2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Ez az út vezeti tovább Szatmárnémetiig a magyar oldalon megépülő M49-est
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Ez az út vezeti tovább Szatmárnémetiig a magyar oldalon megépülő M49-est

mti, magyarepitok.hu

2020.07.10. 13:41 - Hegedűs Gergely

A magyarlakta város a határ két oldalán tervezett fejlesztés által gyorsforgalmi kapcsolatot nyer Budapesthez.

Hirdetés

A román közlekedési infrastruktúrát kezelő állami vállalat aláírta a Search Corporation SRL céggel a Szatmárnémetit a magyar határral összekötő gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséről szóló szerződést - közölte csütörtökön a román állami vállalat.    

A gyorsforgalmi út a román-magyar határ közelében levő Szatmárnémetit köti össze határon fekvő Óvárival (Oar), és ott csatlakozik a magyar oldalon tervezett M49-es gyorsforgalmi úthoz.

Az M3-as (Mátészalka) és a román határ (Csenger térsége) között négysávos kapcsolatot teremtő M49-esről legutóbb tavaly márciusban írtunk. Az akkori hír szerint az M49-es Mátészalka és Ököritófülpős közötti 25,67 kilométeres első szakaszát az Uvaterv Zrt. és az Unitef ’83 Zrt. tervező konzorciuma készíti elő.


Nagykároly és Nagybánya is közelebb kerül a magyar fővároshoz

Az 50 százalékban magyaroklakta Szatmárnémetinek a román-magyar határral való összekötését jelenleg a DN19A jelzésű, kétszer egysávos romániai országút biztosítja. Ennek bizonyos szakaszain a nagy forgalom miatt nehéz a közlekedés. A magyarországi és romániai projektek további jelentősége, hogy Szatmárnémeti mellett olyan magyarok lakta partiumi településeket is közelebb hoznak Budapesthez, mint Nagykároly és Nagybánya.

A most megkötött szerződés szerint a Search Corporation vállalta, hogy 18 hónap alatt elkészíti a megvalósíthatósági tanulmányt, amelynek ára áfa nélkül eléri a 3,65 millió lejt (266,4 millió forint). A romániai fejlesztés része a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus nagy infrastrukturális beruházások operatív programjának.

ÚtépítésErdélygyorsforgalmi utakM49-esCsengersimaCsengerNagykárolyNagybányaPartiumUvaterv Zrt.Unitef-83 Zrt.

Hírlevél

Hirdetés