2024.04.19, Péntek
Közvetlen vasútjárat indul Piliscsaba és Rákos között, megálló épül Újpalotán
Képek: mavcsoport.hu

Közvetlen vasútjárat indul Piliscsaba és Rákos között, megálló épül Újpalotán

mavcsoport.hu, magyarepitok.hu, mandiner.hu

2020.02.16. 07:29 - Szabó Ákos

A MÁV meghosszabbítja a Piliscsaba-Angyalföld járatot, amit korábban már ideiglenes jelleggel kipróbáltak. Újpalotán a döntés kapcsán fejlesztés indult: már dolgoznak egy megállón, hosszútávon pedig több is épülhet.

Hirdetés

Hosszú ideje várt fejlesztés valósul meg. A MÁV bejelentette: megállóhelyet alakítanak ki Újpalotán, a 7-es buszcsalád Molnár Viktor utcai megállója közelében. Az új állomás a budapesti bal parti körvasút vonalán épül meg.

A MÁV körvasútja a fővárosi pályaudvarokat és az ott találkozó vasútvonalakat összekötő vágányok gyűjtőneve, a Duna mindkét oldalán 1892-ben kezdték el kialakítani. A folyásirány miatt hívják a budai részeket a jobbpartinak, a pestieket pedig a balpartinak. Két híd is összekapcsolja a két oldalt: az Újpesti vasúti híd és a Déli összekötő vasúti híd.

 

A budapesti vaúthálózat (az új járat balparti körvasút észak-északeleti szakaszán halad majd) - Wikimedia

 

Az állami vasúttársaság korábban már két hétig ideiglenesen működtetett járatot egy vágányzár idején balparti körvasúton, a Budapest–Hatvan vasútvonalról Újpesten át Piliscsabára. A társaság akkori mérései szerint gazdaságos a járat működtetése, így úgy döntöttek, állandóvá teszik.

 

Tavaszra elkészül a munka

 

 

A tervek szerint idén tavasztól a Piliscsaba és Angyalföld között félóránként közlekedő vonatok munkanapokon a balparti körvasúton át tovább haladnának Rákosig. Emellett Újpalotán megállóhelyet létesít a MÁV:

  • mindkét oldalon egy-egy 85 méter hosszú magasperont alakítanak ki, utasbeállóval, térvilágítással, valamint hangos utastájékoztató rendszerrel.
  • A peronok rámpát is kapnak, így akadálymentes is meg lehet majd közelíteni a területet.

A peronok építkezése jelenleg folyik, a felsővezetéket érintő munkákat pedig már be is fejezték.

 

Jó tapasztalatok alapján épülhetnek még további megállók

 

Az új vasúti megálló helyszíne

Mindemellett a MÁV hosszú távú fejlesztési tervei szerint (melyekre a mandiner.hu hivatkozik) a balparti körvasúton három új megállóhely van tervbe véve, ezeknek már az engedélyezési tervei is elkészültek. A vasúttársaság közleményét azzal zárja: a működtetés tapasztalatai alapján döntenek a további fejlesztésekről.

VasútfejlesztésBudapestMÁVvasútfejlesztésAngyalföldRákosÚjpestÚjpalotaPiliscsaba

Hírlevél

Hirdetés