Gazdaság

A kormány 1200 milliárdot szán kutatás-fejlesztésre

2016.05.02

A 2020-ig befektetni kívánt összeg a GDP 1,8 százalékát jelenti, amivel Magyarország az EU-átlag közvetlen közelébe kerül.

A kkv-szektorban az építőipari cégek a legoptimistábbak

2016.04.20

Tovább erősödött a kis- és középvállalkozások bizalmi indexe a K&H elemzése szerint. Az ágazatok közötti összevetésben az építőipar áll az élen, szereplői 8,1 százalékos bővülést várnak.

Több mint százezer ingatlant kínál az ingyenes lakásbörze

2016.04.18

A belépés és a szaktanácsadás is díjmentes lesz a fővárosi lakásbörzén, ahol magánszemélyek is hirdethetik ingatlanjaikat.

Új vállalkozásokat csalogatott a CSOK az építőiparba

2016.04.14

A működő cégek száma először nőtt 2013 közepe óta Magyarországon, a fordulathoz az új építőipari cégek is hozzájárultak. A Bisnode nemzetközi cégminősítő szerint idén stabilizálódik a vállalkozások száma.

Vasúton éledhet újjá az ókori Borostyánút

2016.04.07

Az új árufuvarozási folyosó a lengyel-belorusz határtól indulva Magyarországot is átszelve a szlovén Koperig tartana.

Komoly csökkenés közeleg a cégtörlések számában

2016.04.04

A válság és a kormányzati szigor együttesen konszolidálták a cégvilágot az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb elemzése szerint.

Csongrádon három elemmel bővült a CSOK

2016.03.29

Négyzetméterenkénti egyforintos telekárral, lakhatási támogatással és a rossz állapotban levő ingatlanok bontását serkentő egymilliós összeggel fejelte meg a CSOK-ot a csongrádi önkormányzat.

Ezért érdemes kimenni a pénteken megnyílt ingatlanbörzére

2016.03.18

Debrecenben két napon át ingyen lehet hozzájutni a legfontosabb információkhoz a keleti régió ingatlankínálatáról. A lakásvásárlás és az albérlet mellett a házépítés, a felújítás, az energetika, a bútorzat, a hitelezés, a jog és a CSOK területén is kérhető szaktanácsadás.

Szigorít a kormány a hatékonyabb gazdaságfejlesztésért

2016.03.16

Az előző uniós ciklusbeli 16%-ról 60%-ra akarja növelni a közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítandó támogatások arányát a magyar kormány. A miniszterelnök az önkormányzatok értésére adta, hogy ha nem lesznek valóban gazdaságfejlesztő projektjeik, akkor a kormány a településfejlesztésre szánt forrásokat (TOP) átcsoportosítja gazdaságtámogatásra (GINOP) – adta hírül a portfolio.hu.

8,9 milliárdos beruházással európai top 10-be lép a magyar baromfifeldolgozó

2016.03.09

A kisvárdai Master Good vágóhídját és feldolgozóüzemét bővítő fejlesztés 500 új munkahelyet hoz létre. Az intenzíven növekedő családi vállalkozás a húsz legnagyobb európai baromfivágóhíd között van, a beruházással bekerülhet a tíz legnagyobb közé. Három éven belül az évi 60 milliárd forintos árbevétel a cél.

Jelentős energetikai tartalékot találtak a magyar nagyvállalatoknál

2016.03.04

A kötelező energia audit eddig 350 telephelyet érintett Magyarországon, az erre kötelezett nagyvállalatok 700 javaslatot kaptak energetikai beruházásokra. Ezek többsége nem jelent túlzottan nagy átalakítást, a megtérülési ideje pedig rövid. Az öt éven belül megtérülő beruházások összértéke a 100 milliárd forintot is meghaladja.

Ilyen még nem volt: a magyar cégvezetők bizakodóbbak, mint a világátlag

2016.03.03

A hazai vezérigazgatók körében nőtt az optimizmus a magyar gazdaság és a saját vállalkozásuk kilátásait illetően. 72 százalékuk számolt be cégének javuló helyzetéről, és 84 százalékuk úgy véli, cége növekedés előtt áll. A nemzetközi trendektől eltérően itthon a szakemberhiányt látják a legnagyobb problémának, a tavalyi 62 százalék után az ilyen vezetők száma 85 százalékra ugrott.

Kinőtték a cégek a nagykanizsai és zalaegerszegi ipari parkot

2016.02.24

Összességében több mint négymilliárd forintból bővül a zalaegerszegi és nagykanizsai ipari park kapacitása. A zalai megyeszékhelyen három új csarnok épül, Nagykanizsán is bővítéshez vezettek az ipari parkban működő cégek fejlesztései.

Két nap alatt minden kiderül a kelet-magyarországi ingatlankínálatról

2016.02.17

A debreceni ingatlanbörze Hajdú-Bihar megye és a keleti régió legátfogóbb ingatlankínálatát ígéri: aki elmegy, pontos információkhoz jut, továbbá ingyen szakmai tanácsadást kap a CSOK, az adózás, a jog, a hitelezés, az értékbecslés és az energetika területén.

Így néz ki az új iparstratégia

2016.02.15

Az Irinyi terv 30 százalékra emelné az ipar arányát a GDP-ben. A kormány által megnevezett hét húzóágazat mellett kiemelt szempont lett a K+F, az oktatás és a digitalizáció, illetve az anyag- és energiafüggőség csökkentése.

Rekordsebességgel érkeznek az új beruházások

2016.04.28

Az év első harmadában 277 milliárd forintnyi beruházást jelentettek be Magyarországon, ez 74 százalékkal több, mint tavaly - adta hírül a mfor.hu.

Ezért kelt a magyar versenyelőny védelmére az ÉVOSZ

2016.04.20

Sokkolná a magyar építőipari cégek egy részét az EU új szabályozása: a jelenlegi 8,5 eurós órabér helyett legalább 18-19 eurót kellene fizetni a németországi kiküldetésben dolgozó magyaroknak.

25 milliárdos autóipari fejlesztést indít a Schaeffler Debrecenben

2016.04.15

A Schaeffler-csoport Debrecenben épülő gyártócsarnokkal növeli kapacitásait. A projekttel 510 új munkahely jön létre, a debreceni csapágygyár teljesítménye 50 százalékkal nő, és a térség legnagyobb foglalkoztatója lesz.

Munkaerőhiány? Tudatos márkaépítés és növekvő bér a jó válasz!

2016.04.08

Nem csak az építőipart fenyegeti a munkaerőhiány, az összes szektor aggódhat egy felmérés alapján. A magyar munkavállalóknak a győri Audi és a kecskeméti Mercedes a legvonzóbb, de a számukra legfontosabb tulajdonságokban ezek a munkahelyek sem jeleskednek.

Egy hónap alatt 2400 kérelem futott be a CSOK-ra

2016.04.05

Március közepéig 6 milliárd forintnyi igénylés érkezett a CSOK-ra, az otthonteremtési program az MNB becslése szerint már idén 64 százalékkal növelheti a lakásépítések számát. Ugyanakkor eddig többségében vannak a használt lakást kereső, egy-két gyermekes igénylők.

Kötelezettségszegés miatt bírságot fizet a Közgép és az A-Híd

2016.03.29

A Közbeszerzési Döntőbizottság egyaránt 2,5 millió forintos bírságot szabott ki a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt.-re és az A-Híd Építő Zrt.-re az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek között épülő szakaszával kapcsolatban – derült ki a Közbeszerzési Hatóság keretében, de attól függetlenül működő szervezet napokban publikált határozatából.

Közel félszáz szerződést vizsgál a Közbeszerzési Hatóság

2016.03.21

A hatóság az M4 autópálya kivitelezési munkáit látja a legkritikusabbnak, itt már két büntetőeljárás is indult, továbbá két jelentős projektben a közbeszerzési törvény megsértését állapították meg.

Itt az újabb eszköz a lakásépítés felgyorsítására

2016.03.17

Amíg a lakás-takarékpénztárak esetében a megtakarítást a futamidő végén használják fel, addig a kormány a nemzeti otthonteremtési közösségekkel (nok) azt akarja biztosítani, hogy az új lakások építése folyamatos legyen. A kormányzati érvelés szerint 300 befizető esetén nem a 10 éves futamidő végén épülne 300 lakás, hanem évente adnának át harmincat.

Tovább zuhant a kényszertörlések és felszámolások száma

2016.03.11

Az Opten legfrissebb adatai szerint folytatódott a cégek megszűnéséhez vezető eljárások számának csökkenése. Az elemzők szerint a folyamat hatására a cégtörlések száma egészséges szinten stabilizálódik majd. A kötelező alaptőke emelés segíti a trendet, ám az Opten úgy véli, az intézkedésnek nincs jó üzenete.

Magyarország főszerepre pályázik az elektromos autók gyártásában

2016.03.08

Az amerikai Tesla hamarosan elkezdi az olcsóbb elektromos autók tömeggyártását, ehhez Közép-Európában tervez gyártóüzemet létesíteni. Szlovákia mellett hazánk is versenyben van a beruházásért, ami óriási lökést adhatna az elektromos autózásnak.

Előnybe hoznák az energiahatékony vállalatokat az uniós pályázatoknál

2016.03.04

Egy átlagos méretű erőmű kapacitásának megfelelő energia-megtakarítást gyűjtött össze a Virtuális Erőmű Program (VEP) – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

Mórahalom felturbózott CSOK-kal élénkíti a lakásépítést

2016.02.29

A Csongrád megyei város 400 forintos négyzetméteráron kínál építési telket, egymilliós vissza nem térítendő támogatást nyújt, és 250 ezer forintig a ház tervezési költségét is átvállalja.

Rohamtempóban bővül a hazai napenergia felhasználás

2016.02.22

A szaporodó beruházások várhatóan idén is megduplázzák a magyar napenergia felhasználást, ám ez még így is jelentősen elmarad a környező országokétól. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke több kedvező tendenciát nevezett meg hajtóerőként, ugyanakkor az ágazatot terhelő adók mérséklését sürgette. Kiss Ernő szerint a hazai energiaszükséglet jelentős részét meg tudnánk termelni itthon, nagymértékben csökkentve az importfüggőségünket.

Hatott a szigorítás, tisztul a magyar cégvilág

2016.02.16

Több céginformációs elemzés is kedvező trendről számolt be: javuló fizetési fegyelem és kevesebb megszűnés jellemzi a magyar vállalkozásokat. Az építőipar a kifizetésekben és a felszámolások terén is folyamatosan javított, és megszüntette korábbi sereghajtó szerepét – a Bisnode és az Opten eredményeit néztük át.

Nyitott az új kormány, duplázódik román-magyar határátkelők száma

2016.02.14

2018-ig megnyitják a második gyorsforgalmi összeköttetést Magyarország és Románia között Debrecen és Nagyvárad térségében. A román és a magyar fél emellett ütemtervet készít azon tíz, a határon áthaladó, európai uniós finanszírozásból megépült új út megnyitásáról, amelyeket Románia schengeni csatlakozásának késése miatt egyelőre nem lehet használni.