2024.04.22, Hétfő

Iparági hírek

CSOK-hoz jutnak a közmunkások is, eltörlik a 30 milliós határt

2016.01.18

Az ÉVOSZ elnöke felkészültnek minősítette az építőipart az otthontámogatás miatt várható keresletnövekedésre, ugyanakkor szerinte több hullámban éri el az országot az élénkülés. A CSOK jelenlegi rendszere várhatóan két ponton is módosulni fog: kiterjesztik a közmunkásokra, és drágább ingatlanokra is igényelhető lesz a 10 millió forintos kedvezményes hitel.

Építőipar 2015: szerény bővülés felé mutatnak az adatok

2016.01.15

Az építőipari termelés tavaly novemberig 2,8 százalékkal bővült 2014 azonos időszakához képest. Az új szerződések száma 14,7 százalékkal nőtt novemberben, ám a három hónapja tartó növekedése ellenére a szerződésállomány jelentősen elmarad az egy évvel korábbitól. Az építőipari szektorban 275 ezren dolgoznak, tavaly 11 hónap alatt 11 ezerrel bővült a foglalkoztatottság. Az épületek építése ágazat és speciális szaképítésé egyaránt bővült, az egyéb építményeké visszaesett, az ÉVOSZ elnöke ezzel egybecsengően trendfordulóról beszélt.

Mapei: 20 százalékos forgalomnövekedés és milliárdos új beruházás

2016.01.14

Az építőipari segédanyagokat gyártó cég 2015-ben közel került a 10 milliárdos belföldi forgalomhoz. Az idei évre sóskúti üzemének duplájára bővítését tervezi a Mapei Kft., melynek ügyvezetője szerint jók az építőipar kilátásai 2016-ban.

ÉVOSZ: 40 ezer új ingatlan épülhet a CSOK-kal 2018-ig

2016.01.13

Koji László szerint az építőiparban van elegendő kapacitás és szakember az új otthonteremtési programmal jelentkező többletre, a szakmunkásokat azonban jobban meg kell fizetni.

Lakásáfa: óriásit ugrottak a készházak megrendelései

2016.01.11

Már január elején annyi a munka a készházgyártóknál, mint tavaly egész évben volt, gondot okoz ugyanakkor a szerelőcsapatok hiánya. Az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke a szerelők hazacsábítását javasolja. Az ehhez szükséges munkabéremelés szerinte 40 százalékkal csökkentené az áfacsökkentésből adódó árelőnyt.

Közbeszerzési törvény: vannak-e kiskapuk?

2016.01.08

Az új szabályozás elvileg véget vet annak a gyakorlatnak az építőiparban, hogy munkavállalóval alig rendelkező cégek nyerjenek közbeszerzési eljárásokat, miközben a teljesítést alvállalkozókra bízzák. Egy jogi elemzés arra kereste a választ, hogy mindez mennyire működhet a gyakorlatban.

Energiatakarékos ingatlanok épülnek a CSOK-ból

2016.01.05

Az új lakástámogatási rendszer kormányzati intézkedései szigorúbb épületenergetikai követelményeket támasztanak: a falaknak, nyílászáróknak, födémnek az érvényes szabványoknál 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenniük. Az új épületek energiaigénye a szabályozásnak köszönhetően a felére csökkenhet a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szerint.

Így válik fehérebbé az építőipar

2016.01.04

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége nem csupán a lakásépítés megélénkülését várja az áfacsökkentéstől. Az ÉVOSZ elnöke, Koji László szerint az építőipar lánctartozásai a felére csökkenhetnek, a szóbeli megállapodásokat pedig az írásbeli szerződések válthatják fel. A szövetség kormányközi megállapodásokat javasol, hogy egyszerűen lehessen alkalmazni külföldi, elsősorban ukrajnai és moldáviai munkavállalókat.

Monaco területének kétszeresét építette be a Market Zrt.

2015.12.28

A huszadik születésnapját nemrég ünneplő Market Építő Zrt. eddigi 600 építkezését 540 milliárd forint értékben valósította meg. Hozzávetőleg 70 magyar városban 8000 partnerrel dolgozott együtt, évente közel 50 beruházást kivitelez.

Új balatoni vitorláskikötőt avattak Vonyarcvashegyen

2015.12.13

A napokban eldől, lesz-e áfacsökkentés a lakásépítéseknél

2015.12.09

Az ÉVOSZ évzáró közgyűlésén kiderült, 2020-ig 3474 milliárd forintnyi uniós pénz költhető építőipari beruházásokra, melyek jelentős része valósulhat meg 2016-ban.

Átlépi a tízmilliárdos álomhatárt a Jánosik Kft.

2015.12.07

Több mint két évtizedes fennállása óta először éri el a 10 milliárd forintos nettó árbevételt az építőipar mellett több másik ágazatban is érintett Jánosik és Társai Kft. Ráadásul az első gyorsmérleg szerint a cég eredményessége idén meghaladja a 400 milliót. A cég 25 év alatt a nulláról indulva építette fel magát, vezetője filozófiája szerint „valós piaci igények kielégítésére szerveződött, és nem a pillanat szülte spekulációkból él”.

Mintegy 1 milliárd forintos Graboplast beruházás Kecskeméten

2015.11.23

Mintegy 1 milliárd forintos beruházást indít el még novemberben a Graboplast Kecskeméten - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

Európa élére tör a magyar üvegszövetgyártó cég

2015.11.17

Elkészült a Masterplast Nyrt. szabadkai üvegszövet gyárának első üteme, és a terveknek megfelelően elindult a mintegy 8,4 millió eurós beruházás második üteme. 2017-től a szabadkai üzem 3 műszakban összesen 80 millió négyzetméter üvegszövet előállítására lesz képes évente, ekkortól kezdve Európa három legnagyobb üvegszövet gyártójának egyike lesz.

Növekvő építőipar: a hurráhangulathoz ennél több kell

2015.11.12

Eltérően értékelik az építőipar szeptemberi teljesítményét az MTI által megkérdezett szakértők, akik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön publikált adataira reagáltak. Az ÉVOSZ elnöke, Koji László tragikusan alacsony rendelésállományról beszélt, és a legfontosabb feladatnak a lakosság piaci alapú finanszírozását nevezte meg, miután az új lakásokra jelenleg nincs vevő.

NGM: fel van adva a lecke az építőiparnak

2016.01.15

BIM: tényleg megváltoztatja az építőipart egyetlen fejlesztés?

2016.01.14

Sejtelmes üzenettel várják az építőipar szereplőit a január 28-i BIM Konferencia szervezői. Vannak, akik hallottak valamit a BIM-ről, vannak, akik még semmit. Úgy néz ki, az utóbbiak tábora zsugorodásra van ítélve.

Egyszerű bejelentés: lehet, hogy mégse annyira egyszerű?

2016.01.13

Egyszerűbbek és olcsóbbak lesznek az építkezések a 300 négyzetméter alatti új lakóépületek jogszabályváltozása miatt, ám egyelőre rengeteg a kérdőjel. A kérdések megválaszolására félnapos Építési jogi konferenciát szerveznek a Szent István Egyetemen.

Több ezer magyart várnak a felsőőri építőipari vásárra

2016.01.12

Az osztrák-magyar határhoz közeli kisvárosba 300 építőipari cég készülődik, köztük számos magyar vállalat. A vásár fókuszában az építésen kívül a szakszerűen végzett bontás, az energiahatékonyság, az épületek komfortjának növelése, és az „intelligens ház” áll. A vasi kamara standjára épült tárgyalóban a magyar cégek képviselői tarthatnak megbeszéléseket partnereikkel és vevőikkel.

Építőipar egy picit másképp

2016.01.08

Az építési szakma minden területének képviselőit várja a Lurdy Házban január 21-ére meghirdetett Építem a házad Klubkonferencia. A szervezők több szokatlan elemet ígérnek, a szűkebb értelemben vett szakma mellett a kóklerekkel vívott háború és a panaszkodást felváltó megoldáskeresés is teret kapott a beharangozóban.

CeMBeton: idén sem torpan meg az építőipar konszolidációja

2016.01.08

A negyedszázados évfordulóját ünneplő Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség elnöke optimistán tekint az építőipar idei évére.

A hőszigetelő anyagok, a csempe és a nyílászárók piaca is bővült 2015-ben

2016.01.04

Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke az MTI-nek adott interjúban elemezte a hazai építőanyagpiac tavalyi teljesítményét.

Magyarország kétharmada alkalmas a geotermális fűtésre

2015.12.31

Egy település átállítása geotermális fűtésre átlagosan 3 milliárd forintba kerül, és már az első években 15 százalékkal csökkentheti a hőtermelés költségeit. A technológia alkalmazásának kiterjesztése az államnak is milliárdos bevételt jelenthet a megtakarított szén-dioxid kibocsájtás értékesítésével – derül ki az EU-Fire Kft. elemzéséből.

Jön az áfacsökkentés, beindulhat az építőipar

2015.12.14

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutáni bejelentésének megfelelően, a kormány hétfő délután beterjesztette a parlamentnek a lakásáfa csökkentéséről szóló törvényjavaslatát. A rendelkezés lehetővé teszi az új építésű lakások vásárlása esetén 2016-2019 között a kedvezményes 5 százalékos kulcs alkalmazását. Az építőipar örömmel fogadta a döntést, az ÉVOSZ elnöke szerint 2018-ra akár megduplázódhat a lakásépítések száma.

Merényi Jakab kapta a legmagasabb építőipari kitüntetést 2015-ben

2015.12.10

2015. december 09-én tartotta meg az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) a rendes évzáró ünnepségét, aminek a keretében az idén is öten kapták meg legjelentősebb építőipar kitüntetést a Lechner Ödön  díjat. Az ÉVOSZ évzáró rendezvényeinek megfelelően továbbá átvehették a nyertes pályázók a 2015-bös Építőipari Nívódíjakat, de az ÉVOSZ elismert lakberendezőket és az építőipari elismerésekből eddig méltatlanul kihagyott műszaki ellenőröket is.  

Elkészült a pacsai baromfifeldolgozó bővítésének első üteme

2015.12.08

Az építőiparban megtisztulási folyamat zajlik

2015.11.26

Lezárult az ivóvízminőség-javító program Bács-Kiskun megye északi részén

2015.11.20

Művészi szintű munkáért ítélték oda a Mesterek Mestere Díjat

2015.11.17

Először adták át a kimagasló építőipari szakmunka elismeréséért járó Mesterek Mestere Díjat. A szakmai zsűri döntése alapján Filó Mihály budapesti burkoló lett Magyarország Mesterek Mestere. A közönségdíjat Kiss Tamás, Nagykereki burkoló kapta. Az elismerést a díjazottak tiszteletére rendezett ünnepségen adták át.

ÉVOSZ: az alacsony megrendelés-állomány ellenére nincs elegendő szakképzett munkaerő a piacon

2015.11.03

Az ÉVOSZ keresi annak lehetőségét és eszköztárát, hogy hogyan tudnak az építési vállalkozók közreműködni és közvetlenül maguk is tenni annak érdekében, hogy a szakmunkás hiányból és a szakképzés hiányosságaiból adódó piaci nehézségeik csökkenjenek.