2024.04.19, Péntek
Hatalmas fejlesztésekben részesülnek az ország teátrumai
Fotók: Csiky Gergely Színház- Kaposvár / Dernovics Tamás - magyarepitok.hu

Hatalmas fejlesztésekben részesülnek az ország teátrumai

magyarepitok.hu

2020.01.22. 14:30 - Gyöngyösi Klaudia

A modernizálás a Magyar Állami Operaház mellett további színházakat érint a fővárosban és vidéken egyaránt.

Hirdetés

Sorra újulnak meg a színházak az egész országban: sok színházban most is folynak a munkálatok, és még további épületek felújítása szerepel a tervek között – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóközleményéből.

2010 óta csaknem 15 milliárd forinttal nőtt a teátrumok támogatására szánt összeg, így sorra születnek újjá a színházak vidéken és a fővárosban egyaránt.

Az épületek mellett a technikára is nagy hangsúlyt fektetnek

A 2 milliárd forintból korszerűsítik a Nemzeti Színházat, amelyből a színpadtechnika felújítása valósul meg. Folynak a felújítási munkálatok a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületében is a West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt. és a Laki Épületszobrász Zrt. konzorciuma által. A WHB, Laki konzorcium ugyanakkor terv szerint halad a Budai Várnegyed átfogó építészeti rekonstrukciójával is.

Mindezek mellett modernizálják:

  • az Erkel Színházat 1,8 milliárd forintból,
  • a Thália színházat 1 milliárd forint támogatással,
  • valamint egy új, a legmodernebb színháztechnikával felszerelt épületet kapott a Nemzeti Táncszínház a Millenáris parkban 4,6 milliárd forint összegből, a ZÁÉV Építőipari Zrt. munkájával.

A magyar kulturális terület legnagyobb intézménye, a Magyar Állami Operaház az átadás előtt álló Eiffel Műhelyházzal, továbbá egy raktárközponttal is gazdagodik, ahol próbákra és előadásokra egyaránt lehetőség van. Ez a beruházás 27,6 milliárd forintból valósul meg a Strabag kivitelezésében.

Ezenfelül a Nobel-díjas író emlékének és szellemi hagyatékát gondozó Kertész Imre Intézet épülete, a Market Építő Zrt. munkájával várhatóan ebben az évben elkészül, valamint sor kerül a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ felújítására és bővítésére is.

A sajtóközleményből az is kiderült, hogy folyamatban van a Modern Opera beruházás támogatása, valamint a Nemzeti Táncegyüttes állandó játszóhelyének kialakítása is, melyhez közel 700 millió forint áll rendelkezésre.

Az elkövetkezendő évek feladatai közé tartozik a József Attila Színház felújítása is. A Liget Budapest Projekt keretében pedig tervben van a Városligeti Színház megépítése.

 

A vidéki színházak is sorra újulnak meg

A Modern Városok Program keretében 9,5 milliárd forintos ráfordításból kívül-belül megújult a kaposvári Csiky Gergely Színház, a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt. munkájával. A a lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatokat pedig a Főber Zrt. végezte.

Mindemellett felújításban részesül:

Szintén megújul a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, illetve 4 milliárd forintos támogatással elkezdődött a Szolnoki Szigligeti Színház épületének felújítása, valamint a kecskeméti Katona József Színház felújításának előkészítése is.

 

A színházak pénzügyi finanszírozása is átláthatóbb lesz

Az önkormányzatok ezután is szabadon dönthetnek, hogy önként vállalt feladatként fenntartanak-e saját színházat vagy sem, és ha igen, azt csak önkormányzati vagy vegyes fenntartásban kívánják-e működtetni.

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.ZÁÉV Építőipari Zrt.Főber Zrt.Épkar Zrt.Laki Épületszobrász Zrt.StrabagMagyar Építő Zrt.Ke-Víz 21 Zrt.színházfelújításműemlékfelújításMarket Építő Zrt.

Hírlevél

Hirdetés