2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Elkészült a Lánchíd, átadták a főváros történelmi jelentőségű szimbólumát
Átadás napi fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Elkészült a Lánchíd, átadták a főváros történelmi jelentőségű szimbólumát

magyarepitok.hu

2023.08.04. 11:10 - Szabó Ákos

Ünnepélyesen átadták az A-Híd kivitelezésében megújult átkelőt, másfél hónappal az eredetileg tervezett időpontot megelőzve.

Hirdetés

Lapunk részletesen követte a Lánchíd nagyszabású projektjét Budapesten, melynek, illetve a környező infrastruktúrájának (ide tartoznak az aluljárók a Duna mindkét oldalán, és a Clark Ádám tér is) látványos felújítását és modernizálását az A-Híd Zrt. végezte el a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megbízásából. A tervezési feladatokat a FŐMTERV Zrt.MSc Kft.CÉH Zrt. konzorcium és FŐMTERV Zrt. külön végzett munkában látta el.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

Helyszíni galériákkal és tudósításokkal számoltunk be arról, amikor a kivitelező 2021. áprilisban átvette a munkaterületet és arról is, amikor szintén 2021. június 14-én teljesen lezárták azt. Ezt követően hasonlóan mutattuk be a látványos restaurációt kapó és új acéltáblákból álló pályatesttel megújuló Duna-átkelő munkálatainak minden fontos elemét, mint ahogy azt is, amikor a híd felújított középső pályája megnyílt 2022. decemberben.

 

 

2023 augusztus 4-én pedig, miután a beruházás befejezéséhez szükséges hivatalos eljárások – az eredetileg tervezett időpontnál mintegy másfél hónappal hamarabb – sikeresen véget értek, a híd két oldalán végigfutó járdák, valamint a hídfőkben lévő aluljárók is megnyíltak. Ezzel a Lánchíd szerkezeti és műemléki rekonstrukciója véget ért.

 

Dr. Csohány András, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója, Karácsony Sándor főpolgármester, valamint dr. Walter Katalin a BKK vezérigazgatója

 

A Lánchíd különleges szerepet tölt be az A-Híd életében is

A főváros 150 születésnapja előtt csupán néhány hónappal tartott átadó eseményen beszédet mondott dr. Csohány András, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója, aki rámutatott: 

"Cégcsoportunk 70 éve épít és újít fel hidakat, a Lánchíd mégis kiemelkedő szerepet tölt be életünkben, hiszen tudtuk, hogy ez a nemzet jelképe, az ország hídja, és az egész nemzetnek újítjuk fel."

 

Szavaiból kiderült: műszaki szempontból a legnagyobb volumenű munkákat a Lánchíd teljes lezárásának 18 hónapja alatt végezték el. "Elbontottuk a régi vasbeton pályalemezt, helyette új acélszerkezetű pályalemezt építettünk, megújultak a Lánchíd kőfelületei és új korrózióvédelmi bevonatot kaptak a láncok" - kezdte felsorolását, illetve kiemelte: "úgy dolgoztunk a szabványok és az előírások betartásával, hogy bárki is szeretné használni a hidat, biztonságban tehesse azt. Ennek az eredményét, a szerkezet teherbírását próbaterhelés is igazolja."

 

A tavaly novemberi próbaterhelés

A kitőrő után időrendi sorrendben haladva hozzátette: ezt követően a járdákon, a hídfőkön és a műemléki munkákon volt a hangsúly. Újragyártották és elhelyezték a korlátokat, elhelyezték a közvilágítást szolgáló kandelábereket, megújították a hídfőkben lévő aluljárókat, és azokat a műemléki felújításokat is elvégezték, melyek a Lánchíd világszerte ismert karakterét adják.

 

Büszkén adják át a közlekedőknek az eddig még lezárt részeket

A vezérigazgató kifejtette: "közös erőfeszítéssel képesek voltunk arra, hogy a teljes felújítás az eredetileg tervezettnél hamarabb sikeresen befejeződjön, így ma büszkén adjuk vissza a közlekedőknek az eddig lezárt részeket, a járdákat és a hídfőkben lévő aluljárókat is.” Elmondta:

"Több mint kétezer vendéget fogadtunk, akik mind belepillanthattak abba, hogyan nyeri vissza a híd a régi fényét. Ezúton is szeretném megköszönni azt a kiemelt figyelmet, tiszteletet, támogatást és pozitív visszajelzést, amit mindenkitől kaptunk a felújítás során."

 

 

Végül, de nem utolsó sorban dr. Csohány András azzal zárta beszédét, hogy köszönetet mondott a projekt résztvevőinek: a fővárosnak, a megrendelőnek, a mérnöknek, a tervezőnek, de külön kiemelten a projektcsapatnak, Varga Balázs projektvezetőnek, a cégcsoport cégeinek és alvállalkozóinak, valamint az összes szakembernek, aki a Lánchídon dolgozott.

 

Kemény munka volt, de eredményes is

 

 

Ezt követően dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója, vette át a szót.

"Nehéz két évet hagyunk magunk mögött, de amit vállaltunk, azt megtettük, sőt a kivitelező és a műszaki ellenőr precíz, gyors munkájának köszönhetően a tervezettnél másfél hónappal előbb befejeztük a Lánchíd felújítását"

– szögezte le, mint ahogy a BKK sajtóközleményében is írják.

Felszólalásában többek között hangsúlyozta még azt is, hogy jelentős munka volt abban, hogy a híd tizennyolc hónapig tartó teljes lezárása nem borította fel a város közlekedését.

 

Összetett beruházás ért véget a fővárosban

 

 

Végül Karácsony Gergely főpolgármester mondott beszédet, aki történelmi visszatekintést is tett a több, mint másfél évszázados híd átadója kapcsán. „Krúdy Gyula a Lánchíd pillérei alatt látta átmenni a régi Magyarországot az új Magyarországba" - mutatott rá. Emellett többek között hangsúlyozta azt is, hogy nyugodtan állítja:

a Lánchíd felújítása az elmúlt évtizedek legösszetettebb, legbonyolultabb beruházása volt.

 

 

Ezt követően a városvezető szimbolikusan visszaadta Fazekas János hídmesternek a Lánchidat, aki egy valódi hídmester-dinasztia tagja: már édesapja is a Lánchíd hídmestere volt 1964-től egészen 2004-ig, amit ekkor vett át tőle fia. A Fazekas-család egy másik felmenője pedig 37 évig volt hídmester a Margit hídon, ahol jelenleg János nagybátyja a hídmester.

 

A pályalemezek gyártása (Nagy MIhály/Magyarepitok.hu)

A BKK sajtóközleménye végén egy teljes, tételes időrendi összefoglalót is közzétettek a munkálatokról, melyet kiegészítettünk saját, az adott eseményen készült anyagaink linkjével. Az A-Híd többek között:

elbontotta az elöregedett vasbeton útpályát, majd egyedileg gyártott acél pályatáblákból újjáépítette;

elvégezte a bent maradó acélszerkezetek javítását;

restaurálta a pályaszint feletti kőfelületeket;

• rozsdásodás elleni védelemmel látta el a láncokat és a híd szerkezetét;

• szigetelte és aszfaltozta az útpályát;

• elbontotta a vasbeton gyalogosjárdákat, majd acélelemekből újjáépítette azokat;

szélesebbé és biztonságossá tette a hídfők gyalogos-aluljáróját;

• gyalogos-átkelőhelyet létesített a pesti hídfő északi és déli járdája között;

• megépítette a járdaelválasztó korlátokat, valamint

• változtatható színképű díszvilágítást szerelt fel.

 

 

Kevesebb, mint két évig volt lezárva a híd

A kivitelező gyors ütemben haladt a munkákkal, ennek köszönhetően a felújított Lánchíd műszaki átadás-átvétele és végleges forgalombahelyezési eljárása kevesebb mint két évvel a híd teljes lezárása után – és az eredeti szerződésben vállalt 2023. augusztus 3. előtt másfél hónappal –, már június 15-én elkezdődhetett.

 

A restaurált oroszlánok is visszakerültek a helyükre 

A híd megújult útpályáján tavaly december 16 óta közlekednek a közösségi közlekedés autóbuszaival, taxival, motorral, kerékpárral, rollerrel, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművekkel utazók. A BKK közlése szerint a felújítás befejezése után is marad a jelenlegi forgalmi rend.

 

 

Cikkünket pedig egyik leglátványosabb, a Lánchíd-projekten készült videónkkal zárjuk, melyet akkor forgattunk, amikor az utolsó acéltábla is a helyére került 2021 decemberében.

 

Galéria

ÚtépítésA-Híd Zrt.LánchídFőmterv Mérnöki Tervező Zrt.BKKhídépítéshídfelújításműemlékfelújításMSC Kft.CÉH Zrt.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés