2024.07.13, Szombat

Iparági hírek

Elektronikus építési napló - Kivitelezések dokumentálása online

2022.03.10

A tableten és mobilon is vezethető elektronikus építési napló nap mint nap 16 000 felhasználó számára teszi lehetővé az építésügyi folyamatok dokumentálását és biztosítja a kivitelezés követhetőségét. A Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont által fejlesztett és üzemeltetett alkalmazással a napi jelentések és eseti bejegyzések írása mellett a betekintő funkció segítségével bárhol és bármikor nyomon követhető az építkezés, így az építtető távolról is figyelemmel kísérheti a munkálatokat.

Egyszerűbb tervezés az Építésügyi Tudástárral

2022.03.08

Családi ház építése, terveztetése előtt állók számára jelent segítséget az Építésügyi Tudástár honlap, amelyet a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont hozott létre.

BIM - Komplex módszertan az épületállomány minőségének emeléséért

2022.03.07

A BIM (Building Information Modeling), vagyis az épületinformációs modellezés az építőipari folyamatok és módszertanok új megközelítése, amit ma már épületinformációs menedzsmentként is értelmezhetünk. Ez a komplex szemlélet nemcsak egyes épületek tervezéséhez, hanem az üzemeltetéshez és létesítménygazdálkodáshoz is hasznos, hiszen így készül a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont fejlesztésében többek között az Állami Középület Kataszter is, 21. századi színvonalat biztosítva a szóban forgó épületállomány kezeléséhez.

Az ÉVOSZ is beszáll az ukrán háború elől menekülők megsegítésébe

2022.03.01

A szervezet többek közt arra alapoz, hogy a kivitelező, tervező és mérnöki szolgáltató tagvállalkozásai az ország egész területén jelen vannak.

Így mentett meg a myPlan.cloud egy vakvágányra futott 80 projektrésztvevős építkezést

2022.02.28

A raktárépítkezésen már összeomlott a teljes kommunikácó, és több százezer eurónyi veszteséget okoztak rosszul infomrált alvállalkozók, amikor a myPlanhez fordultak. Csütörtökön szóltak a magyar cégnek, hétfőn már megtartották a prezentációt, majd a myPlan.cloud rendszert beüzemelni néhány perc volt, a dokumentációt feltöltötte és közben rendbe rakta egy talpraesett admin kolléga – egyetlen nap alatt. A nagyjából 80 projektrésztvevőnek gyakorlatilag egyik napról a másikra világossá vált, hogy mi a feladata és miből lehet dolgozni. Hibás tervkezelésből adódó veszteség nem volt többet.

Élen jár a BuildEXT a magyar építőipar hatékonyságának növelésében: nemzetközi elismeréssel díjazták

2022.02.22

Vezető nemzetközi magazin választotta Európa legjobb 10 BIM szolgáltatói közé a magyar céget, mely az építőipari hatékonyság növelését tűzte ki célul Magyarországon is. Az alapító-ügyvezető Livják Csaba interjút is adott a Construction Tech Review-nak.

Egyedülálló robot dolgozik a Weinberg-nél: magas színvonalú hegesztéstechnológiát biztosít – videó

2022.02.18

A jövő építészeti elgondolásainak kivitelezésére szolgáló hegesztőrobot kezdte meg munkáját az acélszerkezet-gyártó vállalatnál.

KÉSZ Csoport: Rákapcsolt az építőipar, újabb lendületes növekedés jöhet a zöldebb emelkedőn

2022.02.15

2021 utolsó hónapjában egy évvel ezelőtti havi adathoz képest 29 százalékkal, míg az előző hónaphoz képest 7,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene. A KÉSZ Csoport vezérigazgatója a téma kapcsán többek között hangsúlyozta a digitális építőipar és a fenntarthatóság kapcsolatát, valamint azt is, hogy a csoport folyamatosan egyre több figyelmet fordít a környezetbarát megoldásokra.

A tervezés művészetét ünnepli a bim.GROUP

2022.02.10

Elkészült a független generál tervezőirodaként működő bim.GROUP első, látványos image videója. A kisfilm a külföldi piacra lépésben is segíti a KÉSZ Csoport stratégiai partnerét.

Ez a siker nem a szerencsén múlt! – kiadvánnyal ünnepelte 30. születésnapját a Merkbau

2022.02.07

A példaértékű fejlődési ívet felmutató magyar építőipari cég munkavállalói óhatatlanul többes szám első személyben beszélnek a vállalat projektjeiről: a most megjelent kötetből az is kiderül, hogy miért...

A külpiacok felé veszi az irányt a magyar generál tervezőiroda

2022.01.31

Sikeres évet zárt tavaly a Hungexpo és a Közlekedési Múzeum munkálataiban is részt vevő bim.GROUP független tervezőiroda, a KÉSZ Csoport stratégiai partnere. A vállalat a külpiacok felé bővíti portfolióját és többek között Norvégiában és Németországban keres szakági tervezőként további partnereket. Ballay Zsolttal, a bim.GROUP cégvezetőjével az iparág helyzetéről, a nemzetközi elvárásokról, a fenntarthatóságról és a kihívásokról beszélgettünk.

Támogatási tevékenységével számos területen alkot maradandót a WHB

2022.01.30

A WHB Group a tavalyi évben is több tízmillió forint értékben támogatta a hátrányos helyzetű gyermekeket és családokat, emellett kulturális értékmegőrző és környezetvédelmi tevékenységet is folytatott.

Kortárs képzőművészeti kiállítással és különleges utcai acélinstallációval dobja fel Kecskemét hangulatát a KÉSZ Csoport - galéria

2022.01.28

Az idén 40 éves cégcsoport Hírös Agóra kulturális központban található kiállítása jelenleg is látogatható, ugyanúgy, mint a központ előtti téren elhelyezett, 40 elemből összeállított hexagon.

Rászoruló gyemekeknek gyűjtött csokoládét jótékony akcióban a Délút

2022.01.27

A Karitáció Alapítvány immár több mint másfél évtizede megszervezett akciójában vett részt a délkelet-alföldi mélyépítő vállalat. A gyűjtésben húszezer tábla csokoládét kapnak a gyermekek az alapítvány önkénteseinek segítségével: ennek első felét már leszállították, a második tízezret pedig az első negyedév során osztják ki.

Budapest egyik meghatározó irodaházának lett új tulajdonosa az ÉPKAR

2022.01.26

A közleményből kiderül: az irodaház kiválasztása során kiemelkedő fontosságú volt a befektetői érdekek védelme.

Házépítésről, közérthetően - Egyszerűbb tervezés az Építésügyi Tudástárral

2022.03.09

Családi ház építése, terveztetése előtt állók számára jelent segítséget az Építésügyi Tudástár honlap, amelyet a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont hozott létre.

Sztereotípiákra cáfol rá a KÉSZ Csoport nőnapi kampánya

2022.03.08

Nőnap alkalmából indított kampányt a KÉSZ Csoport az iparági sztereotípiák megdöntésére: az építőipari vállalat profi portfóliófotózást ajándékozott a sok jelentkező közül kisorsolt nyertes kolléganőinek és személyes karriertörténetek segítségével mutatja be a férfiasnak vélt iparágban dolgozó női munkatársait, köszöni meg a munkájukat.

Felhasználói visszajelzés szülte a Mapei két vadonatúj színvakolatát

2022.03.03

A QUARZOLITE TONACHINO PRO S egy teljesen új termék, amely ötvözi a szilikon vakolatok extra könnyű feldolgozhatóságát és a szilikon vakolatok öntisztulási képességét.

Kulisszatitkokra is fény derül a Magyar Építő Zrt. Youtube videóiból

2022.02.28

A különleges kihívást jelentő kivitelezésekről rendszeresen videókat készít a vállalat, melyeket a Youtube csatornán lehet megtekinteni.

Valóban a terveknek megfelelően épült? A BIM szerepe a megvalósult állapot ellenőrzésében

2022.02.24

A megvalósult állapot rögzítése a gyakorlatban egyre szélesebb körben megjelenő BIM-felhasználási mód. A folyamat előnyeiről a 7D Tender ügyvezetőjével beszélgettünk.

Sikló a föld alatt: már használható a ferdepályás lift az M3-as metró vonalán - videó

2022.02.18

Az M3-as belvárosi állomásainak felújítását és ferdeliftekkel bővítését a SWIETELSKY generálkivitelezésében végzik el: májusban három állomást is átadnak és használatba lehet venni az egyedi felvonókat.

ÉVOSZ: tavaly mintegy 300 milliárd forintnyi lakásfelújítást végeztek szóbeli megállapodás alapján

2022.02.17

Ugyanakkor azáltal, hogy a lakásfelújítási támogatások csak üzletileg rendezett körülmények között vehetők igénybe, tisztul a piac.

Történelmi épületek újultak meg Szolnokon a Mapei termékeivel

2022.02.12

Az egykori Ferences Rendház felújítása során a vízszigetelést, a falazat javítását, a hidegburkolást és a térkő burkolást is Mapei termékekkel oldották meg.

Az építőipar kulcsterülete kapott lökést ezzel a szerződéssel

2022.02.10

Az Óbuda Groupnál évtizedek alatt felhalmozódott tudás erős alapot adhat a projektmenedzser szakközgazdászok képzéséhez a Corvinus Egyetemen.

Rangos díjat nyert a 88 tonnás tojással fémjelzett campusfejlesztés

2022.02.04

A European Property Awards 2021 versenyén több a magyar építőiparhoz kapcsolódó projekt is sikert ért el.

Közel 30 éves történetének legsikeresebb évét zárta a Steelvent

2022.01.31

A cég folyamatos fejlődésének és technológiai előrelépéseinek eredményeképpen a Magyar Termék Nagydíj kitüntetés mellé a 2020. Év Gyára különdíját is megítélték a magyar gyártó építőipari üzemének.

A Hónap Mérnöke látja az érintetlen tájban a megépítendő útvonalat - interjú

2022.01.29

Gyermekkora óta vonzódik az autókhoz, az utakhoz – talán ez terelgette az építőmérnöki szakma felé a januári Hónap Mérnökét. Honti Krisztián a zöldmezős beruházásokat kedveli leginkább, azoknak is azt a pillanatát, amikor még a természetes tájon körbenéz és szemeivel látja már a megépített útvonalat.

Egyedi fejlesztésű, „szurkolóbiztos” székekkel rendezték be az MVM Dome-ot

2022.01.28

A Nowy Styl az MVM Dome számára alkotta meg a különleges kialakítású, strapabíró szerkezetű üléseket.

Már neves hazai szereplők is használják a myPlan.cloud-ot

2022.01.27

A myPlan.cloud, a kifejezetten építőipari felhasználásra készült dokumentumkezelő szoftver, egyre nagyobb teret hódít, jól ismert nagy hazai szereplők és nemzetközi vállalatok is letették már a voksukat mellette.

A Peka Bau impozáns székházának falairól az építőipar ikonikus jelenetei köszönnek vissza

2022.01.25

Az északkeleti régió meghatározó építőipari vállalata saját tervezésű és kivitelezésű irodaházának belső tereit a praktikum és az esztétikum harmóniája jellemzi, emellett kiemelt figyelmet fordítottak a környezettudatos építészeti megoldásokra.