építési szabályozásba

2016.01.22

Gazdaság

A miniszterelnökséget vezető miniszter hét fontos változásról számolt be a CSOK-nál, és február elejére szabályozó kormányrendeleteket ígért. Az NGM ugyanakkor sajtótájékoztatóval és egy összefoglalóval próbálta segíteni a CSOK-os információözön értelmezését.

CSOK-hoz jutnak a közmunkások is, eltörlik a 30 milliós határt

2016.01.18

Iparági hírek

Az ÉVOSZ elnöke felkészültnek minősítette az építőipart az otthontámogatás miatt várható keresletnövekedésre, ugyanakkor szerinte több hullámban éri el az országot az élénkülés. A CSOK jelenlegi rendszere várhatóan két ponton is módosulni fog: kiterjesztik a közmunkásokra, és drágább ingatlanokra is igényelhető lesz a 10 millió forintos kedvezményes hitel.

ÉVOSZ: 40 ezer új ingatlan épülhet a CSOK-kal 2018-ig

2016.01.13

Iparági hírek

Koji László szerint az építőiparban van elegendő kapacitás és szakember az új otthonteremtési programmal jelentkező többletre, a szakmunkásokat azonban jobban meg kell fizetni.

„A semmiből nőnek ki cégek” – így reagálhat az építőipar

2016.02.15

Iparági hírek

Az építőipar fizikai munkásainak bérei egyelőre messze elmaradnak az országos átlagtól, az utóbbi időben viszont egyre közelítik azt, és akár utol is érhetik. Az ágazat szabad kapacitása ugyanis kevés a felpörgő ingatlankereslethez, így elkerülhetetlen a béremelés és a szakmunkások hazacsábítása. Az ÉVOSZ 1400 milliárd forintos többletmegrendelést vár a kormány intézkedéseitől, ugyanakkor számításaik szerint a béremelések miatti drágulás egy új ház építésénél 40 százalékot elvesz az áfacsökkentés kedvező hatásából.

Korlátlan vételár az új lakások CSOK-rendeletében

2016.02.11

Pályázatok

Házastársak és élettársak is igényelhetik, akár nem közös gyerek után is, előre vállalt gyereknél viszont feltétel a házasság megléte. Egy gyermeknél 600 ezer, kettőnél 2 millió 600 ezer, míg három vagy több gyermeknél 10 millió forint a támogatás.

Így fog kinézni a megújuló CSOK

2016.02.08

Iparági hírek

A beígért két kormányrendelet csak pár nap múlva válik ismertté, a kormányzati csatornákon azonban több információ is érkezett az otthonteremtési támogatásról. A használt lakások is célkeresztbe kerültek, tizenegy tételben listáztuk az új információkat.

Itt a válasz a szakemberhiányra az építőiparban

2016.02.01

Aktuális

Az NGM iskoláiban kiemelt létszámban képeznek kőművest és hidegburkolót, festőt, díszítőt, mázoló tapétázót, ácsot, valamint magasépítő technikust. Az előző tanévben több, mint 15 ezer tanuló kezdte tanulmányait építőipari képzésekben – derült ki a minisztérium közleményéből.

Egyetlen döntés megháromszorozta a CSOK-os lakások számát

2016.01.21

Iparági hírek

Eltörölték a 30 millió forintos értékhatárt a CSOK-ban adott kedvezményes 10 millió forintos hitelnél. A döntés után 6000 újépítésű ingatlan felel meg a feltételeknek. A visszafizetések kritériumai ugyanakkor maradnak a devizahitel-lufihoz hasonló jelenség elkerülésére.

NGM: fel van adva a lecke az építőiparnak

2016.01.15

Iparági hírek

Energiatakarékos ingatlanok épülnek a CSOK-ból

2016.01.05

Iparági hírek

Az új lakástámogatási rendszer kormányzati intézkedései szigorúbb épületenergetikai követelményeket támasztanak: a falaknak, nyílászáróknak, födémnek az érvényes szabványoknál 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenniük. Az új épületek energiaigénye a szabályozásnak köszönhetően a felére csökkenhet a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szerint.