2020.09.18, Péntek

Aktuális

78 projektben, 38 milliárdból indul tornaterem- és tanuszodaépítés

2016.03.03

Összesen 24 tanterem, 25 tornaterem, 24 tanuszoda és 5 komplett iskola épül meg a következő tanév végéig a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban. A cél a mindennapos testnevelés és az úszásoktatás infrastrukturális feltételeinek biztosítása, a fejlesztés legtöbb esetben járásközpontokat érint.

Jelentős bővülést vár a Lindab a magyar építőipari piacon

2016.02.29

A tetőbiztonság, az épületszellőztetés és a komplett épületeladási projektek terén egyaránt komoly növekedésre számít a svéd építőipari cég magyarországi leányvállalata.

Tovább nyomul a cél felé a magyar szigetelőanyag-gyártó

2016.02.26

Közel 26 milliárd forintos árbevétellel, megnégyszerezett nyereséggel zárt tavaly a 12 országban jelen levő Masterplast csoport. A régió egyik vezető építőipari alapanyaggyártó cégét a magyar, a szerb és a román piac élénkülése is segítette, 2020-ra Európa meghatározó szigetelőanyag szolgáltatójává akar válni.

Közel 400 milliárdot költhetnek a megyei jogú városok ebben a ciklusban

2016.02.23

Tavaly több mint 14 ezer közbeszerzési eljárás indult Magyarországon, melyekben összesen 1930 milliárd forintra kötöttek szerződéseket. A most futó uniós költségvetési ciklusban csak a megyei jogú városok 387 milliárd forintot kapnak fejlesztésre, ennek hatékony felhasználására született stratégiai megállapodás a Közbeszerzési Hatóság és a Megyei Jogú Városok Szövetsége között.

200 milliárdot hoz Debrecenbe az Új Főnix-terv

2016.02.17

Soha nem látott fejlesztési programot jelentettek be Debrecenben: az Új Főnix-terv keretében több mint 200 milliárd forint fejlesztési forrás válik elérhetővé a város számára a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési időszakban.

Meddig kell várnunk a környezetkímélő aszfaltozásra? – interjú Lehel Zoltánnal

2016.02.15

A technológia évek óta adott hozzá, a Duna Aszfalt már 2009-ben behozta az országba a LEA (Low Energy Asphalt) licencét, és két keverőtelepén is képes az előállítására. Tavalyelőtt a megfelelő jogi háttér is megszületett az energiafelhasználást és a széndioxid kibocsájtást is felére csökkentő, jobban szállítható és az egészséget is kímélő aszfalthoz. Hogy miért nem épülnek ilyen magyar utak, arról Lehel Zoltánnal, a Duna Aszfalt innovációs főmérnökével beszélgettünk.

Két év múlva adják át az új kongresszusi központot

2016.02.11

A 4-5 ezer fős nagyteremmel, két 1200-1500 fős szekcióteremmel, 6-8 ezer méteres kiállítótérrel és több 50-200 fős tárgyalóval ellátott központ építése jövőre indulhat el a pesti Duna-parton. Korábbi számítások szerint a beruházás 8-10 év alatt térülhet meg.

„Nem feneketlen kút” – több tízmilliárdos fejlesztés Kecskeméten

2016.02.09

Jelentős beruházások indulhatnak meg Kecskeméten: a város többek közt 18 milliárdos támogatást kap a városi körgyűrű utolsó szakaszához, 4 milliárdot a városháza felújításához, új koncertteremmel bővül a Kodály Intézet, rendbeteszik a főpályaudvart, két tannyelvű gazdasági iskola épül, és 25 milliárdos gazdaságfejlesztési alap létesül.

Óriási közösségi parkot terveznek a Nyugati mögé

2016.02.06

Óriásparkot szeretne létesíteni a kormány a Nyugati pályaudvar és az Állatkert közötti területen, ahol sétány, játszótér, állatsimogató és hatalmas fás terület is helyt kapna. A terület felét a sínek lefedésével nyernék, a költségek kétharmadát a vasút átépítése tenné ki. Utóbbi az elavultsága miatt amúgy is szükséges, és rendelkezésre állnak hozzá uniós források. A nyugati sínei feletti Ferdinánd hídból alagutat építenének ki, az állatkertbe pedig felüljárón lehetne besétálni. A kormány február 10-én egyeztet az illetékesekkel a rekonstrukcióval kapcsolatban.

„Másfél órán át záporoztak a kérdések” – így birkózunk az új építési joggal

2016.02.03

Jámbor Attila arra vállalkozott, amihez előtte egy egész konferencia kevésnek bizonyult. Az építési jogi ügyvéd a nemrég bevezetett bürokráciacsökkentő intézkedések sűrűjében próbálta eligazítani a szakmát egy előadásában. A bürokrácia tényleg csökken, de helyette ezer aggály és kérdőjel támad, a további változások egészen biztosak. Utóbbit jelzi a kormány üzenete is, akárcsak az építészek és a mérnökök kamarájának reakciója.

Majdnem teljesen kész az úszópalota tetőszerkezete

2016.01.28

Megfelelő ütemben halad a 2017-es budapesti vb fő helyszíne, a Dagály Úszóaréna építése, ennek megfelelően a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) vezetői elégedettek voltak az aréna bejárásakor. A hatemeletesre tervezett komplexumhoz tartozó védőgát elkészült, a vasbetonszerkezetnél és a hatalmas tetőszerkezetnél is közel jár a befejezéshez a Market Építő Zrt.

Szegeden 70 év után épül újra vasúti híd a Tiszán

2016.01.25

A város által hosszú évek óta tervezett vasúti és közúti híd a modern városok program részeként valósulhat meg mintegy 40 milliárd forintból. A Szegeden 1945 óta hiányzó vasúti hídhoz vasútfejlesztés is társul, továbbá Újszegeden új vasúti megálló létesül P+R parkolóval. A híd ugyanakkor a városi körutat is teljessé teszi.

Ötéves 401 milliárdos program indul a közutak rendbe tételére

2016.01.20

A hazai közúthálózatot 51,2 százalékban rossz és 11,8 százalékban nem megfelelő burkolatállapot jellemzi, ezen egy átfogó programmal akar változtatni a kormány. Ezért decemberben egy ötéves, 401 milliárd forintos programról döntött, amivel az EU által elvárt 11,5 tonnás tengelyterhelésre is alkalmassá kell tenni a sok helyen elavulttá vált utakat.

A ZÁÉV újítja fel a Nemzeti Kézilabda Akadémiát

2016.01.18

A zalaegerszegi központú cég a győztes ajánlatnak köszönhetően másfél milliárd forintos beruházást hajt végre a balatonboglári sportközpontban.

Hány lakást hódíthat meg a magyar csodavakolat?

2016.01.12

A Lasselsberger-Knauf Kft. által kifejlesztett vakolat klímaberendezés nélkül kánikulában is 26 fok alatt tartja a hőfokot zárt térben. A termék híre már a piacra dobása előtt akkora durranást hozott, ami még a gyártót is meglepte. A jövőjéről a veszprémi székhelyű cég marketing és fejlesztési igazgatójával, Sipos Imrével beszélgettünk.

Indulhatnak az útfelújítások: közel 70 milliárdos szerződést kötött a Magyar Közút

2016.03.01

Idén 69 milliárd forintos hazai forrásból országszerte 444 kilométer főúti és 119 kilométer mellékúti szakasz újul meg, a program összesen 563 kilométert érint. Jövőre felpöröghetnek a felújítások, a középtávú felújítási finanszírozási program 2017-től évente mintegy 1200 kilométernyi útszakasz rendbe tételét alapozza meg a tervek szerint.

„Ezer euró sok embert elindítana hazafelé” – örül vagy sír az építőipar?

2016.02.26

Pillanatok alatt forrpontra jutott a magyar építőipar a lakástámogatási eszközök bevetése után. Viszont ahhoz hogy meg tudjon épülni az eddigieket megduplázó éves lakásmennyiség, vissza kell csábítani a szakembereket, és az éveken át halogatott fejlesztéseknek is eljött az ideje. Az ÉVOSZ kőnnyűszerkezet-építő tagozatvezetőjével beszélgettünk.

Terrán: építőipar újratöltve, végre jöhet az innováció!

2016.02.24

A hő- és fényvisszaverő cserepek, a szarufa feletti szigetelések és ehhez hasonló fejlesztések beindulását várja az új építésű házak szaporodásától a Terrán tetőcserépgyártó. A magyar tulajdonú cég ennek megfelelően innovatív termékfejlesztéssel fogja meglovagolni a bővülést. Gódi Attila, ügyvezető igazgató külön hangsúlyt helyez az energiahatékonyságra, és nem tartja kizártnak, hogy a közeljövőben egy-egy épület aktív energiatermelővé, úgynevezett minierőművé válik.

Nemes-Nagy Tibor: Az osztrák szintet célozta be a Magyar Közút

2016.02.19

Egy év alatt nem lehet csodát tenni egy 32 ezer kilométeres, sok helyen elavult úthálózattal, 2020-ig viszont látványos javulást vár a Magyar Közút Zrt. vezérigazgatója a kormány által megteremtett fejlesztési háttérre alapozva. Nemes-Nagy Tiborral az öt évre szóló, 401 milliárd forintos szerződés aláírása után beszélgettünk a hazai közútfejlesztés irányvonalairól.

Új budapesti híd, háromsávos M1 és M7 - így néz ki az olimpiai terv

2016.02.16

Döntött a kormány az olimpia rendezéséhez szükséges fejlesztések előkészítéséről. A tervek szerint többek közt három sávosra bővül az M1-es és az M7-es Győrig, illetve Balatonvilágosig, átépítik a Budapest-Kelebia vasútvonalat, a Csepel-sziget fölött átívelő közúti híd épül, a csepeli HÉV bekötődik a nagykörúti villamosok és a 2-es villamos vonalába, valamint meghosszabbodik a kisföldalatti vonala.

Minden várakozást felülmúlt a GDP növekedése

2016.02.12

A vártnál gyorsabban nőtt a magyar gazdaság 2015 negyedik negyedévében. Éves alapon 3,2 százalékkal, míg az előző negyedévhez mérten 1 százalékkal volt jobb a gazdaság teljesítménye. 2015-ben 2,9 százalékkal bővült a bruttó hazai össztermék, ez 2007-óta a második legmagasabb érték. Ürmössy Gergely szerint a vártnál jobban hajrázó építőipar az egyik oka a kedvező adatoknak.

Nem lassít a Bosch, 19 milliárdos beruházás Hatvanban

2016.02.10

A Bosch-csoport 19 milliárd forintos beruházást valósít meg a hatvani gyárában, ezzel 601 új munkahelyet hoz létre. Az új kapacitással elektromos és hibrid autók központi vezérlői, új típusú hosszú- és középtávolságú radarok, valamint különböző szenzorok gyártása indul meg. A cégcsoport 12 200 embernek ad munkát Magyarországon, ahol tavaly négy beruházást hajtott végre, és most újabb befektetésekről indultak tárgyalások.

Felére csökken a rezsi 203 keszthelyi lakásnál

2016.02.08

Lakásonként 1,6-2 millió forintos energetikai felújítást végeznek el kilenc keszthelyi társasháznál. Az Otthon Melege Program keretében végzett beruházások felét fedezi állami támogatás, a fennmaradó részt a lakástulajdonosok önrészből és kedvezményes hitelből finanszírozzák.

„A Graboplast túlnőtt Magyarországon” - hatmilliárdos padlóüzem nyílt Tatabányán

2016.02.04

A beruházáshoz a kormány 3 milliárd forinttal járult hozzá, a Graboplast cserébe vállalta 120 új munkahely létesítését. A magyar tulajdonú cég most átadott gyárában új technológiával előállított, különleges padlóburkolók készülnek, melyek piaca világszerte 10 százalék feletti növekedést mutat.​ A beruházás része a 8,7 milliárd forintból 2017-ig megvalósuló fejlesztési programnak, aminek köszönhetően tovább bővül a több mint 80 országba exportáló vállalat kivitele.

Itt a válasz a szakemberhiányra az építőiparban

2016.02.01

Az NGM iskoláiban kiemelt létszámban képeznek kőművest és hidegburkolót, festőt, díszítőt, mázoló tapétázót, ácsot, valamint magasépítő technikust. Az előző tanévben több, mint 15 ezer tanuló kezdte tanulmányait építőipari képzésekben – derült ki a minisztérium közleményéből.

„Kecskeméti álom” - Össztűz zúdult az épülő Kecskeméti Egyetemre

2016.01.25

Még távolról sem mondható, hogy az új (Pallas Athéné) „Kecskeméti Egyetem” színrelépési szándékát befogadó környezet veszi körül.

Háborúból együttműködés, avagy mi köze a telekocsinak az építőiparhoz?

2016.01.24

Kevesebb kidobott pénzzel, hogyan épülhetnek jobb családi házak Magyarországon? Erre adott válaszként vágott bele Bodnár György egy kétpólusú építő(ipari) közösség megalkotásába. A kezdeményezésnek mára 9 ezer tagja van, és csütörtökön a második konferenciája zajlott le a közel száz résztvevővel. Minek ide közösség, és hogyan lehet vele előre lépni? A kérdéseinket még a konferencia előtt tettük fel a főszervezőnek.

Új hidak épülnek a Dunán és az Ipolyon, 46 határátkelőt fejlesztenek

2016.01.20

A 2014-2020-as fejlesztési ciklusban Dunakilitinél, Balassagyarmatnál, Drégelypalánknál, Őrhalomnál, Ipolydamásdnál, és Hugyagnál is híd épül a magyar és a szlovák oldal között a Dunán, illetve az Ipolyon. A Nyírábrány-Érmihályfalva átkelőt a nagyhatárrá fejlesztik, emellett számos híd, mellékút, főút és kerékpárút újul meg a szomszéd országokba vezető határátkelőknél – derül ki a hétfői Közlönyből.

Gigaberuházással duplázza meg nyíregyházi gyárát a Lego

2016.01.15

A 2014-es 60 milliárd forintos fejlesztést most egy 30 milliárdossal toldotta meg a dán cég, miközben 1600 fővel növeli munkaerő-állományát. A kormány 4,4 milliárd forinttal járul hozzá a nyíregyházi beruházáshoz.

A magyar kibocsájtási kvóta segítheti családi házak felújítását

2016.01.11

Az Otthon Melege Programban tavaly öt különböző alprogram indult a lakások energetikai felújítására, ezek keretei azonban a nagy érdeklődés miatt gyorsan kimerültek. A Magyar Építők a pályázatok esetleges újraindításáról, illetve a programnak a családi házakra való kiterjesztéséről az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárát, Szabó Zsoltot kérdezte.