2024.04.18, Csütörtök
Nemcsak fejleszt, hanem egy teljesen új oldaláról is bemutatkozik idén a Weinberg
Fotók: Weinberg

Nemcsak fejleszt, hanem egy teljesen új oldaláról is bemutatkozik idén a Weinberg

magyarepitok.hu

2021.03.18. 12:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A tavalyi évben 27 éves fennállásuk óta először gyártottak acélszerkezetet hídhoz, idén beüzemelik automata hegesztőrobot-rendszerüket, és egy merőben új területen is szerepet vállalnak.

Hirdetés

A 2020-as év a Weinberg ’93 Kft. számára sem volt könnyű, a koronavírus járvány miatt kialakult rendkívüli helyzeten túl azonban izgalmas szakmai kihívásokat is tartogatott az elmúlt esztendő. A sárospataki vállalat tavaly ünnepelte fennállásának 27. évét, ám Derczó István tulajdonos, ügyvezető igazgató és kollégái új fejlesztésekre is törekszenek, így a Weinberg portfóliója folyamatosan bővül. A Weinberg terveiről a vállalat első emberét és egyben tulajdonosát kérdezte lapunk.

Fotó: Weinberg

Összefogás, innováció, rugalmasság

A tavaly világszerte betört vírus számtalan változást és változtatást követelt meg az építőipartól is. Derczó István három szóval jellemezte a közelmúltban kialakult helyzetre adott reakciójukat és hozzáállásukat:

„Összefogás, mert ebben a kifejezetten nehéz helyzetben még a szokásosnál is nagyobb együttműködésre van szükség mind a munkát, mind pedig az emberi kapcsolatokat tekintve. Innováció, hiszen a szokatlan körülmények ellenére is kitartóan dolgoztunk azon, hogy új technológiákat vezessünk be gyártási folyamatainkba. Rugalmasság, mert a vírushelyzet miatt a szokásosnál sokkal több váratlan helyzetet kellett megoldanunk, elengedhetetlen volt, hogy gyorsan reagáljunk ezekben a szituációkban.”

Az ügyvezető igazgató elmondása szerint a Weinberg megbízott felelősei folyamatosan ellenőrizték a dolgozók egészségügyi állapotát. Az üzemben és az építkezéseken maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítő szereket helyeztek ki, a dolgozók számára pedig kötelezővé tették ezek használatát. A vállalat több területén is bevezették az otthoni munkavégzést, ezzel is csökkentve a vírus terjedésének kockázatát.

„Mindezek mellett rendszeresen végzünk fertőtlenítést, illetve a tesztek is a rendelkezésünkre állnak szükség esetén. A vezetőség mindent megtett annak érdekében, hogy minden munkatársunk folyamatosan megkapja a megfelelő tájékoztatást - elektronikus úton vagy videohívások alkalmazásával -, és hatékony maradjon a cégen belüli kommunikáció.”

 

Kulcsfontosságú projektjük is sikerrel zárult

Nyilvánvalóan a Weinberg projektjeit is érintették a nehezített körülmények, így az eszköz- és nyersanyagbeszerzés terén is adódtak kisebb fennakadások, amelyek hátráltatták a feszes ütemterv betartását. A vállalat munkatársainak szoros együttműködésével azonban minden munka határidőre elkészült. Derczó István kiemelte, kulcsfontosságú projekt volt számukra tavaly a SPAR logisztikai központjának bővítése, gyors és precíz kivitelezése.

„Az építkezés gyakorlatilag egybeesett a koronavírus járvány első hullámával, az épület elkészülése nemcsak a határidő teljesítését szolgálta, hanem az ország biztonságos élelmiszer-ellátását is.”

"Emellett fontosnak tartom megemlíteni a Magyar Zene Háza acélszerkezetét is, amelynek gyártásáért és szereléséért a Weinberg felelt. A már folyamatban lévő projektjeink mellett számos új projekt is elindult 2020-ban."

 

Automata hegesztőrobot-rendszerrel újítanak

Derczó István bizakodó az idei évet tekintve, amelyre minden oka megvan, hiszen a vállalat meg tudta őrizni stabil helyzetét, sőt jelenlegi rendelésállománya a növekedés lehetőségét is előre vetíti a 2021-es üzleti év során. A Weinberg vezetője elmondta, az acélszerkezet-gyártási üzletágukkal szeretnék külföldi megrendeléseik számát növelni, elsősorban Nyugat- és Észak-Európában.

„A tavalyi évben, 27 éves fennállásunk óta először gyártottunk acélszerkezetet hídhoz, egész pontosan a Szomorka-patak feletti biciklis híd szerkezetét készítettük el. Célunk, hogy a jövőben több ehhez hasonló hidat és hídtartozékot gyártsunk, melyhez rendelkezésünkre állnak a legmodernebb eszközök.”

A Weinberg első embere egy izgalmas fejlesztésről is beszámolt, amely a nyáron valósul meg.

A tervek szerint beüzemelik az automata hegesztőrobot-rendszerüket. A robotrendszer elhelyezéséhez azonban szükségessé válik a gyártócsarnok bővítése, így saját telephelyükön is fejlesztés várható.

A generálkivitelezési üzletágat érintő tervekről is szót ejtett Derczó István, aki elárulta, fő céljuk, hogy az egyre nagyobb teret nyerő tervezési és kivitelezési folyamatot szerves egységben kezelő, úgynevezett „design & build” szemléletet tovább erősítsék.

„Az elmúlt években egyre több, kifejezetten magas technikai és technológiai színvonalú ipari és logisztikai létesítmény tervezése és kivitelezése kapcsán szavaztak nekünk bizalmat megrendelőink. Továbbra is szeretnénk ezt az irányt erősíteni.”

„Ugyanakkor kiemelten fontos számunkra, hogy projektjeink környezettudatosan és gazdaságosan valósuljanak meg, és ugyanezen elvek mentén legyenek hosszú távon működtethetőek.”

 

Egyedülálló projektbe kezdenek

Vírushelyzet ide, vírushelyzet oda, a Weinberg idén sem szenved hiányt a jelentős projektekben. Többek között folytatják a gyártási és a kivitelezési munkálataikat a Budapest Airport területén. „Az új Aeroplex hangár egy Magyarországon egyedülálló épület lesz, mind szerkezetét, mind célját tekintve. Olyan szélestörzsű repülőgépek teljes körű kiszolgálását teszi lehetővé ez a hangár a repülőtéren, melyre korábban nem volt lehetőség.”

2021-ben új területen is kipróbálja magát a Weinberg, egy kogenerációs erőmű építési projektjének generálkivitelezője lesz.

A vállalat termékei nemcsak itthon, de külföldön is keresettek, így például az idei tervek között szerepel, hogy Norvégiába acélszerkezetet gyártanak és szállítanak három toronyházhoz. A Weinberg már korábban is szállított acélszerkezetet az északi országba, ily’ módon tavaly egy kórház felépüléséhez járultak hozzá.

Tatabányán a multifunkcionális sportcsarnok acélszerkezetének gyártását, helyszíni szerelését végzik, ahol már a befejező munkálatok folynak. A létesítmény a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság mérkőzéseinek adhat helyet.

„Mindezek mellett nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy az Új Néprajzi Múzeum acélszerkezetének gyártását és szerelését is mi végezzük, ezzel a Liget Budapest projekt keretein belül nemcsak a sokak által várt Magyar Zene Háza, hanem egy hasonlóan színvonalas épület elkészülésének munkálataiban is részt vehetünk.”

 

Szakmai és emberi hozzáállás a siker kulcsa

Mindezek megvalósulása nem jöhetne létre egy jól működő csapat nélkül. „Mindig is nagyra becsültük munkatársaink kitartó munkáját, a vezetőség számára kulcsfontosságú kérdés a lojális szakember-gárdánk megtartása. Az eddig elért eredményeink mögött az az emberi hozzáállás rejlik, amely alapján mindenki segíti a másikat, és a kollégák megpróbálják a legjobbat kihozni magunkból és egymásból a közös siker érdekében.”

Derczó István továbbá hangsúlyozta, a rutinos kollégák mellett szeretnék a fiatal, kreatív munkaerőt is a céghez vonzani. „Értékeljük a versenyszellemet, és fejlődési potenciált biztosítunk azon friss diplomások, szakemberek számára, akik kedvet kapnak ahhoz, hogy egy lendületes, összetartó csapat részeivé váljanak.”

AktuálisWeinberg '93 Építő Kft.interjú

Hírlevél

Hirdetés