2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Az áradással is megküzdöttek az M85-ösön, közel a befejezés
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Az áradással is megküzdöttek az M85-ösön, közel a befejezés

magyarepitok.hu

2020.11.02. 08:16 - Hegedűs Gergely

Sopron gyorsforgalmi elérhetőségéhez közel 60 kilométeres új út épül ki; ezúttal az EuroAszfalt, a SWIETELSKY és a Betonútépítő által kivitelezett szakaszon járt a fotósunk.

Hirdetés

Közel jár a befejezéshez a Sopron gyorsforgalmi kapcsolatát megteremtő projekt. Az M85-ösön Csorna és a Sopron melletti Fertőrákos között négy szakaszon zajlik a munka. Ugyanakkor már elkezdődött a Fertőrákos és az osztrák határ közötti ötödik szakasz munkája is, ahol nemrég egyházi áldással indították el az alagútfejtési munkákat.

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu


Már a forgalomtechnika kialakítása is zajlik

A Fertőd és Nagylózs közötti II. szakasz az EuroAszfalt Kft., a SWIETELSKY Magyarország Kft. és a Betonútépítő Zrt. kivitelezésében valósul meg 15,6 kilométeren. A munkálatok állásáról Macher Sándor, az EuroAszfalt Kft. főmérnöke számolt be lapunknak.

Szavaiból kiderült, a decemberi határidőnek megfelelően az aszfaltozási munkarészek és a hídépítés is a befejezéséhez közeledik, emellett a vadvédőkerítés és a növények-cserjék telepítése, valamint a forgalomtechnikai jelzések kialakítása is folyamatban van már. „A szakasz mintegy 90 százalékos készültségben van” – derült ki a szavaiból.


Az esőzések miatt több hetes kármentésre volt szükség

A projektben számottevő kihívást jelentettek az Ikva-patak, illetve a hozzá kapcsolódó árapasztó patak munkálatai az időjárási körülmények miatt. „A heves őszi esőzések komolyan hátráltatták a mederrendezést és a hídépítést egyaránt, miután a meder megtelt, és majdnem ki is öntött. A munkaterületen több héten át tartó kármentések és szivattyúzások zajlottak emiatt.” Macher Sándor elmondta, mindez a híddal kapcsolatos burkolásokat és mederrendezés befejező munkáit is hátráltatta.

A három vállalat együttesen 17 áthidaló műtárgyat épít a teljes szakaszon. A szakaszból az EuroAszfalt a konzorcium vezetőjeként összesen 10,6 kilométert kivitelez.


Közel 60 kilométeres négysávos út jön létre

Csorna és Sopron között összesen 57,45 kilométernyi négysávos út jön létre. A fent bemutatott II. szakasz mellett további három szakaszt építenek:

  • az I. szakaszon Csorna és a Fertőd közötti a Strabag Építő Kft., a Strabag AG és a Belfry PE Kft. konzorciuma kivitelez (20,05 km);
  • a III. szakaszon Nagylózs és Sopron-kelet között a Dömper Kft. és a Subterra-Raab Kft. építkezik (15,4 km);
  • a IV. szakaszon Sopron-kelet és Fertőrákos között szintén a Dömper Kft. és a Subterra-Raab Kft. a kivitelező (6,4 km).

 

Galéria

ÚtépítésM85-ösEuroAszfalt Kft.FertőrákosSopronSwietelsky Magyarország Kft.Betonútépítő Zrt.StrabagDömper Kft.Subterra-Raab Kft.

Hírlevél

Hirdetés