2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Ez a hét magyar ingatlanfejlesztés kapott világszínvonalú versenyben arany- és ezüstérmet
A Párisi Udvar (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Ez a hét magyar ingatlanfejlesztés kapott világszínvonalú versenyben arany- és ezüstérmet

magyarepitok.hu

2021.06.07. 15:30 - Szabó Ákos

Négy arany- és három ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők az idei FIABCI World Prix d’Excellence elnevezésű Wall Street Journal által támogatott Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton.

Hirdetés

A 29 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d’Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. A nemzetközi zsűriben idén 31 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

A hagyományoknak megfelelően idén is, a FIABCI Magyar Tagozata által szervezett XXII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat győztesei vettek részt a nemzetközi pályázaton. Az előző évek sikersorozatát folytatták a magyarországi fejlesztők, akik négy első és három második díjat nyertek az idei pályázaton - derül ki a szervezet magyar tagozatának közleményéből.

 

A Párisi Udvar két kategóriában nyert aranyérmet

 

A Market Építő Zrt. által kivitelezett és az Archikon Kft. által tervezett Párisi Udvar Hotel Budapest műemlékrekonstrukció az örökségvédelem és a hotel kategóriában is első lett. A Párisi Udvar lebonyolító-műszaki ellenőre az Óbuda Újlak Zrt. volt.

 

Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A Párisi Udvart új tulajdonosai az épület múltjához méltó, reprezentatív, ötcsillagos luxusszállodává kívánták átalakítani. A földszinten és félemeleten a közterülethez kapcsolódóan és a hagyományoknak megfelelően üzletek létesítése volt a cél, az épület passzázsában pedig a Párisi Passage Café & Brasserie étterem kapott helyet. Az emeleti szinteken a lakások, irodák helyére szállodai szobák kerültek. A hatodik emelet ráépítéssel került kialakításra.

 

A környezettudatos fejlesztés kategóriában aranyérmet nyert a Zanglai Szoláriskola

 

Fotó: Archikon

A világ egyik legnehezebben megközelíthető régiójában, az Indiai Himalájában fekvő Zanglában tervezett szoláriskolát az Archikon Építésziroda a Zanglai királyi palotát helyreállító Csoma Szobája Alapítvány felkérésére, velük együttműködve. A szoláriskola létrehozásának célja a téli oktatás tantermeinek megvalósítása volt, olyan módon, hogy a helyi anyagokból és technológiával készült épület fűtése a nap természetes energiájával történhessen.

 

A középmagas lakóépület kategória első díját a Metrodom Panoráma lakópark hozta el

 

Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A Metrodom Panoráma a főváros és egyben Újpest egyik meghatározó új építésű modern lakóépülete a Metrodom Építő Kft. munkájával, ahogy arról korábban cikket is írtunk, Cemix termékeit felhasználva épült fel. Az épületegyüttesben a 632 lakás mellett irodák, vendéglátó és szolgáltató egységek is találhatók. A Metrodom bemutatja a városi élet színtereit, biztosítva az urbánus életforma valamennyi előnyét az ott lakók számára, akiknek az életminőségét az épület homlokzatán elhelyezett több, mint 200 fa és 4 kilométer hosszúságon kígyózó növénysor is jelentős mértékben emeli.

 

A közcélú infrastruktúra és intézmény fejlesztés kategória második helyezettje a MOME Campus

 

Fotó: MOME

2019 szeptemberében adták át a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) megújult campusát, amit a Market Építő Zrt. kivitelezett. A projektben az Óbuda Építész Stúdió BIM alapú módosított engedélyezési és kiviteli tervezési feladatokat végzett. A 12. kerületben található intézményt, a 3H Építésziroda tervei alapján teljes egészében megújító fejlesztés első üteme még 2014 októberében kezdődött. A három ütemű fejlesztésben 25 000 m2 épületet és 15 000 m2 közparkot magában foglaló új campust kapott Buda. A komplexum nem csak az egyetem céljait szolgálja: a környék lakói számára a kikapcsolódás, pihenés lehetőségét megteremtő, tizenötezer négyzetméter közpark nyitott a lakosság számára is.

 

Az Örökségvédelem kategória második helyezettje le a Millennium Háza

A Liget Budapest Projekt keretében az Épkar Zrt. kivitelezésében (illetve az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. lebonyolítási és műszaki ellenőrzési munkájával ) az egykori Olof Palme Házból született újjá a Millennium Háza. A Pfaff Ferenc tervezte több mint 130 éves épület megújításával a századforduló egyik legértékesebb hazai neoreneszánsz építészeti emlékét mentették meg.

 

Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az épületet megújításának előkészítési fázisában minden részletre kiterjedő restaurátori terv készült annak érdekében, hogy a ház homlokzatának patinás, színes-mázas díszítéseit az eredeti, több mint 130 éves állapotoknak megfelelően állítsák helyre. Több tucat restaurátor kétéves munkájának köszönhetően közel 5.000 Zsolnay kerámiát állítottak helyre A belsőépítészeti kialakítás során elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva a korabeli térszerkezetet. Az épület főbejárata visszakerült az eredeti, Hermina út felé néző oldalra, ahol a park tájépítészeti megújításának részeként egy 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme egy új, az épület gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay szökőkút.

 

A Klapka Központ ezüstérmet kapott a vegyes funkciójú fejlesztés kategóriában

 

Fotó: Közti

A Laterex Építő Zrt. által kivitelezett és a Közti Zrt. által tervezett fővárosi XIII. kerületi Klapka Központ a korszerű építészeti elképzelések megvalósítása mellett a környezettudatos gondolkodást is tükrözi. Leglátványosabb eleme a zöld domb, amely alá az üzleteket süllyesztették. Az épület teljesen átalakította a Kassák Lajos, a Klapka, a Tüzér és a Pattantyús utca által határolt terület mikrokörnyezetét - új arculatot adva a lokációnak több mint 10 ezer négyzetméteren. A dombház beruházás része 33 önkormányzati bérlakás is.

Iparági híreknívódíjakMarket Építő Zrt.Épkar Zrt.Óbuda GroupLATEREX Építő Zrt.Cemix Hungary Kft.Liget Budapest ProjektFőber Zrt.Metrodom Építő Kft.Archikon Építésziroda3H Építésziroda Kft.Közti Zrt.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés