2019.05.23, Csütörtök

Iparági hírek

Befejeződött a Hungaroring újraaszfaltozása

2016.03.30

Lecserélték a mogyoródi Forma-1-es pálya kopórétegét, két kanyarba pedig speciális rázókő került az FIA kérésére. A folytatásban egy épületet kivéve mindent, így a kiszolgáló épületeket és a lelátókat is lebontják, és újjáépítik. A 25 milliárd forintos projekt állami támogatásáról még zajlanak a tárgyalások.

Park létesül a 80 méteres pécsi magasház helyén

2016.03.25

Megindult a 25 emeletes pécsi magasház bontása, mely 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, és mintegy 1500 vagonnyi törmelék lesz belőle. A 70-es években megépített toronyház a vázszerkezetének korróziója miatt életveszélyessé vált, a területén park létesül.

Válaszolt a támadásokra az 500 milliárdnyi projektet menedzselő NFP

2016.03.24

Jelentős feladat vár az elkövetkező időszakban a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-re (NFP), melynek határidőre kell előkészítenie és megvalósítania több száz beruházást a hulladékgazdálkodás, az ivóvízellátás és a szennyvízkezelés területén. A napokban a sajtóban számos találgatás jelent meg a szervezet tevékenységéről, nem a legjobb fényben beállítva az NFP által négyéves keretmegállapodásokra meghirdetett pályázatokat. A cég vezetője a bacsmegye.hu-nak adott interjúban reagált a kritikákra.

Már idén ugrásszerűen nő a fővárosi lakásépítések száma

2016.03.23

Az OTP 3100 értékesítési célú társasházi lakás megépülését prognosztizálja a saját adatbázisa alapján Budapesten, miközben tavaly csupán 1250 lakásépítést regisztrált. Országos szinten a bankot március közepéig 104 projekt finanszírozásának igényével keresték meg, melyek keretében több mint 4500 lakás építése van tervben. A lakásépítések többsége a megyei jogú városokra és Budapestre koncentrálódik, de néhány kisebb városban - például a Balaton-parton - is indulnak fejlesztések. Az OTP Bank szakértőinek számításai alapján évente megközelítőleg 25 ezer új lakóingatlanra lehet kereslet a következő időszakban.

Már a vasbetonszerkezetet bontják a Puskás-stadionban

2016.03.21

Az új arénához 12 ezer tonna acélt és 150 ezer köbméter betont használnak fel, ugyanakkor a bontott 50 ezer köbméter beton és vasbeton jelentős része újrahasznosul. A toronyépület megmarad, és múzeumként működik tovább a 65 ezres arénában, melynek minden ülőhelye fedett lesz. Az új stadion építése decemberben kezdik, és több mint két évig tart.

A lakásépítés veheti át az uniós beruházások szerepét az építőiparban

2016.03.18

Bekövetkezett, ami a folyamatosan csökkenő rendelésállomány miatt várható volt, az építőipar januári kibocsájtása húsz százalékkal csökkent a tavalyi magas bázishoz képest. Idén az uniós forrásokból finanszírozott beruházások helyett a lakásépítések segíthetnek az építőipar teljesítményén, ennek hatása az év végére jelenhet meg a szakértők szerint. A lakásépítéseket is magában foglaló szerződésállomány 42 százalékkal nőtt a tavaly január végi adatokhoz képest.

Áfavisszatérítéssel támogatná az ÉVOSZ a lakásfelújításokat

2016.03.11

Az építőipari szervezet emellett energetikai lakásfelújítási programot, továbbá energiatakarékos városrész-rehabilitációs programokat is javasol a kormányzatnak. Az ÉVOSZ ugyanakkor figyelmeztet, a lakástámogatási, lakásépítési programok csak akkor hatásosak, ha 8-10 évre előre kiszámíthatóak. A szövetség idén 50 százalékos növekedésre számít a lakásépítések megrendeléseiben.

Egy hónap alatt eltüntették a Haladás régi stadionját

2016.03.07

A ZÁÉV és a Swietelsky a tervek szerint halad az új szombathelyi sportkomplexum kivitelezésében: 1500 tonna törmeléket szállítottak el, megkezdték az újrahasznosítható anyagok bedarálását. Még márciusban kezdődik a leendő sportcsarnok mélyített síkalapozása.

A Duna-Dráva volt tavaly a legnagyvonalúbb cég

2016.02.29

Az építőipari alapanyaggyártó egyik társadalmi programjával a cementgyárak környezetében élő tehetséges gyerekeket támogatta, az akció díjat nyert.

Építőipari fúziók: zöld lámpa a magas- és a mélyépítésben is

2016.02.25

Megindulhatnak a tulajdonosi átrendeződések az építőiparban, miután két fúziót is engedélyezett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Jelentősen növelte árbevételét, és új telephelyet épít a Tam-Bau

2016.02.19

Technológia fejlesztésének köszönhetően tavaly jelentős projektekben tudott részt venni, és 30 százalékkal növelte bevételeit a tamási székhelyű Tam-Bau Kft. A magyar tulajdonú építőipari vállalat új telephelyet épít önerőből mintegy 400 millió forintos beruházással.

ASSA ABLOY: máris pörög az építőipar

2016.02.18

A világ vezető biztonságtechnikai szállítójának magyarországi leányvállalata máris érzi a CSOK kedvező hatását. ASSA ABLOY Hungary Kft. ügyvezetője ugyanakkor a turizmus bővülésében és az Airbnb típusú szálláskiadások terjedésében is húzóerőt lát.

Hatmilliárdos évet hozott a mélyépítés a szekszárdi Alisca Baunak

2016.02.16

A magyar tulajdonú Alisca Bau családias kisvállalkozásból nőtte ki magát középvállalattá, mely tavaly 20 százalékos növekedéssel elérte a hatmilliárdos árbevételt.

A lakások kevesebb mint tizede alkalmas a 10+10 milliós CSOK-ra

2016.02.12

Adott a feladat az építőipar számára: jelenleg országos szinten az ingatlanoknak mindössze 9 százalékára lehet az új ingatlanokra vonatkozó 10+10 millió forintos támogatást igényelni. A szűkös kínálat miatt eddig csupán a vásárlások 15 százaléka érintett új lakásokat, a jövőben viszont ezek a tranzakciók kerülnek túlsúlyba az elemzők szerint.

Ez biztosítja, hogy ne szálljanak el az építkezések

2016.02.08

A kormány és az építész kamara megegyezett arról, hogy közösen dolgozza ki a megszűnő építési engedélyt helyettesítő rendszert. Az építtetőnek kötelező lesz tervezőt alkalmaznia, akinek hatszor kell ellenőriznie az építkezést. Az építész egyszerűsített kiviteli tervvel jelenti be az építkezést, és a felelősséget is ő viseli a tervek megvalósulásáért, illetve az építési szabályok betartásáért. A kamara és a kormány új településképi törvényt készít.

A Magyar Építő kivitelezi a közszolgálati egyetem új épületeit

2016.03.29

Új oktatási épület és egy 600 fős kollégium épül a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a rendőrtiszti kar képzéséhez. A nyertes hatmilliárd forintért végzi a beruházást.

42 milliárdból épülnek intermodális csomópontok vidéki nagyvárosokban

2016.03.25

Közlekedési csomópontok létesítéséről döntött a kormány: Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Tatabányán és Bicskén indulnak beruházások.

Két megyében is építőipari szakember a VOSZ élén

2016.03.24

Szerdán Bács-Kiskun megyében és Somogyban is tisztújító gyűlést tartott a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. Előbbi helyen a kecskeméti központú VER-BAU, utóbbi helyen a kaposvári Váépszer ügyvezetője lett az elnök,  Weninger Richárd és Daxner Gábor megbízatása öt évre szól.

Ilyennek látja a drón a Dagály tetőszerkezetét

2016.03.22

Óriási roham: lenullázták a tégla- és cserépgyártók készleteit

2016.03.21

Hatottak a lakásépítést ösztönző intézkedések, évek óta nem látott kereslet van az építőipari alapanyagok iránt. A szakma ugyanakkor nem aggódik, hiszen az iparág hét-nyolc éve még 40 ezer lakás építését szolgálta ki megfelelően. A Terrán ügyvezetője azt hangsúlyozta, új beruházásokra nem lesz szükség a meglévő kapacitások miatt.

Hatszor több megrendeléssel is megbirkózik a Wolf Haus

2016.03.16

A készházgyártó sikeresen lovagolja meg az ingatlanépítések felfutását, a Wolf készházak akár néhány hónap alatt kulcsrakészen átadhatók. A cég 24,8 millió forinttól kínál négyszobás, 91 négyzetméteres, energiatakarékos házakat CSOK 91 nevű modelljében.

Míg a lakásépítési ágazat gyengélkedik, a Terrán tetőcserepeket veszik, mint a cukrot

2016.03.09

A kereskedők többsége szerint a magyar vásárlók, ha tehetik, inkább hazai gyártót választanak – derül ki a GfK legfrissebb építőipari kutatásából

Online képzést indít a Mapei az építőiparban

2016.03.01

Az előadásokon az építőipari szaktudás mellett a versenyképességet növelő vállalkozási, vezetési és értékesítési ismereteket is lehet majd bővíteni a földrajzi akadályokat áthidalva, interaktív formában. Az alapanyaggyártó cég a tervek szerint tavasszal indítja a képzést, az első évben ezer főt szeretne elérni, az előadásokból tudásbázis létesül.

Döntött a Fővárosi Törvényszék: jogerős a Közgép kizárása

2016.02.25

A KÖZGÉP Zrt.-t az ajánlatkérő Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság azért zárta ki három évre a közbeszerzésekből, mert a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt tenderen az ajánlattevőt hamis adatszolgáltatáson érte. A cég jogorvoslattal élt, ám az elsőfokú bíróság hiába függesztette fel a kizárását, a Közbeszerzési Hatóság sikeresen fellebbezett.

Lendületben maradt a Jánosik: 41 benzinkút karbantartása és óvodafelújítás

2016.02.22

A magyar tulajdonú cég tavaly az építőiparban 30 százalékos növekedést ért el, és először jutott 10 milliárdos árbevétel fölé, de a 2016 is jól indul számára. A Jánosik Kft. a Lukoil 41 darab hazai töltőállomására és egy fővárosi óvodára, illetve bölcsődére kiírt pályázatot is elnyerte.

Hat órán át emelték az úszópalota 2400 tonnás tetőszerkezetét

2016.02.19

A Market Építő 16 darab számítógéppel vezérelt hidraulikus pumpával, egy hazánkban eddig nem alkalmazott technológiával rakta fel a Dagály sportkomplexum tetőszerkezetét, amit előtte a földön szereltek össze. A magyar kivitelező másokhoz képest feleannyi idő alatt építi a vizes vb helyszínét, de még erre a feszes ütemtervre is rávert hat hetet.

A lakásépítés hozhatja egyensúlyba az építőipart

2016.02.17

A kiegyensúlyozottabb működés felé léphet az ágazat a lakásépítések beindulásával az ÉVOSZ elnöke szerint. Koji László 50-50 százalékos megoszlást tartana egészségesnek a lakossági és állami megrendelések között, ugyanakkor az 5-6 százalékos jövedelmezőségi mutatót is növelné az építőiparban.

„A semmiből nőnek ki cégek” – így reagálhat az építőipar

2016.02.15

Az építőipar fizikai munkásainak bérei egyelőre messze elmaradnak az országos átlagtól, az utóbbi időben viszont egyre közelítik azt, és akár utol is érhetik. Az ágazat szabad kapacitása ugyanis kevés a felpörgő ingatlankereslethez, így elkerülhetetlen a béremelés és a szakmunkások hazacsábítása. Az ÉVOSZ 1400 milliárd forintos többletmegrendelést vár a kormány intézkedéseitől, ugyanakkor számításaik szerint a béremelések miatti drágulás egy új ház építésénél 40 százalékot elvesz az áfacsökkentés kedvező hatásából.

Három százalékos bővüléssel zárt tavaly az építőipar

2016.02.12

A december 2,3 százalékos, a 2015-ös év 3 százalékos növekedést hozott az iparágnak. Az új szerződések volumene tovább erősödött, ám a szerződésállomány így sem érte utol az egy évvel korábbit. Az épületekre vonatkozó szerződéseknél emelkedő a trend, a mutatót az egyéb építmények visszaesése rontotta le a magas bázishoz képest kevesebb út- és vasútépítés miatt.

Így fog kinézni a megújuló CSOK

2016.02.08

A beígért két kormányrendelet csak pár nap múlva válik ismertté, a kormányzati csatornákon azonban több információ is érkezett az otthonteremtési támogatásról. A használt lakások is célkeresztbe kerültek, tizenegy tételben listáztuk az új információkat.