2019.10.16, Szerda

Aktuális

A közutakat 520 milliárd, a vasutat 600 milliárd forintból fejlesztik 2016-ban

2015.12.29

Uniós és hazai forrásokból 2007 óta 853 kilométernyi új út épült, további 2800 km újult meg. Az idén 63 kilométernyi új gyorsforgalmi szakaszt adtak át, jövőre közúton mintegy 300 kilométeren, vasúton 370 kilométeren indul fejlesztés.

Egyre inkább tetten érhető az építőipar tisztulása

2015.12.21

Miközben a megszűnő cégek országos rátája romlott novemberben, az építőiparban tovább csökkent a felszámolások száma. A pozitív folyamat már 2014 első negyedéve óta tart, és bár az összesített termelés és a szerződésállomány még negatív képet mutat, az épületek építésére kötött új szerződések volumene már emelkedik. Az Opten elemzéséből az is kiderült, a központi finanszírozású infrastrukturális beruházásokról a hangsúly fokozatosan áttevődik a piaci alapú ingatlan- és lakóépület-fejlesztésekre.

Átadták Somogyváron a Szent László Nemzeti Emlékhely új látogatóközpontját

2015.12.09

A Szent László király által 900 éve alapított bencés apátság romjainak szomszédságában avatták fel szerdán Somogyváron, a nemzeti emlékhellyé nyilvánított Kupavárhegynél kialakított látogatóközpontot.

Testnevelési Egyetem: Európában egyedülálló oktatási központ épül

2015.12.07

A leégett csarnokot nyolcemeletes multifunkcionális sportcsarnok pótolja, és egy 50 méteres fedett uszoda is felépül. A Testnevelési Egyetem 30 milliárd forintból újul meg 2018 őszére, jelenlegi területe kiegészül a Csörsz utcai sportteleppel, illetve a Sportkórház épületeivel, miután utóbbit elköltöztetik.

Bérházépítési programot javasol a szakma a kormánynak

2015.11.30

Korábban alapítanának családot, és nagyobb arányban képzelnék el Magyarországon a jövőjüket a fiatalok, ha lennének megfizethető, minőségi bérlakások - derül ki egy egyetemisták körében készített felmérésből. A kutatást végző Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara az eredményekre hivatkozva bérházépítési program kidolgozását javasolja a kormánynak. 

Tízmilliárdos klímavédelmi beruházás Győr mellett

2015.11.24

Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központját adták át a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben. A kitermelt hőenergia az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer távhővel ellátott megyeszékhelyi lakást fűt. Az Audi és a győri távhőszolgáltató által megvásárolt energiával 50 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül a levegőbe évente.

Megújult a Nemzeti Sportcsarnok, háromszor több magyar sportol

2015.11.20

Pénteken átadták az átalakított, felújított Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokot. A 210 milliós beruházásnak köszönhetően a legjobb vívóink több mint 3000 négyzetméteren és 35 páston készülhetnek. A rendezvényen elhangzott, a legutóbbi hat év alatt ötről tizenöt százalékra nőtt a hetente sportoló magyarok száma.

Így pörgetheti be az áfacsökkentés a lakásépítéseket

2015.11.11

A kormány az utóbbi napokban többször is meglebegtette az új lakások áfájának csökkentését, a lehetséges hatásnak járt utána a 24.hu. A válaszok alapján az évi 2000 lakás helyett 5-8000 lakás épülhetne, mivel az igény megvan az új ingatlanokra, csak az árak nem elérhetőek.

Utcáról lakásba? Van rá mód!

2015.11.10

Lakásból az utcára, manapság ez a megszokott irány, de a több ezer üresen álló ingatlanra támaszkodva az ellenkezője is megvalósulhat. A „Kunyhóból lakásba” projektet egy egyesület, a kispesti önkormányzat segítsége és a csatlakozó önkéntesek munkája működteti.

Új múzeumot és tematikus sétautat avattak Hévízen

2015.10.25

Csaknem 760 millió forint felhasználásával gasztronómiai elemekkel kiegészített tematikus sétautat és új múzeumot is avattak csütörtökön Hévízen a két éven át tartó, Korok és borok címet viselő projekt zárásaként.

Csoportos létszámleépítést jelentett be a Közgép

2015.10.13

Csoportos létszámleépítést jelentett be a Közégp Zrt. az illetékes munkaügyi központnál, a társaság az építőipari beruházásállományának drasztikus visszaesése miatt 350 dolgozójától válik meg - közölte a cég kedden az MTI-vel.

Megalakult az ÉVOSZ Magasépítési Tagozata

2015.10.10

Megalakult az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) új, tizedik tagozata, a Magasépítési Tagozat.

Megújulhat a Batthány-Geist-kastély Kondoroson

2015.10.07

Több mint egymilliárd forintból az elkövetkező években felújítják a Kondoros külterületén található Batthány-Geist-kastélyt - jelentette be a Miniszterelnökség államtitkára kedden a helyszínen.

Gazdag programkínálat a megújult szombathelyi AGORA Művelődési és Sportházban

2015.09.29

Minden korosztály számára bőségesen kínálnak élményeket a több mint 700 millió forintos beruházással felújított szombathelyi AGORA Művelődési és Sportházban (MSH), melynek ünnepélyes megnyitóját október 3-án tartják egy gálaműsor keretében - hangzott el az AGORA programismertető sajtótájékoztatóján kedden.

Letették a mosonmagyaróvári sportcsarnok alapkövét

2015.09.19

Közel 1,8 milliárd forintból épül sportcsarnok Mosonmagyaróváron - mondta a város polgármestere a komplexum szerdán tartott alapkőletétele után az MTI-nek.

Egész Budát átszelő villamosvonalak születtek

2015.12.23

Egy közel 16 milliárd forintos projektnek köszönhetően a budai villamosvonalak újra egységes hálózatot alkotnak: észak-déli irányban egész Budát átszelő, átszállásmentes vonalak jöttek létre – korábbi töréspontokat megszüntetve. A környező terek és zöldfelületek is megújultak, utcabútorokat és növényeket telepítettek, a Zsigmond térből parkot építettek. Az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb budai kötöttpályás közlekedésfejlesztési beruházása zárult le szerdán.

Jelentős csomóponttá fejlesztik a gönyűi kikötőt

2015.12.11

Mintegy 8 milliárd forintból újul meg a Győr-Gönyű kikötő, ami által jelentős vasúti-vízi szállítási csomópont jön létre. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás során 2 ezer köbméter vasbetonszerkezetet, 8 ezer köbméter víz alatti betont, mintegy 1600 köbméter aszfaltot használnak fel, illetve mintegy 2200 méter vasúti pályát is kiépítenek. A kikötői kapacitás a kétharmadával bővül.

Átadták Tiszafüred felújított főterét

2015.12.08

Újra beindul a hejőcsabai cementgyártás

2015.12.04

Megkapta a környezethasználati engedélyt a hejőcsabai cementgyár, mely a jövőben évente 1,8 millió tonna cementet állít elő, és csaknem 350 embert foglalkoztat majd. A korábbi működtető, a svájci Holcim konszern 2011-ben zárta be a gyárat, a Magyar Cement Kft. jogutódja, a HCM Kft. indítja újra a termelést.

A Market Építő Zrt. nívódíjat nyert a Fradi új stadionjával

2015.11.25

A Lakásvásár Médiacsoport különdíjában részesült a Market Építő Zrt., amely a Ferencváros labdarúgócsapatának stadionjával, a Groupama Arénával nevezett a Magyar Ingatlanszakmai Egyesület (a FIABCI Magyar Tagozata) által kiírt Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton.

Le a kalappal a kínai útépítők előtt

2015.11.22

Újabb tendert nyert a ZÁÉV, egész évre kinyithat a Palatinus-strand

2015.11.18

A Palatinus 2015 Konzorcium nyerte a Palatinus strandfürdő műemléki rekonstrukciójára, felújítására és átalakítására kiírt hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést. A beruházás fő célja a főépület átfogó felújítása és funkcióbővítése, az átalakítások után a margitszigeti strand egész évben nyitva állhat.

Teljesen megújult Kecskemét belvárosa

2015.11.11

Teljesen megújult Kecskemét belvárosa, a „Szabadság tér és környezetének funkcióbővítő városrehabilitációja” című projektnek köszönhetően. A fejlesztésre a város mintegy 738,93 millió forint uniós és hazai támogatást nyert.

Átadták a felújított római katolikus templomot Nagykállóban

2015.10.25

Befejeződött a római katolikus templom felújítása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban. A 90 millió forintos beruházást az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára adta át szombaton.

Több mint 3,5 milliárd forintból megújult a Csepeli Szabadkikötő

2015.10.15

Több mint 3,5 milliárd forintból megújult az állami tulajdonú Csepeli Szabadkikötő, műszaki színvonala jelentősen emelkedett, amelynek eredményeként további termelő és logisztikai cégek települhetnek be - hangzott el a kikötőfejlesztési program szerdai zárórendezvényén.

Vizes vb 2017 - Fürjes: gőzerővel folyik a munka a Dagálynál

2015.10.13

A héten már a második 27 méteres saroktorony is elkészül a 2017-es vizes világbajnokság központi létesítményéhez, a Dagály úszóarénához, melynek munkálatai öt hónapja kezdődtek, s mindenben a tervek szerint haladnak.

Napelemeket szereltek a győri kórházra

2015.10.10

Európai uniós forrásból napelemeket szereltek a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház tetejére. A pénteki átadáson az intézmény főigazgató főorvosa azt mondta, a beruházással évente 11,5 millió forintot takarítanak meg.

Megnyílt az Országház Kőtára

2015.10.05

A Kossuth tér északi oldalán helyreállított egykori szellőzőalagútban nyílt meg hétfőn az Országház Kőtára, amely a Parlament felújításakor az épületről lekerült homlokzatdarabokat és a tér történetét mutatja be a látogatóknak. A 40 millió téglából épített Országházra elhelyezett több mint félmillió burkolókő kétharmada cserélődött ki az épület átadása óta.

Kívül-belül megújult a szegedi dóm

2015.09.28

2,1 milliárd forintos uniós és hazai forrásból megújult Szeged ikonikus jelképe, a dóm. A helyiek és a turisták nagy örömére nemcsak megszépült, hanem új terekkel és funkciókkal is bővültek a dóm egyes részei, sőt eddig lezárt terek váltak látogathatóvá, 21. századi módon bemutathatóvá, bejárhatóvá.

Novemberben kezdődik a szombathelyi fedett uszoda felújítása

2015.09.16