2024.03.04, Hétfő

Iparági hírek

Húsz százalékkal kevesebb cég szűnt meg az építőiparban

2016.04.28

Ezzel együtt még sem a bizalom, sem a kereslet nem állt helyre, és vannak még bőven kiaknázatlan lehetőségek az ágazatban – állapította meg az Opten.

Kötelezővé vált az építkezések ellenőrzése

2016.04.26

Fontos új elemet kapott a megszűnt építési engedély helyébe lépő rendszer: kötelező lesz a tervezői művezető a 300 négyzetméternél kisebb házak építésénél. A szabályozás azt jelenti, hogy az építkezés közben a tervező rendszeresen ellenőrzi a kivitelezést.

A közbeszerzési törvény módosításával csökkentené a lánctartozást az ÉVOSZ

2016.04.21

Az építőipari szövetség visszaemelné a vállalkozó és alvállalkozója közé a számla kifizetését. Emellett az új törvényben bevezetett 50 százalékos saját teljesítést 35 százalékra mérsékelné a kkv-k érdekeit szem előtt tartva.

Nagyot lépett előre a magyar padlógyártó

2016.04.15

A tatabányai után kecskeméti fejlesztésbe kezdő Graboplast egy év alatt megduplázta nyereségét. A győri vállalat a speciális padlók terén tovább erősítené meghatározó európai szerepét.

Az épületépítés szerződésállománya adhat reményt az építőiparnak

2016.04.14

Az építőipar februári adatai nem mutattak trendváltozást, ezúttal is jócskán elmaradtak a tavalyi magas bázistól. Az ágazati átrendeződés ugyanakkor folytatódott, az egyre nagyobb szerepet nyerő épületek rendelésállománya 41 százalékkal nőtt. Idén eddig 131 településen hirdettek épülő ingatlanokat szemben a tavalyi 58 településsel.

Egyre közelebb az európai tophoz a magyar szigetelőgyártó

2016.04.13

A Masterplast megtriplázta szabadkai üzemének kapacitását egy üzembővítéssel. Az átadón Orbán Viktor személyesen köszönte meg a szerb miniszterelnöknek a beruházás felkarolását.

Rekordot döntött a Construma

2016.04.11

A szakmai napok látogatottsága hatezerrel nőtt, összesen több mint 50 ezren mentek ki a Construmára.

Pálffy Balázs: Újra a régi lendületben a Magyar Építő Zrt.!

2016.04.07

A Mátyás-templomot felújító cég jelenlegi vezetője? Így senki sem tudná, kiről van szó. „Mészáros Lőrinc leendő vejeként emlegetett fiatalember” - így viszont annál többen ismerhetik a sajtóból a Magyar Építő Zrt-t irányító Pálffy Balázst, akit kivételesen építőipari kérdésekkel kerestünk meg. Mondhatjuk, hogy rendhagyó módon, hiszen miközben folyamatosan cikkeztek róla az elmúlt évben, őt személyesen egyetlen újságíró sem kereste fel.

Otthontámogatás: ha már elkezdték, 8-10 évig folytassák is!

2016.04.06

Az építőipari szereplők a kiszámíthatóságot tartották a legfontosabb szempontnak az otthontámogatási szabályozásban, az ÉVOSZ ugyanakkor újra szorgalmazta a lakásfelújítások áfa-visszaigényléssel történő támogatását egy szakmai rendezvényen.

Befejeződött a Hungaroring újraaszfaltozása

2016.03.30

Lecserélték a mogyoródi Forma-1-es pálya kopórétegét, két kanyarba pedig speciális rázókő került az FIA kérésére. A folytatásban egy épületet kivéve mindent, így a kiszolgáló épületeket és a lelátókat is lebontják, és újjáépítik. A 25 milliárd forintos projekt állami támogatásáról még zajlanak a tárgyalások.

Park létesül a 80 méteres pécsi magasház helyén

2016.03.25

Megindult a 25 emeletes pécsi magasház bontása, mely 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, és mintegy 1500 vagonnyi törmelék lesz belőle. A 70-es években megépített toronyház a vázszerkezetének korróziója miatt életveszélyessé vált, a területén park létesül.

Válaszolt a támadásokra az 500 milliárdnyi projektet menedzselő NFP

2016.03.24

Jelentős feladat vár az elkövetkező időszakban a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-re (NFP), melynek határidőre kell előkészítenie és megvalósítania több száz beruházást a hulladékgazdálkodás, az ivóvízellátás és a szennyvízkezelés területén. A napokban a sajtóban számos találgatás jelent meg a szervezet tevékenységéről, nem a legjobb fényben beállítva az NFP által négyéves keretmegállapodásokra meghirdetett pályázatokat. A cég vezetője a bacsmegye.hu-nak adott interjúban reagált a kritikákra.

Már idén ugrásszerűen nő a fővárosi lakásépítések száma

2016.03.23

Az OTP 3100 értékesítési célú társasházi lakás megépülését prognosztizálja a saját adatbázisa alapján Budapesten, miközben tavaly csupán 1250 lakásépítést regisztrált. Országos szinten a bankot március közepéig 104 projekt finanszírozásának igényével keresték meg, melyek keretében több mint 4500 lakás építése van tervben. A lakásépítések többsége a megyei jogú városokra és Budapestre koncentrálódik, de néhány kisebb városban - például a Balaton-parton - is indulnak fejlesztések. Az OTP Bank szakértőinek számításai alapján évente megközelítőleg 25 ezer új lakóingatlanra lehet kereslet a következő időszakban.

Már a vasbetonszerkezetet bontják a Puskás-stadionban

2016.03.21

Az új arénához 12 ezer tonna acélt és 150 ezer köbméter betont használnak fel, ugyanakkor a bontott 50 ezer köbméter beton és vasbeton jelentős része újrahasznosul. A toronyépület megmarad, és múzeumként működik tovább a 65 ezres arénában, melynek minden ülőhelye fedett lesz. Az új stadion építése decemberben kezdik, és több mint két évig tart.

A lakásépítés veheti át az uniós beruházások szerepét az építőiparban

2016.03.18

Bekövetkezett, ami a folyamatosan csökkenő rendelésállomány miatt várható volt, az építőipar januári kibocsájtása húsz százalékkal csökkent a tavalyi magas bázishoz képest. Idén az uniós forrásokból finanszírozott beruházások helyett a lakásépítések segíthetnek az építőipar teljesítményén, ennek hatása az év végére jelenhet meg a szakértők szerint. A lakásépítéseket is magában foglaló szerződésállomány 42 százalékkal nőtt a tavaly január végi adatokhoz képest.

Példátlan lakásépítésbe kezd a Cordia Budapesten

2016.04.27

A főváros nyolc pontján közel 1500 lakást épít az ingatlanfejlesztő. Köztük olyan okos otthonokat, melyekben távolról szabályozható a világítás, a fűtés és a bejárat védelme. Zuglóban termálvizet vezetnek az ingatlanokba.

Idővel a napelemeket is kiválthatják az ablakok

2016.04.25

A hazai nyílászáró piac meghatározó szereplőjeként a Foton Kft. építőipari konjunktúrára készül, és megduplázta gyártó kapacitását. A magyar cég eddigi legsikeresebb évén van túl - derül ki a napi.hu cikkéből.

A Mapei elégedett az idei 9 százalékos növekedéssel

2016.04.19

Bár több termékvonalának csökkent a forgalma, az építőipari segédanyaggyártó idén eddig 1,7 milliárdos árbevételig jutott. Az ügyvezetője júniustól az útépítések, szeptembertől az ingatlanépítések beindulásától vár élénkülést az építőiparban.

Egymilliárdos új technológiát vezet be a magyar mélyépítő cég

2016.04.15

A Híd-csoport a régióban egyedülálló gépeket szerzett be, melyekkel a vágányok építése és fenntartása is hatékonyabbá válik.

Csúcsra jutottak a magyarok a rangos építészeti versenyen

2016.04.14

Három magyar fejlesztés négy díjat is begyűjtött az Architizer A+ Awards New Yorkban rendezett gáláján.

Különleges lelátó épült a Market kivitelezésében

2016.04.12

A Market Építő és a Maranello által felújított szolnoki stadion a város Tiszavirág-hídját másolja a kérészszárnyakra emlékeztető lelátóval.

Lindab: mindenkit utolér a gépi szellőztetés!

2016.04.08

2019-től a középületeknél, 2021-től minden új épületnél kötelező lesz a gépi szellőztetés. A Lindab Kft. máris érzi a növekvő keresletet, és meg is tette a szükséges lépéseket: nyolc új központja bemutatóként, raktárként és tanácsadó helyként is szolgál.

Így találhatunk gyorsan mérnököt az építkezéshez

2016.04.07

A Construmán bemutatott ingyenes mérnökkereső legyűjti a közelünkben tevékenykedő tervező mérnököket és felelős műszaki vezetőket. A kamara online rendszerét maguk a mérnökök fejlesztik tovább.

Tízezer ingatlan épül Budapesten és a vonzáskörzetében

2016.04.01

Az ÉVOSZ és a BKIK elemzéséből az is kiderült, a most zajló fejlesztések 70 százaléka társasház, 30 egyéni építés. A szervezetek szerint sem a méretek sem az árak nem változnak 2016-ban, a kivitelezőknek viszont mindenképp bért kell emelniük.

A Magyar Építő kivitelezi a közszolgálati egyetem új épületeit

2016.03.29

Új oktatási épület és egy 600 fős kollégium épül a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a rendőrtiszti kar képzéséhez. A nyertes hatmilliárd forintért végzi a beruházást.

42 milliárdból épülnek intermodális csomópontok vidéki nagyvárosokban

2016.03.25

Közlekedési csomópontok létesítéséről döntött a kormány: Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Tatabányán és Bicskén indulnak beruházások.

Két megyében is építőipari szakember a VOSZ élén

2016.03.24

Szerdán Bács-Kiskun megyében és Somogyban is tisztújító gyűlést tartott a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. Előbbi helyen a kecskeméti központú VER-BAU, utóbbi helyen a kaposvári Váépszer ügyvezetője lett az elnök,  Weninger Richárd és Daxner Gábor megbízatása öt évre szól.

Ilyennek látja a drón a Dagály tetőszerkezetét

2016.03.22

Óriási roham: lenullázták a tégla- és cserépgyártók készleteit

2016.03.21

Hatottak a lakásépítést ösztönző intézkedések, évek óta nem látott kereslet van az építőipari alapanyagok iránt. A szakma ugyanakkor nem aggódik, hiszen az iparág hét-nyolc éve még 40 ezer lakás építését szolgálta ki megfelelően. A Terrán ügyvezetője azt hangsúlyozta, új beruházásokra nem lesz szükség a meglévő kapacitások miatt.

Hatszor több megrendeléssel is megbirkózik a Wolf Haus

2016.03.16

A készházgyártó sikeresen lovagolja meg az ingatlanépítések felfutását, a Wolf készházak akár néhány hónap alatt kulcsrakészen átadhatók. A cég 24,8 millió forinttól kínál négyszobás, 91 négyzetméteres, energiatakarékos házakat CSOK 91 nevű modelljében.